Artikler

Indeks 

Bakspejlet - Barcelona

 
Af Benjamin Bredahl.
 
Historien om Catalonien har været spækket med krige og uroligheder. Igennem tiderne har forskellige folkeslag domineret området - helt tilbage til den tid hvor regionen blev befolket af andre folkeslag for over 2000 år siden, og krigene satte deres spor i historien. I 700-tallet var det således mauerne der sad på magten i Catalonien, såvel som i områder godt op i Frankrig indtil Wilfred den Hårfagre (det hed han!) slog mauerne tilbage efter godt 70 års fremmed styre - og stridighederne i regionen er fortsat helt op til vor tid. Nu er det ikke historie om Catalonien der er det sprængende element i denne udgave af Bakspejlet, men McLaren viste i løbet at de formåede at presse Ferrari noget tilbage - spørgsmålet er så om det for alvor pressede Ferrari helt væk fra det de føler har været deres område, nemlig VM og dominansen i Formel 1.

Barcelona har været et centralt knudepunkt for al handel i byerne ved Middelhavet. Da det romerske rige var på sit højeste var byen en meget vigtig magtbase - i Formel 1-sammenhæng er Barcelona også et knudepunkt. Det er en perfekt bane at teste på. Det er som regel altid varmt og banen indeholder alle former for sving - den er meget krævende for bilerne og også kørerne får testet deres fysik. Desværre kender alle banen som deres bukselomme og efterhånden ligner det fjernstyrede biler der kører rundt, fordi bilerne er så toptrimmede og tilpassede til banen. I den forbindelse var det måske mindre hensigtsmæssigt at der en uge før løbet blev afholdt en storstilet tre-dages test. Alle teams var til stede - og det var naturligvis fredagens frie træning der var udvidet med tre dages fri test. Eddie Irvine mente efter løbet at det måske ikke var så smart at holde test lige før der skal køres et regulært Formel 1-løb - dermed suger man spændingen ud af løbet. Der er imidlertid stadig muligheder for sådanne tests lige før et Formel 1-løb: Magny-Cours og Silverstone. Ved den omtalte test satte McLaren de bedste tider, men der var flere teams der ikke var så godt med - eksempelvis Bentton og et par dage også Stewart der ellers kæmper hårdt for at slå Jordan.

Fredag sluttede med Irvine i toppen af tiderne fra træningen og Michael Schumacher var nummer 3, mens de to McLaren-kørere lå langt på 4. og 7. pladsen - hvordan kunne det være at Ferrari var så godt med? De to Ferrari-kørere mente at banen havde ændret sig markant siden testen, og balancen i deres racer var meget god. Samtidig havde mange teams store problemer med en stærk vind der påvirkede racernes køreegenskaber. Hos McLaren koncentrerede man sig især om at lære de nye, eller rettere, svære forhold med den stærke vind at kende. Samtidig kunne man måske forvente at Jordan var ved at tage et afgørende skridt frem mod endegyldigt at tage pladsen som 'best of the rest'. Frentzen, der i år allerede bør aspirere til at være dette års store overraskelse, var helt oppe på andenpladsen efter den første dag. Selvom man ikke kan tolke meget ud fra fredagens træning så det umiddelbart ud til at Jordan havde fået et afgørende overtag over Stewart der havde store problemer med vinden.

Lørdagens kvalifikation bød på enkelte overraskelser. Vejrforholdene spillede stadig kørerne et puds, og hvor det normalt er regnvejr og byger der kan påvirke kvalifikationen var det de hårde vindstød der var medvirkende til at blandt andet Jean Alesi i hans Sauber kunne komme helt frem som nummer 5. Franskmanden satte tidligt i kvalifikationen den hurtigste tid, allerede efter 10 minutter. Den tid holdt som den bedste til der resterede godt 20 minutter af den afgørende tidskørsel. Det viste sig at banen blev langsommere undervejs, hvilket er et sjældent fænomen på Formel 1-baner. Samtidig var det ikke godt nyt for McLaren-teamet og deres racere, der stadig holder sig i front når der tales om aerodynamik, at disse vindstød ødelagde den aerodynamiske pakke. I grunden var ikke underligt, da en Formel 1-racer mister cirka 10 til 20 % af sin downforce når den er 4 grader

BB  

 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk