Artikler

Indeks 

Nye retningslinier fra FIA

 
Af Benjamin Bredahl.
 
Den 6. oktober satte FIAs internationale råd sig sammen for at diskutere forskellige tiltag i motorsporten, naturligvis med særligt fokus på Formel 1. Blandt andet der diskuteres hvilke tekniske og sportslige regler der skulle ændres, men ser man overordnet på det var der ikke tale om store nyheder. Et af emner der kom på bordet var spørgsmålet om de rillede dæk som blandt andet Bernie Ecclestone har talt meget imod, men det er igen lykkedes Max Mosley at fastholde de rillede dæk som han har været så varm fortaler for.

På det sportslige område blev det depositum som nye teams skal stille defineret. De nye hold skal to år i forvejen melde ud at de vil stille op i Formel 1 og sammen med ansøgningen skal der stilles et depositum på 48 mio. dollars, svarende til godt 350 mio. kroner. Derefter vil de blive tilbagebetalt med renter i tolv rater over det første år fra teamets første løb. Hvis ansøgningen bliver afvist bliver beløbet naturligvis betalt tilbage. Bliver et team forsinket bliver depositummet blot nedskrevet, men pengene vil så være tabt. Dette punkt var nok det væsentligste på det sportslige område.

Lovgivningen for "den sorte boks" blev strammet yderligere op, sådan at den skal være i racerne, selv når der køres test. Tidligere regler har sagt at det kun gjaldt i løb. Løbslederen får mulighed for at stoppe en racer der ikke kører med baglygten tændt. Køreren får ikke det sorte flag, men kan fortsætte når baglygten er blevet tændt - en lovgivning der skal højne sikkerheden. Derudover er der nu klare retningslinier for de møder der afholdes under et grand prix. Løbslederen indkalder til møde den første dag kl. 10 for alle teamcheferne og det andet der afholdes kl. 17 skal overværes af alle kørerne - og der er mødepligt. Teamcheferne har yderligere mulighed for at bede om endnu et møde. Dette skal i givet fald afholdes efter warm-up'en.

I forbindelse med problemer på start-grid'en har man nu lempet lidt på kravene om overhalinger på opvarmningsomgangen. Det er nu tilladt at genindtage sin position hvis køreren ikke udsætter sig selv eller ander for fare. Vedkommende der har haft problemer skal dog have fundet sin plads inden den førende kører har placeret sig til starten.

Derudover bliver muligheden for at køre et løb i to dele og hvor tiderne bliver lagt sammen fjernet fra reglementet. Vedrørende det at stoppe løbet og genstarte det siger reglementet nu at "hvis løbet bliver stoppet efter at den førende bil har gennemført den anden omgang, men før han har gennemført 75% af løbsdistancen, vil tiderne for de to dele ikke længere blive lagt sammen." Derimod vil man gøre på samme måde som det sker når safety-car'en er på banen. Der liner man op bag den og holder sine positioner, men den tid som er vundet over de andre kørere er tabt. Det bliver en omstart hvor kørerne starter fra deres position ved afbrydelsen. Det er dog ikke muligt at "vinde" omgange ved dette - hver kører bliver tilskrevet det antal omgange der er blevet gennemført, så en der er tre omgange efter kan ikke komme på omgangshøjde med den førende racer. Reglerne for hvad der er positionerne ved en afbrydelse er fortsat de samme: Rækkefølgen gælder for den omgang der ligger før den omgang hvor løbet bliver stoppet - hvilket vil sige at hvis løbet stoppes efter 25 omgange så er det positionerne efter den 24. gennemførte omgang der gælder.

Lovgivningen på brugen af reserveraceren til løbet er endvidere blevet afklaret efter at flere løbsledere har fortolket den nuværende lovgivning, sådan at det i fremtiden er i orden at anvende reserveraceren hvis starten bliver forsinket eller løbet bliver stoppet inden den førende racer har kørt to omgange. Derudover er der kommet en lempelse af forbudet for at krydse banen. Det er p.t. forbudt, men hvis det sker under ledelse af en marshal er det i orden... "Skal jeg følge dem over gaden hr. Hakkinen." Man må ikke håbe de brugte meget tid på

BB  

 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk