Artikler

Indeks 

Hvorfor Spa er ude i kulden!

 
Af Benjamin Bredahl.
 
Der har på det seneste været stor forvirring om hvordan forbudet mod tobaksreklamer kommer til at ramme de berørte baner. Meget af debatten er igen kommet op efter at vidunderlige Spa-Francorchamps er blevet strøget af kalenderne for år 2000. Hvorfor kan man da ikke bare beholde banen i kalenderen og eksempelvis i stedet droppe løbet på Magny-Cours - en af de baner som bestemt må siges at være blandt kalenderens kedeligste (selvom løbet i år var exceptionelt) - spørger mange med god grund. Det er imidlertid ikke bare sådan lige til. Der er nemlig tale om storpolitik og væsentlige bagtanker. Det får du nu en grundig forklaring på - det har blandt andet noget at gøre med EU-lovgivning, implementering af direktiver, Formel 1-tradition, strategiske overvejelser og tidligere forhold.

Ser man på kalenderen for i år er det løbene i Tyskland, England og Frankrig der især træder frem i denne forbindelse. FIA har til dato accepteret de tre landes holdning til tobaksreklamer - det er totalt forbudt i de tre lande at reklamere for tobak i forbindelse med sportsbegivenheder. Det er en lovgivning der har eksisteret i de tre nævnte lande i flere år.

Hvem husker ikke Tony Blairs valgløfter om at man ville indføre totalt forbud mod blandingen af sport og tobaksreklamer i hele EU - hvor det så godt et år senere viste sig at Blair stadig ville gennemføre det, men ville vælge at undtage Formel 1 - i det der senere udviklede sig til det største politisk uvejr mod Blair, fordi det viste sig at Ecclestone havde været bidragyder til Blairs valgkamp. Det skal i den forbindelse nævnes at Ecclestone fik de mange rare millioner tilbage, men der havde EU allerede vedtaget den gældende lovgivning...

Og den lovgivning og det resultat man opnåede faldt sandelig ud til Bernie Ecclestones fordel. Formel 1 blev ikke omfattet af det totale forbud, men i stedet skal sporten nedtrappe antallet af reklamer frem til oktober 2006, så selvom det rammer sporten sender det ikke Formel 1 ud i kulden, men der bliver tid til at omstille sig til de nye forhold. Med vedtagelsen af direktivet har EU pålagde alle medlemslandene at implementere det direktiv der blev udformet af EU. Det er noget som er blevet modtaget i de tre omtalte lande - England, Frankrig og Tyskland. "Jamen har vi da ikke set at der stadig er forbud mod tobaksreklamer i de tre nævnte lande?" Nej, der er sket ændringer, og i det følgende vil vi se nærmere på selve EU-forbudet.

Jacques Villeneuve under det britiske grand prix i år

Forbudet mod tobak har et klart formål - den idylliserede fremstilling af sport og tobak hænger ikke sammen med de sundhedsskadelige problemer som rygning medfører, og i Danmark har der også før EU-direktivet været forbud mod tobaksreklamer. Derfor blev direktiv 98/43/EC vedtaget den 6 juli 1998 af Ministerrådet - gående på en klar regulering af de love der gælder for reklame og sponsorreklame af tobaksprodukter. Der var klare restriktioner der gør at man på alle områder vil forbyde tobaksreklamerne - også når der er tale om reklamer der kommer som sponsorater. Direktivet indeholder mange forskellige andre forbud der har at gøre med associerede produkter, men dette er ikke relevant for Formel 1.

Men så kommer det som er meget interessant i denne forbindelse. Direktivet siger helt klart at det er tilladt at lave strengere regler på dette område hvis de mener at det er nødvendigt inden at direktivet skal være implementeret senest den 30 juli 2001. Der er dog flere undtagelser til at overholde denne tidsramme - blandt andet er det i orden at udskyde lovgivningen vedrørende sponsorater i yderligere to år og så er der også den meget omfattende undtagelse som ikke nævner Formel 1, men som den udelukkende er møntet på. Skæringsdatoen er den 1. oktober 2006 når det gælder "usædvanlige sponsorater af begivenheder eller aktiv

BB  

 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk