Artikler

Indeks 

F1-VM i vildledningstaktik og informationsforvridning

 
Af Dennis Dithmar.
 
Der var engang i de gode gamle dage... Sådan starter mange nostalgikere typisk deres eventyr om glamouriserede tilbageblik, da alt var i den skønneste orden. Dengang Poul Reichardt var svigermors drøm, og politisk/moralsk korrekthed var måden at score på. Men sådan er det ikke længere. Heller ikke i Formel 1.

Men dengang i de gode gamle dage, da F1-sæsonen hovedsageligt blev kæmpet på banerne, var der ikke så meget fikumdik med løb, der afgøres i gangene på FIA's hovedkvarter i Paris. Der var ikke så mange psykologiske krige mellem to rivaler, der prøver at psyke hinanden i pressen, og ikke så mange vildledningsmanøvrer med falske udsagn til pressen, om hvor man er på vej hen rent udviklingsmæssigt med sit teams bil.

Bevares - der var både FIA-høringer, hadske kommentarer kørerne imellem og lidt misinformation hér og dér. Men moderne F1 anno 2002 er et tydeligt bevis på, at den sæson, vi går ind til, om muligt bliver endnu værre på disse konti end de forrige år. Ron Dennis står med den ene fod i FIA's korridorer, og proklamerer snyd - og dette endnu inden hans rivaler overhovedet har lanceret deres biler.

Der er allerede en lille ordkrig i gang mellem Schumi og Coulthard, og så kører misinformationen på fuld damp fra Maranello. Det italienske team, der så flot vandt sidste års mesterskab, har samtidigt proklameret, at alle tænkelige metoder vil blive anvendt for at vinde. Og det er ikke kun første/andenkører-princippet, jeg hentyder til her - faktisk er det kun fantasien, der sætter begrænsningen.

Man kan nu et eller andet sted godt forstå dem. Når man samarbejder med højteknologiske partnere som Augusta Helicopters, NASA, Shell osv., og samtidig har bedt selveste Mossads leverandør af krypteringssikret radiokommunikation om at stå for deres radioudstyr, må det være fordi, man har noget, der er værd at skjule for fjenden. Og det har de - hvilket F1 topteam har ikke det?

Når man har noget at skjule, må det samtidig formodes, at de forventer af fjenden, at de vil gøre ikke så lidt for at få fat i fortrolige oplysninger. Specielt her op til sæsonstarten. Og det er hér, vildledningsmanøvrerne kommer ind i billedet. Ferrari har nemlig lært intensivt af amerikanske CIA, hvor vigtigt det er at vildlede deres modstandere.

Under Vietnam-krigen fandt amerikanerne hurtigt ud af, at de stod uhyggeligt svagt overfor den teknologisk meget svagere fjende Vietcong-partisanerne. Så de indkaldte vildledningseksperterne fra CIA, til at sende informationer ud til nordvietnameserne, der skulle forvirre dem. CIA havde prøvet det før i Korea, og eksperimentet startede allerede hos deres forgængere OSS under Anden Verdenskrig. Senere brugte CIA taktikken med succes i El Salvador og senest i Afghanistan.

Så når nu det er almindelig kendt, at Ron Dennis' grandfætter og Frank Williams' betroede medarbejdere har det med at snuse rundt i nærheden af Ferrari-pitten under løbene, er det ikke svært at forestille sig, at de også vil prøve at opstøve information om Ferraris udviklingsarbejde op til sæsonstarten. Noget der utvivlsomt virker begge veje - altså er alle topteams lige gode om det.

Hvad gør man så ved det? Jo - man startede ud med at overdække nye elementer på bilen med plastickapper eller et gardinlignende dække. Således inviterede man jo ikke ligefrem fotograferne til at få et godt still-billede af den nye vinge eller det omdiskutterede bargeboard. Men samtidig inviterede man jo nærmest konkurrenterne til at fokusere på netop denne nye del på bilen.

Og her kommer CIA-taktikken ind i billedet. Pludselig satte man med vilje dække på bilens mindre interessante dele, for at modstanderne skulle vildledes til at tro, at det var hér, de skulle kigge. I et enkelt tilfælde indbød Ferrari-pitfolk Williams' og McLarens pitdrenge til "kaffe" i nærheden af nogle måske spændende dele - nok fordi de ikke var så spændende igen.

Michael Schumacher og Ross Brawn havde stor morskab ud af at vildlede op til selve løbsdagen ved

DD  

 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk