Artikler

Indeks 

Bakspejlet - Monaco

 
Med Monaco Grand Prix var man nået en fjerdedel ind i sæsonen mod tidligere en tredjedel. Normalt er det tidspunktet der giver et fingerpeg om hvor sæsonen bærer hen, og det lover ikke godt for McLaren-Mercedes - vejen til VM-guldet for Sølvpilene synes på dette tidspunkt at være meget lang og den fører opad bakke! Fra at være den jagede er rollerne byttet om og McLaren-teamet er blevet de jagende.

Monaco er sæsonens "Kronjuvel." På sin vis er det rigtigt - det er stedet man kommer for at blive set - men det eneste, der kan få en ægte Formel 1-fan til at frekventere stedet, er lejligheden til at komme så tæt på racerne i action. Ellers må Monaco siges at være en dinosaurerer i Formel 1-sæsonen. Totalt umuligt at overhale på og det er ikke blevet nemmere end sidste år med den fjerde rille i fordækkene og nedsat mekanisk grip. Et glimt med øjnene, nærkontakt med barriererne og det løb er slut. Som den tredobbelte verdensmester Nilson Piquet har beskrevet det: "Som at flyve helikopter i dagligstuen"

Siden det selvforskyldte nederlag til verdensmesteren Mika Hakkinen på Imola, havde stort set alle teams med undtagelse af Ferrari, der brugte hjemmebanen Fiorano, benyttet lejligheden til at teste på den snævre og snoede Nagaro bane i Frankrig. Test er test og "når det ternede falder, stopper løgnen!"; men testene lod dog ane at Monaco kunne blive utrolig tæt. Prost var eksempelvis for første gang i sæsonen med helt fremme og McLaren måtte nøjes med sekundære placeringer.

Fredagens træning er flyttet frem til torsdag "as usual in Monaco", og fra første øjeblik er det klart at McLaren er på retræte. Det blev kun elvte og fjortende plads i den første session. Kampen Hakkinen vs Coulthard er trængt i baggrunden. De har langt større problemer: at følge Ferrari-piloterne, Schumacher og Irvine. Når den ene har været på banen, går der ikke langt tid inden den omgang skal overgås af modparten. Torsdagens træning slutter da også med Ferrari'erne et ½ sekund foran McLaren. Men tilsyneladende ikke de store bekymringer eller udtalelser i McLaren lejren. Gemmer de på noget? Tiderne i øvrigt halvsløje - 1.26'er! Som alle andre gadebaner er Monaco grøn og jomfruelig, da idealsporet mangler gummiafsmitning fra racerdæk. Overfladen og dermed banen ændrer sig hele tiden under løbs weekenden. Efterhånden som de enkelte sessions og Formel 3000-løb afholdes, bliver banen hurtigere

Fridagen om fredagen, der normalt benyttes af kørerne til PR og en kærkommen fridag, udnyttes optimalt af Michael Schumacher til at tage en firmahelikopter hjem til Fiorano, for at gennemføre de maksimale 50 km. tests, som reglementet tillader i GP ugen. Officielt mangler man at fuldføre nogle - uofficielt gennemfører Michael 10 starter og nogle aerodynamiske konfigurationer på den femte tilmeldte bil.

McLaren har heller ikke ligget på den lade side, når det gælder nye tiltag i den tilstudende VM kamp. Således har teamet anmeldt 5 chassiser til FIA mod de normalt og reglementerede 4. Forklaring: der er så stor chance for havari, at det er rimeligt med fem biler, og så snart en bil bliver smadret vil man trække den ud og fylde op med nummer fem. Forklaringen accepteres og Ferrari følger op med deres femte tilmeldelse.

Lørdagens frie træning begynder og efterhånden som man nærmer sig kvalifikations-opsætning i stedet for løbsopsætning - jo, tættere kommer McLaren-bilerne på Ferrari, og det slutter da også med at Mika kun er en 1/10 sekund fra Schumacher, der i øvrigt sætter Ferrari'en ind i barrieren ved Ste. Devote i lørdagens sidste frie træning og må starte kvalifikationen i T-car'en. Men valget af dæk har været entydigt hele tiden under vejs for de to store teams: blødt i stedet for den debuterende superbløde Bridgestone, der har premiere på Monaco. Kun de mindre teams, der kæmper med det mekaniske greb

KLH  

 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk