Artikler

Indeks 

Malik, millarderne og markedsføring

 
Af Benjamin Bredahl.
 
Han stod for et af de store køb i Formel 1, da han lagde op imod en milliard kroner på bordet for at købe det meste af Arrows-teamet. Der varsles nye tider i Formel 1, eftersom den nye ejer af Arrows, Malik Ado Ibrahim - en 38 årig nigeriansk prins og succesrig forretningsmand, har bebudet at Formel 1 skal gøres endnu mere internationalt end det er i dag.

Malik har haft stor succes med sine forretninger og har til sit Formel 1-eventyr fået nogle banker til at gå med ind i Formel 1. Han har i sin karriere beskæftiget sig med markedsføring inden for flere forskellige brancher blandt andet markedsføring af rejser, olie og telekommunikation - brancher som også er en vigtig del af Formel 1 anno 1999. At han er en royal personlighed bemærkes knapt så meget i hans hjemland hvor den royale familie mere er kransekagefigurer - men han bemærker dog at forholdene i Nigeria er meget dårlige. Malik håber at hans indsats i Formel 1 vil få indflydelse på både sit hjemlands og hele Afrikas økonomiske situation.

Samtidig kommer Malik med ind i Formel 1 på et tidspunkt hvor sporten er ved at bliver globaliseret. Dette ses allerede i år hvor der kommer et nyt land med, og fra år 2000 bliver der sandsynligvis endnu flere løb udenfor Europas grænser. Imidlertid mener Malik at der er for stor koncentration i Europa, både af løb men også med hensyn til viden og teknologi. Men interessen for Formel 1 og højteknologi vil hurtigt kunne brede sig til andre kontinenter, blandt andet Afrika. At han kommer ind i Formel 1 fra et kontinent der i dag ikke er indbegrebet af Formel 1, spiller ingen rolle - og han peger på at de racemæssige barriere kan nedbrydes via sporten, ja han har endda modtaget mange rosende ord for at sige at der ikke er nogen grund til at den næste Michael Schumacher ikke kunne være sort.

Maliks rolle hos Arrows er allerede defineret. Han skal stå for markedsføringen af teamet blandt andet via sine kontakter i Afrika, USA og Mellemøsten. Samtidig vil han markedsføre teamet overfor potentielle sponsorer som et team der har fået et nyt ungt og stærkt image og som forsøger at komme af med tidligere tiders fiaskoer - eksempelvis som det ældste team uden en sejr. Og markedsføringen vil efter Maliks mening blive helt anderledes end det der er standarden i dagens Formel 1. "Vi vil hellere se følelser," siger han og henviser til sidste års meget dramatiske episoder i det belgiske grand prix.

Dermed er der lagt op til at nye vinde vil blæse i Formel 1-depoterne, blandt andet i form af at et nyt kontinent bliver repræsenteret i Formel 1-kulissen. Samtidig er der også ved at være lidt af et generationsskifte i kulisserne. De magtfulde personers alder er blevet meget lavere inden for de sidste par år - hvilket Malik blandt andet er et eksempel på, men man kan også se det hos Benetton og BAR. De to teamchefer hører til blandt de yngste i Formel 1.

Der bliver nok at lave for Malik. Arrows har været et team der har forsøgt at komme til tops i Formel 1, men tingene har ikke rigtigt fungeret - og der sættes også et meget klart mål for dette år: En stabil bil og forbedringer af motoren, som sidste år ikke var særlig overbevisende. Men ifølge Malik skal det nok blive godt! Resten af Formel 1-verden vil fra og med San Marinos grand prix første gang lægge mærke til Maliks indflydelse - der får Arrows A20'erne en ny bemaling svarende til de sponsorer han bringer med i Formel 1.

BB  

 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk