Artikler

Indeks 

Er Jan Magnussen færdig?

 
Af Benjamin Bredahl.
 
Efter at Jan Magnussen blev presset ud af Formel 1, rejser det et spørgsmål som mange danske motorsports-interesserede har tænkt lidt over: Hvordan ser Jan Magnussens muligheder ud i fremtiden? Det bør være 100% sikkert at Jan Magnussen ikke har bestemt sig for at lægge hjelmen på hylden, blot fordi han skulle ofres til fordel for en anden kører hos Stewart. Jan er kun 25 år og har fortsat mange og forhåbentlig gode år tilbage. Igennem hele Jans karriere har han vist at han besidder det som skal til for at blive en rigtig god kører, nemlig naturtalent. Dette talent er bestemt ikke mistet, men skal graves bedre frem og udvikles på en bedre måde, end Jan havde mulighed for hos Stewart. Det er ikke kun de danske Formel 1-fans der har bemærket at Jan ikke altid havde de rette betingelser hos Stewart. Der er mange udenlandske kommentatorer og eksperter der mener at Jan aldrig fik en fair behandling hos Stewart, fordi Jan som oftest kørte med ældre og dermed mindre motorstærke Ford-motorer, og at det udelukkende var Rubens Barrichello som kørte med de sidste nye komponenter i bilen. Jan har endvidere fået lidt moralsk opbakning af flere folk i 'branchen', som mener at fyringen nok var lidt overilet, og at Jan trods alt har rimelig gode resultater at falde tilbage på. Jans tidligere arbejdsgiver, Mercedes-bossen Norbert Haug vil endda ikke udelukke at Jan kan vende tilbage under Mercedes' vinger.
 
At Jan stadig er regnet for at være et talent der bør være i Formel 1, skal ses naturligvis også ses af Jans tidligere præstationer. I 1994 beviste han til fulde at han har talent og var en kommende Formel 1-kører. I det engelske Formel 3-mesterskab slog han alle rekorder - og blev udråbt til det næste store talent efter Senna og Schumacher. Men Jans karriere gik nærmest i stå da han af nød måtte køre standardvogne i to sæsoner, og måske var det der at han mistede lidt af følingen med Formel-biler. Alligevel kom han i 1997 til et nyt og uprøvet team og skulle nærmest gøre mirakler i materiel der som oftest slet ikke kunne holde til en halv løbsdistance. På trods af dette skal det dog siges at Jan åbenbart ikke besidder den egenskab som de virkelig gode kørere har - evnen til at sætte sig 100% op og køre de hurtigste omgange under lørdagens kvalifikation. Det var blandt andet dette som Stewart siger kostede Jan pladsen hos det skotske hold.
 
Det er altsammen fortid og Jan skal nu se fremad og prøve at genvinde en plads i Formel 1. Der er dog ingen tvivl om at Jan ikke kan tilkæmpe sig en plads i år, men måske allerede til næste år. Men det vil blive usandsynligt svært at gøre comeback uden en sponsor i ryggen. Alligevel skal man ikke afskrive Jan for en eventuel plads i Formel 1, da der er mange rygter om flere kørerskifter inden 1999-sæsonen. Om ikke andet er det vigtigt for Jan og hans manager David Sears at få skabt mange kontakter i flere af Formel 1-holdene, for i det mindste at gøre Jan til et muligt emne. Som danskere må vi så bare håbe at han ikke får samme rolle som Tom Kristensen, da han før sæsonen testede for Minardi! Hvis det glipper at komme i Formel 1, så tror jeg at han vælger at fortsætte i den amerikanske CART-serie (en serie med stor navneforvirring - går også under navnet Indy-Car eller Champ Cars). Jan Magnussen fik i 1996 en pause fra ITC, da han af Mercedes blev tilbudt at køre fire løb i CART-serien for Penske. Det var fire løb som blev en oplevelse for Jan. Han sagde selv at han meget gerne ville køre i den amerikanske serie, men at han naturligvis foretrak Formel 1 - det var trods alt Formel 1 der var Jans store drøm.
 
Det er sandsynligvis CART-serien som bliver det næste sted at Jan får mulighed for at udvikle sit talent. Det er muligt at udvikle talenter i serien. Et eksempel på dette: I 1994 kørte Jan sammen med den nuværende CART-kører, Dario Franchitti i det engelske Formel 3 og senere igen i DTM og ITC. Jan valgte at køre for Stewart-Ford, mens Franchitti satsede på opbakn
BB  

 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk