Artikler

Indeks 

Ferrari update

 
Af Arne Nielsen.
 
I forbindelse med Michael Schumacher's uheld i søndags under starten på det Engelske Grand Prix, så kommer der hele tiden nye oplysninger og teorier angående årsagen til uheldet. Der har indtil nu været teorier fremme som peger på problemer med hjulophæng, utætte bremserør, defekte bremser samt et fastlåst speedertræk. Det har også været dem der har ment at han "bare" kørte over sine egne og hans Ferrari F399's evner.

FIA oplyser nu, efter at de har fået tappet oplysningerne fra Michael Schumacher's "FIA Accident Data Recorder", også kaldet "The Black Box", at følgende hændelselsforløb beskriver uheldet teknisk korrekt:
1 - Hastigheden da Michael Schumacher begyndte sin nedbremsning var 306 km/t..
2 - G påvirkningen under denne nedbremsning var 3,1 G, men den faldt meget hurtigt til 2,1 G.
3 - Hastigheden da forhjulene de blokerede var 204 km/t.
4 - Da han kørte ud over bane kanten og ind i grusfælden var G påvirkningen faldet til 1,3 G.
5 - Den gennemsnitlige nedbremsning i grusfælden var 1,1 G.
6 - Hastigheden da Michael Schumacher ramte dækbarrieren var 107 km/t.
Disse data samt mange andre oplysninger opsamlet i forbindelse med uheldet bliver i øjeblikket studeret nøje af både FIA og Ferrari teamet, samtidig med nøje studier af selve Ferrari raceren og dens skader (og evt. defekter). Ligeledes planlægger man, ved hjælp af eksterne eksperter, at rekonstruere uhelds forløbet. Og man regner med at alle disse undersøgelser, kan munde ud i øgede sikkerhedskrav, både til bilerne og banerne.
Det er FIA's indtryk at grusfælden virkede tilfredsstillende, og at dens bremse værdi på 1,1 G er som man kan forvente i en "worst.case" situation.

Ferrari teamet oplyser at man ikke er færdige med at analysere alle data.
Men det er dog, efter teamets seneste oplysninger, helt sikkert at årsagen til uheldet er at en "brake bleed nipple" havde løsnet sig på venstre bagerste bremsekaliber. Årsagen til dette er endnu ikke fastlagt. Komponenten blev checket under lørdag aftens standart racepreparation, og der var ingen tegn på problemer under dagens "morning warm-up" og heller ikke på opvarmningsomgangen.
Ferrari teamet fortsætter undersøgelserne af hvordan den kunne løsne sig.

Formel 1 sportens faste læge, Professor Sid Watkins, udtaler følgende om Michael Schumacher i forbindelse med uheldet:
Michael Schumacher var hele tiden ved bevisthed, og var meget klar i hovedet da han undersøgte ham både på uhelds stedet samt på banens eget hospital.
Michael Schumacher bad straks Sid Watkins om straks at udføre to vigtige opgaver:
1 - Kontakt hans kone, Corinna, og fortæl hende at der ikke er sket noget alvorligt med ham.
2 - Kontakt Ferrari teamet, og lad dem straks undersøge Eddie Irvine's bremser.

Hvad angår Eddie Irvine, så er han nu fungerende første kører hos Ferrari. Men han oplyser at det ikke var under den slags omstændigheder at han havde tænkt sig at det skulle være.
Han udtaler samtidig:
"Nu må vi jo tage det løb for løb og se hvordan det går, men folk kan være helt sikre på at jeg vil give alt hvad jeg har i mig for at vinde verdensmesterskabet" og så tilføjede han "Men teamet behøver Michael Schumacher".
Eddie Irvine testede tirsdag på Monza banen, hvor han var 4. hurtigst med en bedste tid på 1:26,239 i løbet af de 58 omgange som han kørte.
Hurtigst på Monza banen var Ralf Schumacher i Williams med tiden 1:26,111. Hvilket er 0,182 sek. hurtigere end Eddie Irvine. På 2. og 3. pladsen kom Giancarlo Fisichella og David Coulthard. Der var i alt 11 kørere på banen.

Ferrari's team chef, Jean Todt, har udtrykt stor tillid til at Eddie Irvin kan "løfte arven" efter Michael Schumacher sandsynligvis bliver forhindret i at deltage i de næste 3 til 5 Grand Prix løb.

I dagene lige efter Michael Schumacher's uheld var der mange aspiranter til at få det midlertidigt ledige sæde i Ferrari teamet.

AN  

 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk