Artikler

Indeks 

FIAs pressemeddelelse - angående nye regler i Formel 1

 
Af Martin Møller-Thomsen.
 
FIA har annonceret en række dramatiske ændringer af Formel 1 reglerne, hvilket vil tvinge Formel 1 teamsene til at bringe udgifterne ned.

FIA har proklameret følgende ændringer:

Sidste oktober forkastede alle teams, der i øjeblikket deltager i FIA Formel 1 Verdensmesterskabet, alle FIAs foreslag til hvordan man kunne nedbringe omkostningerne i Formel 1. Efterfølgende, på deres eget møde d. 4. december, kunne de ikke nå til enighed om nogen former for betydelig reducering af udgifterne for 2003 og 2004. Hurtig indgriben er nødvendig, fordi omkostningerne bliver ved med at stige, mens indtægterne falder.

Problemet
To F1 teams er forsvundet i løbet af de sidste 12 måneder. Nu hvor der kun er 10 teams tilbage, er de tilbageværende, ifølge Concorde-aftalen, forligtet til at finansierere og deltage med tilsammen to biler ekstra, for hvert team, der ikke møder op til en given begivenhed. Ikke alle teams er i stand til at gøre dette. Der en åbenlys fare for, at medmindre, der bliver gjort noget, vil FIAs F1 verdensmesterskab begynde at bryde sammen i løbet af de næste 12 måneder, og starte en nedadgående spiral med manglende deltagelse og mulige sagsanlæg.

FIAs rolle
Som en uafhænging regulator, er det ikke normalt at FIA vil involvere sig i de kommercielle problemer for F1 teams. Men de teams der deltager i verdensmesterskabet, har ikke været i stand til selv at finde en løsning. Ansvaret ligger derfor hos den styrende myndighed (FIA). FIA bliver nødt til at reagere, fordi alvorlige problemer med F1 verdensmesterskabet, kan få indflydelse på motorsport på alle niveauer over hele verdenen.

At ændre reglerne
Men FIA er begrænset af Concorde aftalen. De kan ikke ændre regler for 2003 uden tilsagn fra alle involverede teams. I 2004 kan de ændre de sportslige regler, på et hvilket som helst tidspunkt før d. 31. oktober 2003, men de kan ikke ændre de tekniske regler uden fuld opbakning fra alle involverede teams. Til 2005 kan de igen ændre de sportslige regler, mens de tekniske kan ændres med et nærmere bestemt flertal, i to organer.

At håndhæve reglerne
Det er, derimod, muligt for FIA at håndhæve de eksisterende regler mere skrapt end man hidtil har gjort. Under hensyn til sportens nuværende problemer, har FIA bestemt at gøre dette - på et nul-tolerence niveau, hvorsomhelslt det vil resultere i betydelige besparelser i omkostningerne, uden at mindske det sportslige aspekt. Faktisk vil noget af det følgende, måske endda forøge spændingen, ved at tilføje et element af uforudsigelig. Hvis de deltagende teams kan producere overbevisende beviser for at umiddelbare strenge håndhævelse af reglerne vil betyde forøget omkostninger, fordi sæsonen er så nært forestående, vil FIA i en begrænset tid håndhæve de forgældende fortolkninger af reglerne, men kun hvor et oprigtigt behov er tilstede.

Spildte penge
Mange af de penge, der bliver brugt i F1, er spildte, forstået på den måde, at de bidrager på ingen måde til fornøjelse for offentligheden. Og alligevel er det offentligheden, der i sidste ende betaler regningerne. Uden et verdensomfattende tv og medie publikum, vil hverken sponsorer eller bilfabrikanter være interesserede i at bidrage til omkostningerne ved F1. Deres aktionærers interesser, kræver at de kun investere i håbet om øget profit. Denne profit skal komme fra det tilskueren.

Et par eksempler
Alligevel bliver enorme summer brugt på ting, der overhovedet ikke interesserer offentligheden. Om en motor kører 12.000, 16.000 eller 20.000 omdrejninger i minuttet, betyder intet for fjernsyns-publikummet. De ved heller ikke, og er også ligeglade, hvem der fremstiller den elektroniske kontrol enhed. Hæren af teknikere, der bruger sofistikeret og enormt dyr telemetri for at følge hver eneste lille rystelse i bilen, på en computerskærm, er gemt bag i pitten. Det er skjult for offentligheden, der ikke ved, og ikke interess

MMT  

 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk