Artikler

Indeks 

Visiret mod Sepang

 
Af Benjamin Bredahl.
 
Sæsonen er på vej til at nå sit ultimative klimaks. Situationen er den at Mika Hakkinen har kørt sig i pole position for VM – men kun med en marginal på to point ned til Eddie Irvine. Derudover har de førende teams, McLaren og Ferrari opført sig meget mærkeligt og hvis det ikke havde været for utallige fejl og kiks, kunne VM allerede havde været afgjort allerede inden dette løb. Derudover er Heinz-Harald Frentzen stadigvæk med som en joker i spillet om VM, mens David Coulthard forsvinder mere og mere fra titlen – han er 14 point efter Hakkinen og dermed skal der et mindre mirakel til at skotten bliver verdensmester i år – men sådan som sæsonen har udviklet sig skal man vist ikke afskrive nogen!

Feltet kommer denne gang til Malaysia – en forbundsstat i sydøstasien. Løbet bliver kørt i den vestlige del af Malaysia (den består som bekendt af to øer), nemlig på Malacca-halvøen hvor Singapore ligger som en selvstændig stat mod syd. Landet har ikke eksisteret i mange år – landets historie begynder den 16. september 1963 hvor det der senere blev til Malaysia blev etableret. Landet oplevet stor økonomisk vækst igennem de sidste mange år og har været en af de asiatisk tigre – men har ligesom andre asiatiske lande haft en hel del problemer med økonomien de sidste par år. Nu handler det imidlertid ikke om historie og makroøkonomi, men om Formel 1.

Landet får nemlig debut i Formel 1-sammenhæng når der skal køres på den splinternye Sepang-bane godt 60 km. syd for den malaysiske hovedstad, Kuala Lumpur. Banen er 5,5 km. lang og minder i sit layout om et mix mellem Jerez og Nürburgring. Banen er ukendt for Formel 1-kørerne, men tidligere er det blevet afholdt VM-afdelinger i roadracing, så banen er efterhånden ikke helt ny.

Banen, der har kostet over 800 millioner kroner, er især bygget for at give tilskuerne en godt oplevelse – og for de mange tilskuere er det muligt at se store dele af banen. Da man i sin tid skulle definere kravene til banen sagde man at det skulle være en af verdens mest indbydende og udfordrende baner, at det skulle være en bane der kan skabe en intens atmosfære. Derudover skulle banen også udformes på en måde så den arkitektonisk er i en klasse for sig – blandt andet med de markante tilskuer-tårne der er udformet som en slags paraplyer. Hvad der er mindst lige så vigtigt: det skulle designes til at give godt race. Blandt andet har den to længere strækninger, hvor start/mål-langsiden er den længste på 927 meter, der afbrydes af en meget langsom chikane, og sammen med mindre stræk og forskellige svingkombinationer, skal det nok bliver interessant for de 22 kørere at finde vej rundt på banen. Baner er også rimelig bred – på langsiden er den 16 meter bred mens den ved nogle af svingene er 25 meter bred. Der er altså masser af plads til kørerne! Samtidig bliver det også spændende at se den store tribune der er bygget – det bliver den største i Formel 1.

Kort over banen – det er nok turn 1 og turn 15 der er de bedste steder at overhale, eftersom det er langsomme sving.

Banen med de 5 venstre- og 10 højresving er blevet bygget i samarbejde med FIA og Marc Surer, en tidligere Formel 1-kører. Sepang-banen kan sagtens lære flere andre moderne baner en hel del – eftersom den ikke virker stereotyp (indtil andet er bevist, selvfølgelig!) Derudover kommer også de ydre forhold – der er meget varmt i Malaysia og hvis det først bliver regnvejr så er det ikke en lille byge der giver lidt vand – så er det monsunregn.

Der er stadig mange billetter der endnu ikke er solgt, så hvis du har lyst til at tage en tur til Fjernøsten for at se Formel 1 er det nu du skal slå til. Arrangørerne forventer at der skulle komme 90.000 tilskuere, men indtil videre er kun halvdelen af billetterne blevet solgt, hvilket blandt andet æ

BB  

 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk