Artikler

Indeks 

Ikke helt på BAR bund

 
Af Benjamin Bredahl.
 
Når Formel 1-feltet begynder på den kommende 1999-sæson har vi taget afsked med et team der har givet meget til Formel 1. Det engelske Tyrrell-team vil være opløst, men et nyt storhold vil måske blive opbygget på de sidste rester af Tyrrell. Teamet har præget Formel 1 - knap så markant de seneste par år - men teamet har alligevel været elsket af mange tilskuere. Denne artikel er ment som et historisk tilbageblik på Tyrrells historie i Formel 1, og se frem på det nye hold der bygger videre hvor Tyrrell slipper.
 

 
Den anden december 1997: British American Racing (BAR) bliver formelt præsenteret for pressen i London, og det bliver offentliggjort at Tyrrell og BAR har fusioneret - hvilket dog er lidt af en underdrivelse: BAR har faktisk købt teamchef Ken Tyrrell ud! På pressemødet fortalte grundlæggeren af Tyrrell Racing Organisation at "det selvfølgelig var en meget svær beslutning for os (og hentydede til sønnen Bob der også deltog i det ledende arbejde i teamet), men både Bob og jeg mente at det var det rigtige valg. Vi følte at vi på denne måde vil være i stand til at videreføre Tyrrell-arven i et nyt team som har de samme grundideer." Økonomisk gav det også lidt ekstra skillinger til Kens pension - BAR måtte skrive en check på et trecifret millionbeløb. Det var meningen at teamet skulle fortsætte under Ken Tyrrells ledelse i 1998, men da der inden sæsonen opstod uenighed mellem de to parter, valgte Tyrrell-familien at trække sig helt ud af Formel 1. Resultatet af Ken Tyrrells anstrengelser: To VM-titler for kørere samt et enkelt konstruktør-mesterskab. I det følgende kommer et tilbageblik på 31 års Tyrrell-historie.
 

 
Et motorløb på Silverstone-banen i 1951 satte gang i Ken Tyrrells motorsportsdrømme. Han blev så grebet af sporten at han købte en racer og begyndte at køre forskellige løb - men det var fra sidelinien at han havde sine stærkeste sider. Som så mange teamchefer begyndte han i det små, og i Kens tilfælde var han teamchef for Coopers Formel 2-team. Men han havde mod på selv at lave sit eget hold - og "Ken Tyrrell Racing Team" som lå i Ockham blev i 1960 stablet på benene. Han startede med at indsætte racere i mindre klasser, og kravlede støt og roligt op ad rangstigen indenfor motorsporten. Det der måske for alvor satte gang i Tyrrells gang mod motorsportens superliga var samarbejdet med skotten Jackie Stewart. Inden 1964-sæsonen havde Ken Tyrrell vist sine evner som talentspejder, og så et stort potentiale i Stewart, og skotten gav fuld valuta for tilliden - han dominerede det års Formel 3. Succes'en var lige rundt om hjørnet!
 
Og succes'en hed Ford-Cosworth (det var dengang den ikke eksploderede!) I 1967 blev Ken Tyrrell for alvor interesseret i Formel 1 og især for Ford. Jackie Stewart - som på det tidspunkt allerede kørte Formel 1, vendte tilbage til sine motorsports-rødder da Ken Tyrrell i 1968 for første gang indsatte Formel 1-racere. Matra leverede chassiset og Ford gav teamet hestekræfterne. Den første januar 1968 kørtes det første G.P. for "Tyrrell Racing Organisation".
 
Det første løb blev kørt i et ombygget Formel 2-chassis, men allerede til det andet løb havde man et 'rigtigt' Formel 1-chassis til rådighed. Det tog ikke lang tid før den første sejr kom i hus - det hollandske G.P. samme år blev vundet af Jackie Stewart på Zandvoort. Det blev til yderligere to sejre og en andenplads i VM for Jackie Stewart - kun overgået Graham Hill hos Lotus. Men i 1969-sæsonen var den Tyrrell-indsatte Matra-Ford fuldstændig dominerende, hvor kombinationen vandt konstruktørernes VM og Stewart tog sin første VM-titel. Men samarbejdet med Matra sluttede da chassis-leverandøren også ville have at det skulle være en Matra-motor der drev der
BB  

 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk