Artikler

Indeks 

Formel 1-sæsonen 1996

 
Af Benjamin Bredahl.
 
Forventningerne til 96-sæsonen var allerede inden sæsonstarten meget høje. Kortene var blevet blandet godt og grundigt. Især blandt topteamene var der sket store ændringer. Den mest markante var uden tvivl Schumachers skifte til Ferrari, der i 1996 ville satse på en ny V10-motor, som allerede ved de første tests i 1995 viste at den godt kunne være konkurrencedygtig. Ferrari har brudt med den sædvanlige teori, som især Enzo Ferrari holdt fast i: En formel 1-motor skal være en V12'er. Hvis Enzo fik at vide at de nu benytter en V10-motor vil han sikkert vende sig i graven! Benetton overtog de vragede Ferrari-kørerer, Jean Alesi og Gerhard Berger. De nye på Briatores hold fik lov at prøve bilerne i nogle tests. Berger leverede varen: Adskillige biler blev ødelagt, og de to nye kørerer var nødtsaget til at ændre bilen så det var muligt for dem at bruge bilen optimalt. Williams havde allerede tidligt i 1995 annonceret at INDY-Car mesteren Jaques Villeneuve ville kører 96-sæsonen, med Hill som holdkammarat. Frank Williams havde allerede i 1995 gjort det muligt for Villeneuve at teste på mange af de europæiske formel 1-baner. Han beviste hurtigt at han var til at regne med, og kørte lige op med Hills omgangstider. Ved sæsonstarten var Hill allerede blevet udråbt som storfavorit, men Bernie Ecclestone havde allerede udtalt sin mening: Villeneuve har bestemt mulighederne til at vinde F1-mesterskabet, allerede i sin debutsæson.

Sæsonstarten fandt sted på den nye bane ved Melbourne i Australien ved Albert Park. Der havde før været afholdt Grand Prix løb på denne bane mange år før, men selve layoutet til banen var nyt. Banen blev karaktiseret af at være hurtig og spændende. Jaques Villeneuve imponerede alle ved at være hurtigst ved at sætte sig på pole position. Dette hører til en af de få sjældentheder at en nybegynder har sat sig som nr. 1 i kvalifikationen. Der blev foretaget to starter. Grunden til at der blev gennemført en omstart, var pga Marin Brundles uheld allerede i det 2. sving efter chikanen. Bilen blev mere eller mindre splittet fra hinanden, men Brundle var dog klar til en omstart, fra pitten - han udgik dog allerede efter 5-6 omgange efter en kollision med Diniz. Hele løbet igennem lå Williams-bilerne som siamesiske tvillinger. Villeneuves drøm om at være en af de få der vandt sit debutløb brast da Williamsmekanikerne opdagede at der var en oliepumpe der havde vristet sig løs. Hill, der havde ligget lige i slipstrømmen på sin holdkammarat var blevet så indsmurt i olie, at Williamsbilen havde en mærkelig farve da den endelig nåede i mål. Hill udtalte senere at han kunne mærke at Villeneuves olie trængte igennem hans hjelm. Eddie Irvine, der havde kvalificeret sig som en flot nr. 3, foran Schumacher fik sæsonens bedste resultat med en 3. plads, hvilket overraskede mange, at Ferrarien allerede var så god i et så tidligt stadie. Verdensmesterne Schumacher udgik med bremseproblemer.

Formel 1-feltets næste opgave var Interlagosbanen i Brasilien, som altid har været god til at vise bilernes virkelige styrke på den vanskelige bane. Hill havde pole og ved siden af ham holdt Rubens Barrichello - en stor overraskelse. Søndag var Interlagosbanen drivvåd. Hill fik en god start og opbygede meget hurtigt et solidt forspring. Barrichello kæmpede godt og kørte lige op med Schumacher og de to havde en stor kamp imellem sig, men Barrichello havde, efter hans egne udtalelser, problemer med bremserne. Barrichello lavede nemlig den samme fejl til Schumacher og Alesi, som han gjorde til Jan Magnussen i Pacific G.P.'et i 1995. Hans udbremsninger var mildest talt elendige. Desværre for Barrichello, så udgik han. Det var ellers hans bedste præstation i 1996. Hill havde derimod opbygget en konfortabel føring, og han viste han kunne time pitstoppene præcist, idet han meget hurtigt kom ind for at få slics på - banen var ved at blive tør. Hill vandt foran "regnspecialisten" Alesi og Schumacher. Hakkinen, Salo og Panis tog sig af de sidste point

BB  

 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk