Artikler

Indeks 

Visiret mod Monaco

 
Af Benjamin Bredahl.
 
Sæsonen er helt åben - Ferrari er tilbage og McLaren er nu i en ny rolle som angriber på Ferraris føring. Det fjerde slag i kampen om Formel 1-VM 1999 vil blive udkæmpet under de mest glamuriøse omstændigheder - Monaco med dets snævre gader, kendte mennesker og traditionsrige Formel 1-historie er stedet. Løbet i Monaco er nok det mest berømte og mest prestigefyldte for enhver racerkører. Har man vundet i Monaco i en Formel 1-racer er man sikret at blive skrevet ind i historiebøgerne.

Banens historie er da også helt ekseptionel. Allerede i det første VM lagde Monacos snævre gader asfalt til det Formel 1-løb der op gennem historien er blevet en af klassikerne. I 1950 vandt Juan Manuel Fangio det første grand prix i sin Alfa Romeo. Fra og med 1955 har løbet være en fast del af Formel 1-kalenderen. Det er også på denne bane at mange store sejre er blevet fejret. De fire største sejrherrer i Monaco er uden sidestykke: Graham Hill, McLaren, Alain Prost og Ayrton Senna. I 1960'erne var Graham Hill næsten uovervindelig. Meget rammende blev han kaldt for 'Kongen af Monacos grand prix.' Han formåede at vinde 5 gange på banen - hans søn Damon har blot måtte nøjes at være tæt på i 1996. Jackie Stewart gjorde det også godt i Monaco i 70'erne da han tre gange sejrede. Men flere af de ellers meget succesrige teams har haft problemer med Monaco - Williams-teamet har på trods af total dominans i 1990'erne kun vundet én gang - og det var i 1983 da Keke Rosberg vandt.

I perioden mellem 1984 til 1993 var det Senna, Prost sammen med McLaren der dominerede totalt. McLaren-teamet har mange historiske forhold til banen - det var blandt andet dér at teamet havde deres debutløb i 1966. I perioden 84 til 93 vandt McLaren hele 9 sejre og de er til dato det mest vindende team i Monaco. Alain Prost tog sin del af kagen ved at tage 4 sejre mens Ayrton Senna tog de resterende. Han er uden sammenligning den største kører i Monaco i nutiden. Allerede i et af Sennas første løb i var han helt fremme og kæmpe om sejren men løbet blev flaget af da han kom i spidsen og derfor vandt han ikke løbet. Men det gjorde han i 1987 da har kørte først over målstregen i sin Lotus-Honda. Året efter var han flyvende - han smadrede alle andre konkurrenter og havde en enorm føring - men i sin iver efter at sætte alle endnu mere tilbage satsede han og kørte galt - hvilket overlod sejren til Alain Prost. Men fra 1989 til 1993 var man ikke i tvivl - løbet i Monaco var Sennas. Uanset hvor mange problemer der var med raceren fik han den igennem - og endda som nummer 1.

Efter at Senna døde i 1994 har Michael Schumacher overtaget rollen som den dominerende. Han vandt løbene i 1994 og 1995 uden den store dramatik. I 1996 var det ren kaos - stort set alle kørere udgik og Olivier Panis kunne tage sin hidtil eneste sejr i det mest atypiske Formel 1-løb i umindelige tider. I 1997 vandt Michael Schumacher for Ferrari - det var deres første sejr i 16 år siden Gilles Villeneuve vandt i 1981. Sidste år var det Mika Hakkinen der udnyttede sin stærke McLaren-racer til at vinde - det var i øvrigt første gang at Hakkinen gennemførte løbet...

De sidste fem års vindere:

ÅrKørerTeam
1994BB  
 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk