Artikler

Indeks 

En ganske almindelig weekend

 
Af Benjamin Bredahl.
 
Fredag eftermiddag: arbejdsdagen er dårlig slut før man kaster sig over tekst-tv'et for at finde ud af hvem der var hurtigst i fredagens indledende træning. Eller måske bliver der lige et hurtigt kig på Nettet for at finde tiderne - 'har Frentzen fået fart i Jordan'en fra starten eller truer Coulthard måske Hakkinen?' er de overvejelser der går gennem hovedet. Lørdag kan man, hvis man har kabel-TV eller parabol følge kvalifikationen. 12 omgange er til rådighed for hver af kørerne - hvem kan time det rigtigt og få den 'perfekte' omgang? Hvem vinder kampen mod uret - den nådesløse kamp om tusindedele? Og så søndag - den store finale hvor det hele skal afgøres. Sådan kender man ofte en ganske almindelig løbsweekend. Men har du nogensinde tænkt på hele det maskineri der er blevet sat i gang før du og jeg kan blive underholdt af de 22 Formel 1-racere? Vi tager dig her med bag kulissen i Formel 1.

Kørerne er vant til at en sæson betyder masser af transport - den ene uge på en bane, så måske hjem til familien eller til bopælen i Monaco, så en uge med tests i England osv. Formel 1 er et krævende arbejde. På fabrikken knokler ingeniører og mekanikere for at finde geniale konstruktioner og de manglende hundrededele i forhold til konkurrenterne. Ser man isoleret på hele den organisation der skal fungere til et løb skal der ikke gå meget galt!

Om lørdagen før et løb tager teamet som oftest ud på en mindre bane i nærheden af teamets hovedkvarter for at køre shake-down på teamets racere. Testen giver ikke det helt store men køres for at man kan tjekke om raceren er i ordentlig stand - sådan at den ikke har en stor mangel. Som oftest køres der ikke ret meget - det er blot lige et sikkerhedscheck efter at ingeniørerne har haft fingrene i raceren. Når der er tale om et løb i Europa bliver racerne kørt ind i nogle store trucks der så begiver sig ud på de europæiske landeveje - på vej til at underholde de mange tilskuere og ikke mindst de mange millioner der sidder foran TV-skærmen en søndag eftermiddag.

Mandag ankommer de store trucks til banen, og så begynder man ellers at pakke ud. Formel 1 er perfektionisme, så derfor bliver pitgaragen som det enkelte team er blevet tildelt gjort meget grundigt rent. I mange tilfælde finder man maling og den store pensel frem - gulvet skal gerne matche til teamets farver! Dertil kommer at teamet også skal sørge for at deres plads på pitmuren er i ordentlig stand - og ikke mindst sørger de for at garagen bliver 'udsmykket' med teamets sponsorer. Mere vand og sæbe: de store lastbiler skal vaskes (hvilket de bliver ret ofte...) Derudover ankommer der også teamets motorhomes - det er noget der gået sport i. Hvem kan have det største, vildeste og ikke mindst det dyreste motorhome... Det kæmpes der meget om i Formel 1-depoterne...

Stemingsbilleder fra et grand prix - med masser af motorhomes

Ethvert team har ansat en leder til at sørge for at det logistiske klapper perfekt og han dirigerer sine tropper sådan at de mobile hjem er klar til at tage imod. Når teamet er færdigt vil de have pakket godt 8 tons materiale ud, have gjort deres køkkener klar og har fået installerede de basale elektriske installationer. Men i morgen er det atter en dag!

Tirsdagen bruges til at gøre det sidste færdigt. Derudover ankommer der yderligere nogle transportere til teamet. De indeholder flere dele til raceren og yderligere vigtige ting som skal anvendes. Alt dette skal pakkes ud og være klar til onsdagen som indikerer den første 'rigtige' arbejdsdag i Formel 1-sammenhæng. På dette tidspunkt er der ankommet godt 20 tons materiale og dele til teamet - tre eller fire racere og ikke mindst et godt lager af motorer - bare sådan en 10-12 stykker... Alt er nu skindende klart - teamet er nu klar til at tage imod lederne og mekanikerne.

Mekanikerne ankommer som den

BB  

 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk