Artikler

Indeks 

Hvem er skyldig?

 
Af Benjamin Bredahl.
 
Efter løbet på Spa er der blevet føjet yderligere dramatik til kampen om VM-titlen. Det der optager mange - især Ferrari- og McLarenfans er: Hvem har skylden for uheldet mellem Michael Schumacher og David Coulthard? Mange vil sikkert indvende at der måtte komme en kontroversiel episode i dette års kamp om VM. Scenen er ellers sat for opvisningskørsel af Michael Schumacher, men på omgang nummer 25 ødelægges alle Michael Schumachers drømme om at være i front i VM-stillingen inden løbet på Monza. I de kommende dage vil den varme debat og hvem der er skyldig versere, i pressen og på Nettet. Spa, Belgien: Det er 25. omgang af løbet. Der har været utallige sammenstød og uheld i et løb der nærmest er ved at regne væk. Yderligere drama udspiller sig for tilskuerne: Michael Schumacher fører i overlegen stil foran Damon Hill og skal til at overhale David Coulthard med en omgang. Visse kommentatorer, som regel dem der har en stor forkærlighed for Ferrari og som altid hænger McLaren ud som en flok suspekte personer, har allerede regnet fidusen ud: Selvfølgelig skal Coulthard lave ravage, så Mika Hakkinen fortsat kan bevare føringen i VM - Coulthard er udenfor pointene, så han kan lige så godt køre Schumacher af banen! Desværre sker det der ikke må ske: Michael Schumacher brager op bag i Coulthards McLaren. Ferrarien får revet det højre forhjul af, og det er umuligt at reparere, mens Coulthard får kørt bagvingen af. Ikke så underligt er Michael Schumacher rasende og farer hen til McLaren-garagen for at få sig en snak (eller slå et par næver) med Coulthard. Skotten beskyldes for med overlæg at ville slå Schumacher ihjel - men inden at de kommer helt op og toppes lægger McLaren-mekanikere sig imellem og Ferrari-bossen Jean Todt hiver Schumacher tilbage. Da adrenalinet er slået ned, og Schumacher har kølet af kommer han med sin vurdering. Han har sænket farten alt for meget og derfor brager han op bag i Coulthard. Skotten siger derimod at han fra pitten fik at vide at han skulle køre ind til højre side og sænke farten så Schumacher kunne komme forbi - men det sker altså ikke. Efter løbet aflægger de to kørere beretning for løbsledelsen og efter deres undersøgelser fortæller de at "det var et uheld", men at det ikke vil få yderligere konsekvenser.

Det benægtes altså ikke at Coulthard lettede foden fra speederen for at Michael Schumacher kunne komme forbi, så hurtigt så muligt. Michael Schumacher havde ligget bag Coulthard i lang tid og var irriteret over at ligge bag ham, fordi Coulthard efter Schumachers udsagn "kørte langsommere end han normalt ville gøre." Man kunne blandt andet se Schumachers irritation på TV4, hvor det blev vist at Schumacher vinkede af Coulthard inden de stødte sammen - en understregning af at han gerne ville forbi ham! Det efterlader spørgsmålet om hvem der skyldig.

At slippe foden fra speederen føles i Formel 1 næsten som at bremse - så hurtigt mister bilen omdrejninger. Det betyder altså at der sker et markant fald i hastigheden, og da sigtbarheden på banen var minimal er det umuligt at fornemme sådanne forandringer. Utallige gange har jeg set situationen på video - og man fornemmer at Coulthard kører noget langsomt, men alligevel så langsomt så Schumacher kan komme forbi uden problemer, hvis han altså kunne se noget! De mange gange jeg har kørt slowmotion på episoden er der imidlertid noget som jeg ikke helt forstår! Man ser Michael Schumachers Ferrari komme tæt på Coulthards McLaren, og Schumacher trækker ud til venstre for at køre uden om ham. Men lige inden trækker han faktisk igen lidt til højre - altså ind bag Coulthards racer. Det virker lidt underligt. Først da han er lige bag ved Coulthard trækker han skarpt til venstre for at undgå ham - men det er for sent.

På den anden side ville det have været bedre hvis Coulthard havde trukket over i venstre side af banen, så Michael Schumacher kunne følge ideallinien. I tørvejr ser man ofte at langsommere kørere trækker væk fra ideallinien for a

BB  

 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk