Artikler

Indeks 

Jans optakt til Spa-Francorchamps

 
Af Benjamin Bredahl.
 
Formel 1-feltet kommer i det næste løb til en af kalenderens flotteste og mest elskede baner. Spa-Francorchamps har det hele - overhalingsmuligheder, langsomme og ekstremt hurtige sving. Banen var med i det første VM i 1950, og har siden 1985 været en fast del af kalenderen.
 
Formel-1.dk har på denne side fornøjelsen at kunne præsentere Jan Magnussens gennemgang af banen, lidt om Spas historie og et tilbageblik på de sidste fem G.P.'er i det belgiske grand prix. Jan giver råd til hvad en Formel 1-kører især skal holde øje med på den lange bane.
 

 

Hop til topSpa - en klassiker

 
Cirka 50 kilometer fra Liege ligger Spa-Francorchamps. Banen er den længste i kalenderen med sine 6.974 meter, men den har i gamle dage været over 12 kilometer lang! Sammen med den legendariske Nürburgring var de to baner de farligste - indtil at de blev bygget om eller nedlagt af sikkerhedshensyn. Det første løb i VM-sammenhæng vandt Fangio for Alfa Romeo i 1950 på den store bane - der havde været kørt på banen i mange år før VM-serien blev etableret. Man kørte på den store bane frem til 1970, hvor en af de mest bemærkelsesværdige sejrherrer var Jim Clark. Han vandt løbene fra 1962-65 hos Lotus. McLaren har også traditioner i forbindelse med Spa-banen. I 1968 vandt teamets grundlægger, newzealænderen Bruce McLaren sit holds første sejr. Det belgiske Grand Prix blev imidlertid flyttet til Nivelles og Zolder, hvor den sidstnævnte bane nok er mest kendt for Gilles Villeneuves fatale ulykke i 1982. I 1983 vendte Spa igen tilbage i en forkortet udgave og har været med siden da, dog med undtagelse af løbet i 1984.
 
De største på den nye Spa-bane er helt uden sidestykke Ayrton Senna og Michael Schumacher. Senna har vundet 5 gange på banen og var i perioden 1988 til 1991 den eneste mand på pole. Michael Schumachers spektakulære bedrifter på Spa er også gået hen og blevet rene klassikere. I 1991 debuterede han på Spa og året efter vandt han på debutbanen - og Schumacher har vundet på banen tre gange i træk fra 1995 til 1997. I 1993 kunne Schumacher godt have vundet løbet, men Damon Hill og Williams var bedre og briten vandt sit andet grand prix. Der var også masser af drama i 1994 hvor Rubens Barrichello, som den yngste i VM-historien, kører sig til pole position for første (og hidtil eneste) gang i karrieren. Michael Schumacher kører først over stregen, men bliver diskvalificeret fordi Benetton'ens bundplade ikke opfylder kravene. Damon Hill bliver derfor udråbt til vinder. Løbet i 1995 er gået hen og blevet en klassiker. Efter en hektisk kvalifikation fik Gerhard Berger pole. De to titelduelanter Hill og Schumacher kvalificerede sig længere nede i feltet. Oppe foran udgik de førende tidligt i løbet og snart var det Hill og Schumacher som kæmpede om sejren. For at give ekstra spænding i løbet var vejret den udslagsgivende faktor. Schumacher var utrolig til at holde bilen på banen på tørvejrsdæk mens regnen silede ned - samtidig med at der blev kæmpet i
BB  

 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk