Artikler

Indeks 

Jan´s optakt til Østrigs Grand Prix

 
Den nye A1-ring var for første gang vært ved et Formel 1 løb i 1997. Tidligere hed den Österreichring og var en af de hurtigste og mest spektakulære baner som eksisterede, da der blev holdt Grand Prix der mellem 1970-87, og F1 kom sidste år tilbage til banen efter 10 års fravær.
 
Formel-1.dk har på denne side fornøjelsen at kunne præsentere Jan Magnussens gennemgang af banen, lidt om A1-rings historie, en kort gennemgang af de sidste fire løb på A1-ring/Österreichring, hans råd til hvad man skal holde øje med, og meget meget mere.
 

 

Hop til topA1-Ring en ny bane med en lang historie

 
Banen har en vidunderlig beliggenhed på toppen af Styria bjergene og har nok de flotteste omgivelser på dette års F1 kalender. Banen ligger oven på den gamle Zeltweg lufthavnsbane fra 1970 og blev straks meget populær blandt kørerne. Banen var berømt for dens højhastigheds sving og kurver. Men for at kunne leve op til sikkerhedskravene i 1997, er banen blevet forkortet og kraftigt ombygget. Banen er derfor også blevet omdøbt fra Österreichring til A-1 Ring.
 
Oprindeligt var Zeltweg en 3,2 km. lang bane, og her kørte man Formel 1 løb første gang i 1964. Der var en pause på 5 år, og i 1970 kom Formel 1 tilbage til en helt ny bane kaldet Österreichring, der stadig lå i nærheden af byen Zeltweg. Banen var nu næsten dobbelt så lang (5.911 meter) og har siden forsynet os med bemærkelsesværdige løb og pinlige fejl. Da Vittorio Brambilla vande sin eneste sejr i 1975, i et løb som blev forkortet på grund af regnvejr, var hans glæde over at have vundet så stor at han kørte galt på "slowing down" omgangen. Til gengæld måtte de østrigske fans vente lang tid på en hjemmesejr. Men i 1984 vandt Niki Lauda i sin McLaren efter flere års forgæves forsøg og 2 1/2 års pause fra F1.
 
Desværre blev den hæderkronede Österreichring droppet af FIA, grundet to ulykker på startlinien i 1987, der hovedsaligt skyldtes banens snævre karakter. Dette betød en længere pause for Formel 1 løb på Österreichring, og betød nogle væsentlige ændringer i banens udformning, for at opnå en større sikkerhed på banen.
 
Jeg husker at jeg kørte på den gamle Österreichring i mine Opel-Lotus dage, men dengang var banen naturligvis helt anderledes og ligner overhovedet ikke banen som den er i dag. Sidste år var den ny og ukendt for de fleste kørere og der var derfor 2 ekstra frie træninger om torsdagen. I år følger weekenden dog det normale forløb, og starter derfor først på fredag.
 

Hop til topSidste års Grand Prix

 
Løbet sidste år
HAL  

 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk