Artikler

Indeks 

Elektronisk flimmer i F1 - Vol. 1

 
Af Per Dons-Larsen.
 
Max Mosley udtalte i weekenden i forbindelse med San Marinos GP, at i hvert fald et team sidste år, havde en eller anden form for elektronisk tracktion control indbygget i elektronikken i bilerne. Det har siden skabt en masse røre. Bedre er det ikke blevet efter at det er kommet frem, at fra og med løbet på Silverstone, er det forbudt med den elektroniske fartkontrol i pitlanen. Kørerne skal selv finde ud af at holde den rigtige fart i pitlanen.

Det er flere steder blevet antydet, at det skulle være McLaren eller Ferrari der skulle være synderen, men Max Mosley har udtalt, at det havde ikke nogen indflydelse på afgørelsen af VM. Det er selvfølgeligt et politisk svar. Andre har antydet, at det skulle være Benetton. Men det er alt sammen kun løse antagelser. Det mange har bemærket i år er, at Benetton måske klarede sig bedre i to første løb end først antaget, hvorimod man på Imola lå langt tilbage. Enten har teamet lavet fejl i weekenden, eller også sker der noget bag kulisserne, det er der i hvert fald blevet antydet. Det har heller ikke set ud til, at Ferrari har brugt det, ikke i år tilsyneladende, ikke med det massive hjulspind, Schumacher lavede ved starten på Imola. Mange lagde sidste år mærke til, at McLaren bilerne altid lå bemærkelsesværdigt roligt på banen under næsten alle forhold. Så der er mange gisninger om, hvem den store synder er.

Men der skal selvfølgelig foretages handlinger fra FIA. Det menes, at den elektroniske styring af tracktion control, kan skjules i elektronikken som styrer farten i pitlanen. Det er en af grundende til, at denne funktion nu er blevet forbudt. Der er åbenbart behov for elektroniske troldmænd både hos de forskellige teams, men så sandelig også hos FIA, som er det kontrollerende organ. Som en del af regelændringen omkring fartbegrænseren, er det blevet indføjet i reglerne, at FIA har lov til at gå ind og aflæse telemetrien, når bilerne kører ind i pitlanen, og når de kører ud fra pitlanen igen.

Max Mosley: "Som forberedelse til løbet på Silverstone, har vi undersøgt, og vil vi undersøge bilerne, og hvor det er nødvendigt, vil vi billedlig talt "kappe nogle forbindelser", for at forhindre elektronikken i at reagere på en måde, som vi finder for upassende. Det er totalt uacceptabelt, at visse teams bøjer reglerne på denne måde, for at få en fordel over konkurrenterne."

Under et interview med italiensk radio udtalte Fisichella: "Elektronik i F1? Det vigtigste er at alle er på det samme niveau. Uheldigvis er der nogle som snyder. FIA får nu mulighed for at kikke på telemetrien fra bilerne, så der nu bliver mulighed for at finde ud af, om kontrollen af bilen kommer fra køreren eller fra elektronikken."

Jarno Trulli er på fod med Fisichella: "De rige teams har indtil haft en fordel ved at kunne skjule funktioner i elektronikken. Men nu bliver de nødt til at træde et skridt tilbage, så de kommer på lige fod med de andre teams. Nu bliver det kørerne der skal have kontrollen over bilen, og det vil faktisk gøre bilerne sværere at håndtere."

David Coulthard og Michael Schumacher er meget enige om deres holdning til det nye forbud:

DC: "Der skal bare trædes en anelse for hårdt på speederen for at overskride hastighedsbegrænsningen. Det bliver er værre rod med alle de 10 sekunders straffe der skal afvikles. Racerløb skal helst afgøres på banen, ikke af nogle officials."

MS: "Jeg vil ikke sige, at jeg er specielt glad for hvad de har besluttet. Når man kommer kørende af pitlanen, skal man nu til at holde øje med farten også, der er i forvejen nok at holde øje med."

Ross Brawn: "Jeg er ikke helt sikker på, hvorfor det skal bringes frem lige nu, det er noget som der har været diskuteret længe. Jeg tror, alle har behov for nogle få løb for at vænne sig til det nye regulativ."

Ron Dennis: "Som sædvanlig med sager som disse, er der mere i emnet end det umiddelbart er indlysende."

En ting er i hvert fald helt sikkert; det sidste ord er ikke s

PDL  

 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk