Artikler

Indeks 

Visiret mod Interlagos

 
Af Christiane Bjerglund Andersen.
 
Det er kontrasternes tid. Fra at forklare familien pointen i at stå op midt om natten og spise morgenmad foran fjernsynet skal de danske F1-entusiaster nu til at forsvare nødvendigheden af at spise tv-middag søndag aften. Eller sagt på en anden måde: Formel 1 holder sig på de sydlige breddegradder, men bevæger sig denne gang fra Asien til Sydamerika, nærmere betegnet til Interlagos-banen i Sao Paulo i Brasilien.

Interlagos betyder 'mellem søer' og har fået sit navn fra den oprindelige banes placering. På en måde passer navnet endnu, hvis man kigger på løbets placering i kalenderen efter de 'østlige' GP'er og lige før den europæiske sæson starter. Først i slutningen af september rykker vi igen ud af Europa til Indianapolis i USA og derefter Suzuka i Japan.

Det bliver som sagt noget af en omvæltning for teamene at komme fra den nærmest splinternye og facilitetsmæssigt vanvittigt lækre Sepang-bane til Interlagos. Forholdene her er en hel del mere beskedne. Et af de største problemer er elektriciteten, der har det forsvinde uden varsel. Sidste år blev dele af banen asfalteret om, hvilket var et stort fremskridt, men området ved start og mål-langsiden skulle efter alt at dømme stadigvæk være mere velegnet til VM i mountain-bike end et Formel 1-GP. Og det er kun nogle af kritikpunkterne. Løbsarrangørerne er opmærksomme på, at noget må gøres, hvis det brasilianske GP ikke skal gå samme vej som den argentinske nabo, men på grund af kontraktmæssige uenigheder er arbejdet med at reparere og forbedre banen gået i stå.

Man skulle tro, at Rubens Barrichello, den lokale folkehelt, ville forholde sig diplomatisk overfor sin hjemmebane, men i stedet fører han i klagerne. Banen tager køreglæden fra ham og størstedelen af hans kollegaer. "90% af kørerne kommer kun fordi de er tvunget til det," siger Barrichello. "Det image, de har her, er utroligt dårligt, elendig asfalt, skilte, der falder ned, og den totale lammelse af reparationen." Desuden fortæller han, at Ferrari-kollegaen Michael Schumacher har valgt at lade kone og børn blive der hjemme af frygt for overfald. Barrichello føler sig kort sagt ikke særligt stolt af situationen.

Det dårlige image blev slået fast med syvtommersøm sidste år. At sige at alt, hvad der kunne gå galt, gik galt, ville både være at overdrive og at udfordre skæbnen - men at arrangørerne bagefter kunne vise sig offentligt er en gåde. Der hang sorte skyer over banen under kvalifikationen, men det var ikke regndråber, der ramte banen først, men derimod reklamebannere, der ikke var gjort ordentligt fast. Tidtagningen blev afbrudt tre gange da Marlboro-bannerne raslede ned. Det sidste var Jean Alesi så heldig at få i hovedet på vej ned af langsiden - heldigvis skete der dog ikke noget. Derefter valgte man at fjerne alle bannerne fra banen, men inden kvalifikationen igen kunne gå i gang, styrtede regnen ned.

Sauber-teamet havde helt andre problemer. Den bumpede bane var alt for krævende for det svejtsiske teams racere, hvis bagvinger brød sammen. Peter Sauber traf den modige beslutningen at lade sikkerheden veje tungest og trække Salo og Diniz ud af GP'et, også selvom det var Diniz hjemmebane. Efter løbet blev adskillige kører diskvalificeret, fordi rystelserne havde ændret ved deres forvingers højde. Senere blev alle kørere, på nær David Coulthard, genindsat i resultatet.

Helt latterligt blev det, da en af banens ledende skikkelser fremførte sin konspirationsteori - alle problemerne den weekend skyldtes simpelthen sabotage fra en rivaliserende brasiliansk by, der havde stået for at snitte skiltene ned og slippe den hund ind på banen, der havde forstyrret fredagens træninger.

Mika Hakkinen vandt løbet overbevisende i '98 og '99, men i 2000 havde lykken vendt, da Schumacher tog endnu en sejr i sæsonens andet GP. For McLaren så det ikke godt ud: 0 point lød regnskabet på, da Coulthard fik frataget sin 2.-ålads i det, der ellers kunne betegnes
CBA  

 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk