Artikler

Indeks 

Er det virkelig en Racerbil ?

 
Af Henrik Vejgaard Jensen.
 
Der har længe verseret et rygte i Formel 1 kredse om at McLaren skulle lave en to-sædet formel 1 racer, men rygtet er først her for nyligt blevet bekræftet, for nu har den for første gang været ude og rulle. Bilen er kommet til at hedde McLaren MP4-98T. Den skal bruges til promotion, og til at give sponsorer og velhavende mennesker en uforglemmelig oplevelse, for det er ikke bare en eller anden tilfældigt sammensat bil, det er en rigtig racerbil.
 
Da man startede på at bygge denne to-sæders McLaren formel 1 racer, ville man tage udgangs punkt i McLaren MP 4/12 (1997 udgaven af McLarens formel 1 racer), men dette måtte hurtigt opgives. Gordon Murray siger "Vi havde ikke store problemer med ombygningen, jeg vil mere sige at vi gjorde os nogle gode erfaringer" og tilføjer "Disse erfaringer, gav os sparket, så beslutningen blev, at vi byggede en helt ny bil."
 
Hele designfasen af bilen, blev styret af Barry Lett, som i øvrigt også var med på designteamet der lavede McLaren's "gadebil" i 1990. Der er ikke ret mange stumper tilbage fra donorbilen (MP 4/12), og Barry Lett siger at projektet blev langt mere omfattende end man hos McLaren nogensinde havde troet.
 
Over halvvejs gennem den 10 uger lange designfase, stødte holdet på endnu et stort problem, som endnu engang gjorde, at dette projekt ikke blev så kortvarigt som forventet. Gennem McLarens lange vinter test, brugte man alle de resterende F-spec. Mercedes motorer, som ellers skulle have været brugt i denne tosædede McLaren formel 1 racer. Dette tvang designgruppen til at re-designe hele bagenden på bilen så den mindre og lettere G-spec. motor kunne monteres i bilen, men samtidig skulle bilen beholde sin originale gearkasse. Hvis dette ikke havde kunnet lade sig gøre, skulle hele baghjuls ophænget også have været designet om. Men det lykkedes for Teknikkere/designere at få mekanikken til at passe sammen, og man køre derfor med et MP 4/12 baghjulsophæng. Monocoquen fra MP 4/12'eren er blevet redesignet således, at der er plads til en ekstra person i den. Det betyder at der egentlige kun er ændret på længden af monocoquen, og så en lille smule i bredden så passageren kan have sine ben i bilen, i forhold til den oprindelige formel 1 monocoq. Når nu passageren skal have sine ben ned langs med chaufføren, betyder det at der er mindre plads til kølesystemet på siden af bilen. Man har derfor været nød til at lave helt nye sidepods.
 
Alt dette betyder, at det eneste man har genbrugt fra MP 4/12'eren er front, bagvinge og baghjulsophænget, men når det er sagt, har man fra McLaren's side forsøgt af al magt at få bilen til at ligne en rigtig formel 1 racer. Bilen er faktisk kun 10 cm længere end 1997 McLaren bilen. Den ekstra længde skyldes hovedsageligt at der skal være plads til en ekstra passager. Når man ikke har været nødt til at forlænge bilen mere end de 10 cm., skyldes det at passageren er placeret der hvor der normalt ligger en 120 liters benzintank. Denne er udskiftet med en 40 liters tank, som skulle være mere end rigeligt til en enkelt tur. Barry Lett siger: "Vi tror at en out-lap, en flying lap & en in-lap er mere en rigeligt for de fleste."
 
Passagersædet i MP4-98T'eren er monteret en anelse højere end chaufførens sæde, så passageren kan se, hvor meget chaufføren arbejder med bilen, og så passageren kan se det hele mens han/hun nyder turen. Man har desuden været nødt til at montere en "stolpe" mellem chauffør og passagere, for at modvirke at passageren skulle banke sit hovede ned i chaufførens hovede under nedbremsningerne. Dette skygger godt nok lidt for udsynet, men er en nødvendighed. Dette betyder dog ikke at passagerens udsyn er helt spæret.
 
Performancen på bilen skulle være så god at man som passager virkeligt føler at man kører i en formel 1 racer. Murray & Lett siger samstemmende, at bilen laver næsten lige så hurtige omgan
HVJ  

 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk