Artikler

Indeks 

Skakmat!

 
Af Martin Møller-Thomsen.
 
F1 bossen Bernie Ecclestones boss, Max Mosley har engang afsløret, at han i virkeligheden holder mere af skak end af motorløb. I al fald mente Moseley, at man skulle anskue F1 som et skakspil, hvor strategien er vigtigere end de enkelte slag på kamparenaen. Mosley mente også at der kunne være for mange overhalinger. Det er rart at vide, at mens vi andre sad apatiske og kiggede hypnotisk på en rød bil der kørte i ring, så har Max Mosley siddet og jublet, fordi et hold leverede en overlegen præstation, de havde simpelthen den bedste taktik, som de vandt på, lige noget for skakspilleren Max Mosley. Selv lå jeg henslængt på sofaen og havde så travlt med at gabe kæberne af led, at jeg ikke havde tid til at være sur over det kedsommelige racerløb.

Men sammenligningen med skak holder alligevel ikke. I skak er der 2 spillere med hver 16 brikker, mens i F1 er der 11 spillere med hver to brikker. Dette giver et meget mere begrænset antal muligheder udi det taktiske. Derudover skiftes man i skak til at foretage et træk, mens man i F1 har et langt kontinuerligt træk. Endelig må man sige, at de fleste skakspil indeholder betydeligt mere drama end søndagens F1 Grand Prix på Imola!

Skal man sige noget pænt, må det være at starten var mere ren end man i lang tid har været vant til. De fleste holdt så nogenlunde deres linje, og det betød at man på den første omgang kunne se den lange flotte slange af racerbiler der kørte rundt på den smukt kuperede bane i Italien.

Imola var engang en pragtfuld bane, en klassisk racerbane, med fascinerende sving som Aqua Minerale. Men så døde Ayrton Senna og man indlagde en trist, men fornuftig chikane, for at undgå en tilsvarende ulykke. Men samtidig benyttede man lejligheden til at rette Aqua Minerale ud, ændre lay-outet og fjerne charmen fra banen. Så siden 1995 har Imola mere været en sørgelig skygge af sig selv, end det egentlig har været et løb, jeg har set frem til. At overhale på banen er svært; at overhale med en moderne F1 racer er svært, men alt dette kunne være ligemeget, bilerne kørte oftest med så stor afstand, at overhalinger generelt var en umulighed alligevel.

Massa må være løbets helt, i det han stod for den enlige overhaling, så tillykke til ham. Resten af løbet gik op i skakspil, strategier og pitstops. Spændende var det ikke, forudsigeligt var det tilgengæld. For mange af den slags løb og F1 vil ikke længere være den mest sete sportsgren i verdenen.

MMT  

 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk