Artikler

Indeks 

Ungarns Grand Prix - en bybane på landet

 
Af Martin Møller-Thomsen.
 
Så er vi ved at være oppe i omdrejninger efter tre ugers sommerferie, hvor der alligevel har været en del aktivitet. Dennegang kommer turen til Ungarns Grand Prix, der har været kørt siden 1986. Hungaroring ligger lige uden for Budapest, en af verdens flotteste byer. Og hvis løbet og banen er en tand for kedelig kan man altid opsøge en af byens mange restauranter og smage på det nationale køkken. Bedre mad fås ikke.

Løbet lever livet i farezonen, andre baner og lande, vil gerne have et formel 1 løb og Ungarns Grand Prix er ikke en klassiker og banen er heller ikke noget specielt (bortset fra specielt forkrampet). Alligevel er det et løb med sin egen historie, og sine egne øjeblikke. Historien starter med en politisk/økonomisk opblødning i 1983. Ungarn åbner som et af de første østlande op for vestlige investeringer. Og en af måderne at tiltrække sig opmærksomhed på, ude i den store verden, er at være vært for et F1 løb. Bernie Ecclestone så de kommercielle muligheder i at flytte F1 til Østeuropa, et helt nyt og uberørt marked. Banen blev bygget og i 1986 blev det første F1 løb i Ungarn kørt. Og siden har det været fast inventar i kalenderen, selvom mange mere egnede baner, i tidens løb er røget af kalenderen.

Brasilianeren Nelson Piquet vandt de to første løb, det allerførste efter en lang og drabelig duel med den anden brasilianer, Ayrton Senna. Løbet det år blev stoppet ewfter to timer, inden man fik kørt alle omgangene, så langsom var banen. Men det var først i 1989 af Ungarn for alvor skrev sig ind i historiebøgerne. Nigel Mansell var i gang med den første af sine to år hos Ferrari og han kvalificerede sig til start helt nede som nr. 12. Og da Hungaroring ikke er kendt for sine mange overhalingsmuligheder, var Mansells chancer for at lave et godt resultat begrænsede, specielt taget i betragtning at der generelt er en høj gennemførselsprocent i Ungarn. Men nu var Mansell ikke en kører, der havde problemer med svære odds. Tværtimod virkede det nogen gange som om han trivedes bedst når alt var imod ham. Og denne dag bekræftede dette. Gennem løbet kom Mansell tættere og tættere på toppen indtil han nåede tredje pladsen. Lige foran ham lå Senna i McLaren og på første pladsen havde vi Riccardo Patrese i Williams. Patrese havde haft pole og jagtede nu sin første sejr siden Sydafrika 1983. Men det blev ikke denne dag, den skulle komme, efter nogle og 50 omgange opgav køleren i Williams raceren livet, motoren overophedede og Patrese måtte udgå. Nu førte Senna foran Mansell, men kun indtil han skulle overhale en Onyx med en omgang. Mansell så potentialet i situationen og smuttede ubesværet fra dem beggge to. Det var første gang i lange tider at en McLaren blev slået i regulær kamp.

Allerede året efter, sker der igen noget, der hører til blandt de store øjeblikke i F1-sportens historie, om end nok mere på de sorte sider. Thierry Boutsen kørte et fremragende løb. førte fra start til mål og vandt for Ayrton Senna, der bagefter sagde, at havde det været enhver anden end Boutsen, som var en af Sennas venner, ville han have kørt ham af banen. Og der er grund til at tro på udsagnet, for nogle omgange før mål kom Senna op på andenpladsen ved at køre Alessandro Nannini i Benetton af banen, i en manøvre som ville have skaffet enhver anden et par løbs karantæne. Omgangen efter forsøgte Gerhard Berger at lave den samme manøvre på Nigel Mansell, men her skete retfærdigheden lidt hurtigere, godt nok udgik Mansell, men det gjorde Berger også.

To år senere vandt Senna løbet foran en glad Nigel Mansell. Den 39 årige englænder sikrede sig nemlig årets verdensmesterskab ved den lejlighed, som noget af det tidligste. 69% af sæsonen var kørt. Det er kun overgået af Jackie Stewart i 1971 som vandt VM efter 7 af 11 løb, eller 63,5%. Til sammenligning vil Schumacher, hvis han vinder VM dennegang "kun" gøre det på 76,5%.

I 1993 vandt Damon Hill sin første GP sejr i Ungarn, og det var kun hans 13. F1 løb. Og samme Damon Hill

MMT  

 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk