Artikler

Indeks 

Senna Vulkanen i udbrud - 1. del

 
Af Benjamin Bredahl.
 
Den tragiske weekend på Imola-banen i 1994 er endnu ikke glemt. To Formel 1 kørerer blev dræbt på banen, den mest kendte er naturligvis Ayrton Sennas dødsfald i Tamburellosvinget. Dødsfaldet har igennem de sidste to og et halvt år været til grund for en civil undersøgelse. For et godt stykke tid siden fremlagde man det endelige resultat af undersøgelsen. En 500-siders rapport blev udgivet, og det eneste den konkluderede, var at Williams-racerens ratstamme knækkede i indgangen til Tamburello. Her sidst i november 1996 blev det så besluttede af Maurizio Passarini, Bolognas offentlige anklager, at man ville rejse tiltale imod Williams holdet og fremtrædende ledere og ingeniører. Som Frank Williams sagde: "Det ser ud til at sagen har ligget og ulmet, men nu ser det ud til at vulkanen kommer i udbrud." Men for at sætte hele sagen i et samlet perspektiv må vi skrue tiden tilbage til den tragiske søndag den 1. maj 1994.

Søndag eftermiddag og bagende sol på den hurtige Imolabane, som blot dagen forinden havde krævet det første dødsoffer i sporten i 12 år. Østrigeren Roland Ratzenberger var blevet slået ihjel under træning, i sin Simtek-racer, da bilen styrede direkte ind i en betonmur i Villeneuve-svinget, umiddelbart før Tosa. Stemningen på griden var derfor trykket. Allerede i starten sker det første uheld. Pedro Lamy brager op i J.J. Lehtos stillestående Benetton, og løbet bliver kørt videre bag pace-car. På 6. omgang bliver løbet igen givet frit, og Senna og Schumacher fortsætter deres dominans. 11 sekunder efter at Senna er kørt ud pa sin 7. omgang styrer bilen helt forkert igennem Tamburello og sekundet efter rammer Senna en betonmur med høj fart. Bilen bliver slynget flere meter frem og ender i udkanten af banen. Løbet bliver stoppet med det samme og der går 2 minutter før lægeholdet kommer ud til Sennas ødelagte bil. Det tager lang tid at få hjelmen af Senna og halvandet minut senere er han løftet ud af bilen. Professor Syd Watkins, der er den omrejsende læge i Formel 1, indser hurtigt at dette er alvorligt, idet Sennas hoved er blevet svært beskadiget, hvilket forårsager kraftige blødninger og derfor bliver der tilkaldt en helikopter som ankommer meget hurtigt. 17 minutter efter at Senna ramte muren løfter helikopteren sig fra jorden og bliver sendt til Bologna for videre behandling. Sennas situation er allerede kritisk og derfor har lægerne arbejdet hårdt i et forsøg på at stabilisere hans tilstand. Lægerne forsøger gentagne gange at genoplive Senna, men hans tilstand gør det umuligt at rede hans liv. Klokken ca. 19:00 bliver det officielt udtalt fra hospitalet at Senna er død.

Hele Formel 1-verdenen var naturligvis i sorg, og i Brasilien blev der erklæret landesorg i flere dage. Sennas begravelse blev et kæmpe optog, hvor Brasilien tog værdig afsked med deres konge. Alle var interesseret i at finde ud af årsagen til dette tragiske uheld. FIA, som er Formel 1's overordnede organ, undersøger altid hvad der er sket i de forskellige ulykker, hvad enten de er alvorlige eller er af mindre betydning. Max Mosley, præsident for FIA, afholdt kort efter ulykken et pressemøde for at fortælle hvad man vidste og for at mane nogle gisninger til jorden. Det forlød blandt andet at fordi man havde afskaffet de mange elektroniske hjælpemidler, var det muligt at et sådan uheld kunne indtræffe. Men en kører som Senna skulle med sit talent, nok kunne køre igennem det sving, ligesom mange af hans andre medkørere, der i de foregående sæsoner havde været uden disse hjælpemidler. Banesikkerheden fejlede heller ikke noget, ifølge FIA. Det havde godt nok været diskuteret tidligere at sætte dæk op foran betonmuren, men de ville i stedet gøre mere skade end gavn. FIA havde sikkerhedsgodkendt banen, men man kan derfor godt alligevel diskutere, om det ikke var uforsvarligt at have denne mur, som ikke stod parallelt med banen, men derimod gjorde det muligt for kørerne at køre frontalt ind i muren. Men det store og måske stadig ubesvarede spørgsmål

BB  

 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk