Artikler

Indeks 

Elektronisk flimmer i F1 - Vol. 2

 
Af Per Dons-Larsen.
 
Der er som spået, i den første artikel som blev bragt her på Formel-1.dk for et par dage siden, sket flere ting i forbindelse med FIA's regelændring vedr. motorstyring.

Allerførst, så har Max Mosley stadig ikke fortalt hvilket team der snød sidste år, med indbygget tracktion control i motorstyringen, men har antydet, at det er team der er placeret i midterfeltet, og at man mangler de sidste få ting i at have et endegyldigt bevismateriale.

Dernæst har debatten om forbuddet mod den elektroniske fartbegrænser, nået nye højder, og der har været adskillige møder, med både teams og FIA indblandet.

Der er kommet forslag til adskillige ændringer af regelsættet som FIA har forelagt, og noget tyder på, at FIA åbenbart har ladet sig formilde lidt. I hvert fald snakkes der om mulighed for at følgende punkter bliver resultatet af møderne. Der skal så skrives et specifikt regelsæt, som ingen kan misforstå eller misfortolke.

Det vil stadig blive tilladt med en fartbegrænser, men den må kun virke via en føler på det ene forhjul. I de gamle regler virker den på det ene af baghjulene. De eneste andre tilladelige funktioner sammen med den elektroniske fartbegrænser, vil være åbningen af benzindækslet, og en aktivering at det røde baglys, som vil blinke når fartbegrænseren er i funktion.

Der vil komme skærpede regler om effekten af motorbremsning, og af tomgangskontrollen. Det kan have indflydelse på reguleringen af farten i pitlane, og dermed er den elektroniske motorstyring inde i billedet.

Der har nemlig været forelagt et forslag om, at FIA kun vil tillade ét motorstyringsprogram, kaldet Elektronic Control Unit (ECU), men det vil muligvis blive ændret til, at man vil tillade fire forskellige versioner af programmet, afhængig af bane, vejr og vind. Alle teams skal inden de respektive løb, give besked til FIA, om hvilken version de vil bruge, og FIA forbeholder sig ret til, til enhver tid, at kan kontrollere om teamet benytter den anmeldte version, og om der er ændret i programmet.

Der er flere ting som skal debatteres, men alle detaljer er af gode grunde ikke tilgængelige. Det forlyder, at alle teams har været informeret om den oprindelige ændring af regelsættet d. 28 marts. De fleste teams har således haft tid til at forberede sig til Silverstone. I disse dage testes der på livet løs på Silverstone, og de forskellige teams er ved at prøve de nye ECU'er af, men det kan selvfølgelig ikke gøres 100 %. Et afsluttende møde er annonceret til mandag d. 17 april. Hvad det ender med, er selvfølgelig ikke til at sige, men et resultat skal man frem til, næste løb er søndag d.23 april, så der skal et eller andet være klarlagt.

De nye ændringer bliver som tidligere nævnt modtaget med blandede følelser. I forrige artikel udtalte David Coulthard, Giancarlo Fischicella, Jarno Trulli og Michael Schumacher sig. Nu har Eddie Irvine og Jenson Button også udtalt sig.

De to køreres holdning er vidt forskellig. Irvine mener det er ret patetisk, hvorimod Jenson Button ikke har noget imod det. For det første er der så meget nyt at lære stadigvæk, og for det andet, har han været vant til et lignende system i den britiske F3 serie.

PDL  

 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk