Artikler

Indeks 

Optakt til Belgiens Grand Prix

 
Af Martin Møller-Thomsen.
 
Et af de største

I vore dage med baner der er snævre og kedelige og uden rigtige udfordringer, virker den belgiske bane Spa-Francorchamps som en oase i F1 sæsonen. Rigtige dårlige løb eksisterer ikke på denne bane. i værste fald er de halvkedelige. I bedste fald er det, det bedste løb i sæsonen. Og en ting er sikkert, det er den flotteste bane, den mest udfordrende for kørerne - og så har den Eau Rouge. Eau Rouge er ikke bare et sving på en racerbane, Eau Rouge er svinget!

Men historien om Det Belgiske Grand Prix kan deles i tre dele. Første del er fra 1950 til 1970 hvor løbet, som nu, blev kørt på Spa. På den gamle bane vel at mærke. Spa-Francorchamps er stadig den længste bane i kalenderen, men dengang var den lidt over 14 kilometer lang, i modsætning til nutidens Spa, der "blot" er lige knap syv kilometer lang. Anden del af historien om Belgiens Grand Prix er perioden 1972 - 1982 (og så lige en smutter i 1984) hvor løbet blev kørt på andre baner. Først Nivelles, senere Zolder. I denne periode var Belgiens Grand Prix blot et løb, ligesom så mange andre. Og det man nok husker Zolder bedst for, er Gilles Villeneuves død på banen i 1982. Tredje del af Belgiens Grand Prix historie kan vel nærmest kaldes for renæsancen. I 1983 vendte Formel 1 tilbage til Spa-Francorchamps og siden 1985 har banen været fast hjemsted for Belgiens Grand Prix.

Hvis man kigger på listen over vindere kan man se en tydelig forskel mellem de forskellige perioder. Når løbet har været kørt på Spa, er det forbeholdt de få og de store at vinde løbet. Mange af vinderne har vundet løbet flere gange, mens i perioden uden Spa kun er Lauda der vinder løbet mere end en gang. Ellers er det Fangio, Ascari, Clark, Senna, Schumacher og Hill der vundet, alle flere gange.

For Michael Schumacher er det en bane, der betyder noget specielt. Det var her han debuterede i 1991, det var her han året efter vandt sin første sejr. Det var her han i 1994 blev diskvalificeret, da bilen ikke levede op til specifikationerne i reglerne. Og det var her han vandt tre sejre i træk 1995 - 1997.

Ayrton Senna havde også et specielt forhold til banen - fem gange vandt han løbet, fire gange i træk (88 - 91). Skotten Jim Clark vandt 62-65 også løbet fire gang i træk.

For Jordan er det også en bane, der betyder noget. Det var her Rubens Barrichello i 1994, 22 år gammel, blev den yngste mand på en pole position. Den første for både Barrichello og Jordan. Og det var her Damon Hill vandt sin sidste GP sejr i 1998, Jordans første GP sejr.

Det var samme år som to tredjedele af feltet kørte sammen efter første sving. Vejret i Belgien kan være fugtigt, og det var det det år. Det var også det år hvor Schumacher overså Coulthard i regnen og kørte op bag i ham, og bagefter beskyldte ham for at bremse, for at sende ham ud af løbet, så Häkkinen havde mere frit løb mod VM titlen.

Sidste år lavede Häkkinen årets overhaling, da han og Schumacher skulle overhale Riccardo Zonta med en omgang. Mens Schumacher valgte indersporet, tog Häkkinen ydersporet og kom foran Schumacher. En overhaling, der i sidste ende gav finnen sejren.

I 1985 blev løbet flyttet i sidste øjeblik. En ret ny asfalt var ikke blevet kørt ordentlig ned og efter have trillet lidt rundt på banen om fredagen, erklærede kørerne om lørdagen at de ikke ville køre løbet. Løbet blev flyttet til efteråret, hvor det også ligger nu.

I mellemperioden, hvor løbet bare var et løb, var der dog også enkelte mindeværdige stunder. Klarest skinner Gunnar Nilsson sejr i 1977. Den skånske racerkører (med dansk mor) vandt sin eneste GP sejr i sin Lotus, i regnvejr, foran Niki Lauda. Lidt over et år senere døde den talentfulde svensker af mavekræft.

Tragedier har der også været et par stykker af. Først og fremmest selvfølgelig Villeneuves død i 1982. Men året før var der også dødsfald i løbet af GP weekenden. Det var den argentinske Carlos Reuteman der i pitten havde et tragisk samme

MMT  

 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk