Artikler

Indeks 

Silverstone forklaret?

 
Max Mosley har nu taget til genmæle overfor dem der hævder at Ferrari indtager en særposition i kampen om verdensmesterskabet. FIA præsidenten har talt ud efter det meget kontroversielle Engelske Grand Prix. Schumachers straf for at have overhalet Alexander Wurz under gult flag blev i sidste ende opgivet på grund af administrative fejl, og det var kun den sidste af en række beslutninger der har fremprovokeret spørgsmål i nogle sektioner af F1-Paddock'en. Disse inkluderer omstarten af det Franske Grand Prix, der gav en fordel for Ferrari såvel som Schumachers relative milde straf for at have skubbet Heinz-Harald Frentzen af banen under det Canadiske Grand Prix.
 
McLaren boss Ron Dennis gav yderligere næring til debatten samme aften det Engelske Grand Prix var overstået, da han udtrykte frygt for at hans hold stod foran en ulige kamp i dette års verdensmesterskab mod Schumacher og den stejlende hingst. "Ferrari har flere ting, der arbejder til deres fordel. De befinder sig i et miljø, hvor de fleste mennesker omkring sporten ønsker de skal vinde. Jeg vælger mine ord med omhu, men i sidste instans vil det, at Ferrari vinder et verdensmesterskab, fra et reklamemæssigt synspunkt såvel som det image Formel 1 har, være bedre end hvis McLaren skulle vinde. Derfor tillades enhver mindre overtrædelse fra deres side, uagtet om der er tale om en kørerfejl, eller en fejl begået af teamet som helhed. Det er svært at tro, at der hersker den samme tolkning af reglerne for alle teams. Der lader til at være inkonsistente beslutninger, og det er frustrerende, når man befinder sig på den forurettedes side."
 
Men Mosley benægter at der er tale om favorisering, og siger at dette års mesterskab reelt spilles med de samme grundforudsætninger for alle deltagere. "Enhver der ser alle løbene vil erkende at der ikke er tale om en sammensværgelse. Tag for eksempel det Canadiske Grand Prix: Schumacher blev nummer to efter den første start. Så havde vi en omstart, og han faldt ved denne start til trediepladsen. Dem der påstår at Ferrari havde fordel af omstarten har ganske enkelt ikke ret. På Silverstone modtog Schumacher en straf for at have overhalet mens der var gult flag. Men en fejl i den måde det blev formidlet på, gjorde at han undslap straffen. Dette gjorde McLaren rasende fordi de mener at Mika Hakkinen ville have vundet løbet, hvis straffen var korrekt tildelt, men det forstår jeg ikke. Schumacher overhalede Alexander Wurz's Benetton på vej ind i Stowe svinget på den 43. omgang, mens han passerede et stationært gult flag (ikke viftet - red.). Løbets officials noterede at forseelsen fandt sted kl. 15.15. Fra dette tidspunkt havde de 25 minutter til at informere holdet om den straf de besluttede at pålægge Schumacher. Men man ventede til der kun var et minut tilbage før deadline, før man blev enige om en straf på 10 sekunder der skulle tillægges hans totale løbstid. Ferrari modtog meddelelsen herom kl. 15.46, 6 minutter for sent til at straffen kunne implementeres".
 
Holdet var ikke i stand til at læse om Schumacher havde fået en 10 sekunders "stop-and-go" straf, eller om tiden blot skulle lægges til hans totale løbstid. For at væres helt sikker, besluttede det Italienske hold at kalde Schumacher i pit på den sidste omgang, for at udstå straffen, hvis straffen nu ikke bestod i at lægge 10 sekunder til hans totale løbstid.
 
I mellemtiden opstår der tvivl omkring timingen af beslutningen. Kilder hos Ferrari sagde bagefter at man fik at vide at det var planlagt at straffe Schumacher på det tidspunkt, hvor der endnu var tre omgang tilbage - men hvis dette var tilfældet, så ville underretningen være blevet overgivet til Ferrari FØR den angivne tid nemlig 15.46.
 
Løbet sluttede ca. kl. 15.49. Tre omgang under de fugtige forhold hen mod slutningen af løbet, ville have taget mere end 5 minutter at fuldføre, hvilket betød at skulle Ferrari have haft meddelelsen med tre omganges respiut, så
HAL  

 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk