Artikler

Indeks 

Ballade i GPDA

 
Af Benjamin Bredahl.
 
Der er trukket op til ballade i kørernes 'fagforening' når der skal afholdes møde inden det britiske G.P. på Silverstone. De fleste af de 22 Formel 1-kørere er medlemmer i Grand Prix Drivers Association (GPDA) - en forening som kørerne kan bruge til samlet at lægge pres på løbsarrangørerne hvis kørerne mener at der er grunde til at højne sikkerhedsforanstaltningerne. Problemet i GPDA er imidlertid ikke udadtil, men blandt 'fagforeningens' medlemmer. Løbet i Canada var præget af mange sammenstød og situationer - nogle hændelige og andre som desværre var i gråzonen.

I mere eller mindre alle Formel 1-løb er starten præget af sammenstød, og det canadiske G.P. var ikke undtaget. Kørerne er altid meget aggressive i starten, i et forsøg på at vinde nogle placeringer. Disse sammenstød er stort set hændelige og utilsigtet, blandt andet forbi pladsen inden det første sving er trang. Men det var ikke de mange startuheld der har sat balladen i gang. To hændelser i løbet har været debatemne siden løbet i Montreal.

Heinz-Harald Frentzen blev kørt ud i barrieren af Michael Schumacher, der kom ud af pitten med speederen i bund - og Frentzen var oprevet over dette, da han måtte udgå af løbet. Williams-teamet nedlagde protest og forlangte at Schumacher skulle diskvalificeres, men denne noget overdrevede protest blev afvist. Schumacher fik en passende stop-and-go-straf for sin kørsel. Frentzen har siden da været aldeles skarp i kritikken af Schumacher. Frentzen har meddelt pressen at han på mødet i GPDA, inden det britiske G.P., vil anmode Schumacher om at trække sig som talsmand for GPDA. "En kører som Michael Schumacher, som kører som han gør, kan ikke være vores talsmand", har Frentzen udtalt.

Schumacher har givet svar på tiltalen, og blandt andet henvist til en lignende situation på Suzuka i 1997. Villeneuve, som også har været på banen med kritik af Schumachers kørsel, kom i det løb brasende ud foran Schumacher efter at canadieren havde været i pit - en manøvre som kunne have haft katastrofale følger hvis de havde ramt hinanden. Michael Schumacher har dog medgivet: "Efter at have set TV-billeder, må jeg sige at jeg gjorde noget forkert." Ferrari-køreren mente at han ikke var blevet advaret godt nok med blå flag - men måske burde Schumacher have udvist lidt større forsigtighed. Pace-car'en var på banen, så der var gode grunde til at tage den lidt mere med ro.

Et andet element i den 'hotte' debat er situationen mellem Damon Hill og Michael Schumacher. De to gamle rivaler duellerede som i tidligere tider. Schumacher var tydeligvis hurtigere, men Hill spærrede flere gange for Schumacher på langsiden ved at zig-zagge fra side til side - en spektakulær duel, men samtidig også en farlig duel. Schumacher kritiserede efter løbet briten for at være unfair i sin kørsel, mens Damon Hill mente at der var tale om regulær kamp og at han ikke følte at han gjorde noget forkert. Derfor har også David Coulthard givet sin mening om alt dette til kende. Skotten mener at det nu er på tide at kørerne i fællesskab finder frem til klare regler og skabe det han kalder for "køreretik". Han ønsker at der skal være enighed om hvad man kan tillade sig. "Det er godt nok spektakulært, men en anden kørers liv er vigtigere", siger Coulthard og gør det klart for de andre medlemmer at der skal til at ske noget, ellers føler han at GPDA blot bliver spild af tid og at han derfor vil stille sig udenfor hvis der ikke viser sig nogle fremskridt ved mødet.

Der er med andre ord lagt op til lidt af et slagsmål når kørerne skal mødes. Det vil næsten være en katastrofe hvis GPDA mere eller mindre bliver opløst fordi der er spild blandt medlemmerne, fordi 'fagforeningen' har været et godt forum for kørerne når der skal diskuteres sikkerhed. Tiden må vise om der er vilje blandt kørerne til selv at løse dette problem.

BB  

 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk