Artikler

Indeks 

Farcen med Silverstones officials

 
Der er nu gået næsten to døgn og de værste frustrationer er ved at fortage sig. Dette er bestemt ikke det samme, som at sige at frustrationerne over det cirkus, der udspillede sig på Silverstone søndag eftermiddag, er helt væk. Og man har faktisk ikke lyst til at arbejde med det. Afgørelser, som den vi måtte være vidne til i søndags, er bestemt ikke en professionel sport værdig, og man er efterladt med en formodning om, at der er mere orden i tingene i den lokale Netto butik henne om hjørnet.
 
Der er nok nogen, der nu vil gå rundt og sige: "Det er også ham Schumacher." Men Michael Schumacher og Ferrari er faktisk fuldstændige uskyldige i denne meget uheldige sag. De skyldige er en håndfuld uduelige officials, som har smølet med at træffe en afgørelse og overbringe den til Ferrari teamet.
 
Episoden, som udløste en 10 sekunders "Stop and Go" straf, skete på 43. omgang, hvor Schumacher overhalede Giancarlo Fisichella under gult flag. I følge FIA' s egne regler skal straffen overbringes til de pågældende indenfor 25 minutter, og teamet har tre omgange til at få afholdt straffen, fra meddelelsen om straffen er givet. I dette tilfælde gik der 31 minutter, før Ferrari teamet meddeltes at Schumacher var blevet tildelt en straf. Dertil kommer, at der på det tidspunkt kun var to omgange tilbage af løbet. Dette er klart imod FIA' s egne regler. FIA's regler siger også, at hvis der resterer 12 omgange eller mindre, bør straffen ikke afholdes i piten, men lægges til det endelige resultat.
 
Da Ferrari teamet får overdraget straffen af en af FIA' s delegerede, er vedkommende ikke i stand til at fortælle, om det drejer sig om artikel 56c eller 56e. Desuden var papiret håndskrevet. På grund af tvivlen valgte Jean Todt at kalde Schumacher ind for enden af sidste omgang, for at afholde sin tidsstraf. Artikel 56c siger, at straffen skal afholdes under selve løbet, mens artikel 56e siger, at evt. tidsstraffe skal tillægges efter løbet.
 
Tilbage står også spørgsmålet om, hvorvidt Schumacher overhovedet har foretaget sig noget ulovligt, da tyskerens overhaling af Fisichella skete før Pace vognen tændte sine gule lamper.
 
Hele episoden er en meget, meget pinlig affære for FIA, hvilket understreges af, at ingen af organisationens topfolk har valgt at udtale sig om sagen. Og når man så tænker på, at FIA meget gerne vil kalde Formel 1 sporten for verdens mest professionelle sport. Til det må vi efter søndagens farce sige "Kære Max Mosely, der er tilsyneladende et pænt stykke vej endnu".
 
Hvor står vi så nu? McLaren Mercedes teamet appellerede i går (mandag) FIA' s afvisning af teamets protest søndag. McLaren-Mercedes teamet skal nu indenfor 7 dage bekræfte over for FIA' s domstol for appelsager, at de ønsker at opretholde appellen, og indtil domstolen har afsagt sin kendelse, er resultatet kun foreløbigt. Der er endnu ikke udpeget en dato for appel sagens behandling.
 
Men en ting er dog blevet afklaret. Tilbage i 1975 blev det Engelske Grand Prix afholdt under lignende vejrforhold, men regnen var dengang konstant, og da løbet omsider blev flaget af før tid efter 56 omgange, var der kun to, tre vogne tilbage i løbet. De fleste lå rundt om i bunker i de forskellige sving. Dette indikerede klart, at løbet skulle være stoppet længe før, men det skete ikke, og løbet fik lov til at udvikle sig til en farce. Det kaotiske løb medførte, at en af de mest anerkendte motorsports journalister, Denis Jenkinson, ikke fandt det værd at skrive sin sædvanlige Grand Prix rapport i det dengang meget velrenomerede motorblad, "Motor Sport". Dette har været uforståeligt for os i eftertiden, men tænk nu her 28 år senere, ved vi pludselig hvorfor. (CS)
HAL  

 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk