Artikler

Indeks 

Senna Vulkanen i udbrud - 3. del

 

Ayrton Sennas tragiske ulykke på Imola den 1. maj 1994 er endnu i mange Formel 1-fans erindring. Straks efter ulykken rejste der sig flere spørgsmål om Sennas død, og efter længere tids undersøgelser endte det med at de italienske myndigheder ønskede at rejse tiltale imod seks personer for manddrab. Retssagen er som bekendt afsluttet og alle anklager imod de seks personer er frafaldet. Årsagen og ansvaret for Sennas ulykke kendes fortsat ikke. Hvilke perspektiver er der i den nu afsluttede retssag, og hvilken indflydelse vil den have for fremtidens Formel 1? Denne artikel runder sagaen om Senna-retssagen af.

'Vulcano' og 'Dantes Peak' er nok de for tiden mest kendte 'vulkanhistorier', men det er ikke kun på filmlærredet at vulkanernes raser bliver vist. Flere gange om året kan man i TV se vulkanernes rasen rundt om på kloden. Flere vil sikkert kunne huske den store ulykke, da vulkanen på den lille islandske ø, Heymaey, i 1973 kom i et voldsomt udbrud. Disse voldsomme naturfænomener forårsager som regel stor materiel og menneskelig skade når et område bliver ramt af et vulkanudbrud. Store mængder akse kan begrave en by på meget kort tid. 'Senna Vulkanen' er ikke ny vulkan i Brasilien, men der kan drages nogle paralleller mellem retssagen om Sennas død og vulkanernes verden. Inden 'Senna Vulkanen' for alvor kom i udbrud, kunne man frygte at sagen ville begrave Formel 1-sporten med aske...

Frank Williams sagde før retssagen blev indledt: "Det ser ud til at sagen har ligget og ulmet, men nu ser det ud til at vulkanen kommer i udbrud." Retssagen havde været undervejs i lang tid, og det var først i november 1996 at der kom 'seismisk aktivitet' når det drejede sig om Senna-sagen. Den 20. februar 1997 begyndte retssagen. De to foregående artikler om ulykken og retssagen omhandlede selve ulykken og begyndelsen af retssagen. Den tredje, og forhåbentlig sidste del af 'Senna Vulkanen' gennemgår retssagen fra april til den sluttede i november 1997.

Vi springer ind i forløbet hvor den forrige del af artiklen slap. Den anden april var det meningen at resultatet fra Williams-teamets egen sorte boks i Sennas bil skulle analyseres. Anklageren havde dog en del problemer, idet der ikke var udleveret nogle specielle datakort som kunne bringe informationerne ud af boksen. Dette førte til krydsede klinger på jura mellem anklageren og forsvareren, men man nåede dog til enighed om at udlevere kortene, og senere blev informationerne anvendt i retssagen.

To uger senere fortsatte de forskellige vidneudsagn. Den 15. april overværede to af de anklagede, Adrian Newey og Patrick Head retssagen udelukkende for at lytte. Ingen af de to ville kommentere sagen. Dog løftede Adrian Newey, designeren af Williams-raceren i 1994 og nuværende McLaren-designer, sløret for hans fortolkning af ulykken. Han mente at det var skæbnen der forårsagede ulykken. Dette fortalte han mere officielt, da han den 17. april blev ført i vidneskranken. Han underbyggede sin mening ud fra de data som han havde analyseret efter ulykken. Ud fra computerudskrifter havde Senna haft problemer med overstyring i svinget, og han regnede med at det måske kunne skyldes et metalstykke på asfalten. Yderligere fortalte han retten at disse udskrifter også fortalte at han forsøgte at genvinde kontrollen med raceren efter at den var på vej imod betonmuren.

I tiden efter var der ikke så meget fokus på retssagen. Men i slutningen af april udtalte Max Mosley, FIAs præsident, at retssagen var unødvendig. Han mente ikke at det var nødvendigt at finde frem til den egentlige årsag til at Senna kørte af banen. Han ville hellere rette indsatsen imod sikkerheden på banerne, og gøre alt for at højne sikkerheden, så de ulykker der nu en gang er i sporten, ikke får alvorlige konsekvenser for kørerne. Endvidere ville man i FIA overveje at droppe F

HAL  

 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk