Artikler

Indeks 

From BAR to worse...

 
Af Dennis Dithmar.
 
Igennem godt tre år styrede en mand med klare blå øjne, Craig Pollock, BAR-teamet på en lidt mærkværdig slingretur gennem F1-feltet. Første år blev det til en klar blåøjet sidsteplads i mesterskabet, året efter en flot femteplads og sidste år en lidt kedelig stagnation på en sjetteplads. Kunne man forvente mere af et kun tre år gammelt F1-team? Næppe - og dog. De havde jo unægtelig et rimeligt budget at lege med og en motoraftale med én af feltets hårdest dedikerede motorfabrikanter. Og ingen tvivl om at Honda havde størstedelen af æren i BARs femteplads i 2000. Men Pollocks lidt stædige valg af Malcolm Oastler som teknisk chef, gjorde at Panis og Villeneuve fik sig nogle solide rysteture i den noget nervøse Lucky Strike-racer. Både i deres hidtil bedste sæson og sidste år præsterede BAR ikke det optimale - nogle mener det var OK, andre kritiserede dem en hat fuld - men dybest set præsterede de aldrig det optimale.

Craig Pollock var en karismatisk lederfigur, der kunne sælge sand i Sahara, ingen tvivl om det. Man han var stort set den eneste foruden sin livsven Jacques Villeneuve, der syntes at headsættet klædte ham i en grand prix-weekend. Nogen stor taktisk begavelse var han aldrig, og hans nye rolle bagest i BAR-garagen er væsentlig mere klædelig. Den rolle skulle han have taget som teamchef for lang tid siden, og brugt nogle af de mange tobaksmillioner på at hyre et rigtigt løbstaktisk geni i stedet. Og ved samme lejlighed have trukket Oastler med ud bagved ved nakkehårene.

Det gjorde han ikke, men valgte at stå med dirigentpinden i hånden løb efter løb, og overlod samtidig det tekniske ansvar til den let mongolide teknikklovn Oastler. Men samtidig formåede han dog to rimeligt imponerende ting. Dels en fabriksaftale med Honda som det tilmed lykkedes ham at forlænge med yderligere to år. Dels kapringen af Williams-designeren Geoff Willis, som han indsatte som Oastlers tekniske ligemand.

Der var dog stadig et massivt problem for holdet. Tallene på bundlinien var efterhånden ligeså neonrøde som en moderne Ferrari-racer, og tobaksbagmændene i BATs nervøse trækninger endte op i en let krampagtig udskiftelse af teamchef kun 48 timer før lanceringen af deres nye racer, BAR004. Der var et åbenbart behov for en ny teamchef i BAR - fair nok. Men så kort tid før lanceringen? Det får jo ikke just nye sponsorer til at stå i kø udenfor BAR-fabrikkerne. Og et show som en lancering er alt andet lige ikke kun til ære for os fans - i langt højere grad er det til ære for potentielle sponsorer. Så efter min bedste overbevisning var dét at skifte teamchef måske korrekt - det vil tiden vise - men timingen var ligeså bovlam som alle Pollocks fejltagelser tilsammen, og lidt til.

En dybt disillusioneret Jacques Villeneuve måtte lægge pæne miner til slet spil, da han sad på BAR-stolen med David Richards bag sig ved BAR004-lanceringen. Han var kort forinden blevet orienteret af en allerede rystet Pollock ved et ski-event, og fattede ikke et kuk af at det var så presserende, at det hele skulle forgå på lige netop dette tidspunkt. Hans udmelding var klar - "min kontrakt byder mig at køre resten af sæsonen, men jeg vil klart stille krav til teamet og nu for alvor se tiden an..." Ikke korrekt citeret, men sådan cirka facit af Villeneuves udtalelser under og lige efter lanceringen.

Her står så en ny mand i front for BAR-teamet, i form af David Richards, og skal således til at agere redningsmand. Ikke just en misundelsesværdig position at blive sat i, og absolut noget der kræver boller af stål. Det lå ligesom i luften at han ville lægge ud med sin personlige version af krystalnatten, og at der skulle ryge hoveder hos BAR. Det er så netop dét, der lige er sket. Oastler og kumpaner er røget, men Richards skal saftsusemig holde en vis legemsdel stift rettet fremad, hvis ikke pressen og den almindelige opinion udser ham selv til den næste syndebuk.

For det nytter jo ikke bare at skære lidt ned og fjerne et par kræftsvulster. Han ska

DD  

 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk