Artikler

Indeks

Jan's optakt til Hungaroring

Efter løbet på Hochenheim med de mange lige strækninger bliver Formel 1-kørerne præsenteret for en snørklet og langsom bane. Siden 1986 har der været Formel 1 på Mogyorod-banen, der i folkemunde er blevet omdøbt til Hungaroring, som ligger nær hovedstaden Budapest.

Formel-1.dk har på denne side fornøjelsen at kunne præsentere Jan Magnussens gennemgang af banen, lidt om Hungarorings historie, en gennemgang af de sidste fem G.P.'er på Hungaroring. Jan giver råd til hvad man især skal holde øje med, og meget mere.

Hop til topHungaroring - en stor historisk succes

Cirka 20 kilometer fra Budapest ligger Hungaroring. Banen er meget ideel for tilskuerne, hvor banen nærmest ligger som et naturligt amfiteater og derfor er det muligt at se store dele af banen fra hvor man står eller sidder. For Formel 1-kørerne er Hungaroring, med undtagelse af Monaco, den langsomste bane i kalenderen. Siden den i 1986 var med for første gang har den stort set beholdt sit layout - på nuværende tidspunkt er den 3.968 meter lang.

Hungaroring bliver af mange betragtet som en succes - måske ikke sportsligt, men historisk og politisk. Formel 1 er indbegrebet af den vestlige kultur, og da man i 1986 kunne præsentere Formel 1 bag 'Jerntæppet' blev det betragtet som lidt af sensation at der kunne køres Formel 1 bag de kommunistiske linier. Ayrton Senna satte pole første gang der blev kørt på banen, men det var en anden brasilianer, Nelson Piquet der tog sejren. Senna nåede dog at vinde tre gange på den snørklede bane, og er dermed den mest vindende kører på Hungaroring. I 1990 vandt Thierry Boutsen hans sidste Formel 1-sejr på banen, blot 0,3 sekunder foran Senna!

Fra den sidste til den første sejr: I 1993 vandt Damon Hill for første gang et Formel 1-løb, med et minut og 11 sekunder til Patrese på andenpladsen - den største sejrsmargin på Hungaroring. Året efter var Benetton dominerende: Michael Schumacher vandt foran Damon Hill - i et løb hvor Jos Verstappen fik sin første podieplacering. De sidste tre år har Williams taget sig af sejrene, og de sidste to sæsoner har Michael Schumacher sat pole mens Jacques Villeneuve har taget sejrene.

Før jeg kørte på Hungaroring sidste år havde jeg aldrig kørt på banen, så jeg skulle lære banen at kende i de indledende træninger.

Hop til topSidste års Grand Prix

Desværre blev løbet sidste år ikke så godt. Allerede i det første sving blev jeg ramt af en anden kører og måtte ud i sandet, men bilen var alt for beskadiget til at jeg kunne fortsætte og derfor parkerede jeg bilen i garagen. Lø