Artikler

Indeks 

Dækkrigen i Formel 1

 
Af Benjamin Bredahl.
 
Når nogen skal give en kort og til tider uengageret beskrivelse af en bil, kommer denne udtalelse: "Det er en blikdåse med 4 gummidæk". I formel 1-sporten er disse 4 gummidæk en af de vigtigste ting der får bilerne til at køre (Der kommer ingen videnskabelig forklaring, jeg går ud fra at alle ved at en bil kommer frem ved hjulenes bevægelser).

Igennem de sidste par år har man ikke skænket disse dæk en tanke. Goodyear har igennem mange år været en fast bestanddel af formel 1-cirkuset. Goodyear gik ind i sporten i 1964 og deres første sejr fik de allerede året efter. I de sidste 5 sæsoner har de været den eneste leverandør til formel 1 bilerne. Det blev de efter at Pirelli havde trukket sig ud i 1991. Goodyear fortsatte og har for nylig rundet sejr nummer 400. Hvorfor kan man da tale om at der fra 1997 udbryder en dækkrig?

I begyndelsen af 1996 meldte Bridgestone sig på banen. De annoncerede at de ville komme ind i sporten fra og med 1998. Der blev foretaget gentagne tests rundt om i Europa, og det er Tom Walkinshaw og Arrows-teamet der er med i udviklingen af de nye dæk. Bridgestone har meget tidligt succes med dækkene og melder ud at de i stedet vil komme med fra 1997. Flere teams har skrevet kontrakt med Bridgestone for 1997.Det drejer sig om Arrows, der bliver førsteholdet, Stewart, Ligier, som også har været med i udviklingen af dækkene, og det lille Minardi-team. Men Bridgestones beslutning kom ikke ud af den blå luft. Historien går længere tilbage, helt tilbage til 1989 hvor de første tests fandt sted.

Bridgestone logo

Det hele begyndte i 1989 på Suzuka-banen i Japan hvor Bridgestone for første gang testede dækkene i en gammel Reynard-Mugen. Testene fortsatte og flere etablerede kørere testede dækkene. Blandt dem kan nævnes Heinz-Harald Frentzen, Johnny Herbert, Aguri Suzuki (kørte senest formel 1 i 1995 for Ligier) og Christian Danner (tysk ITC-kører for Alfa Romeo). Senere købte Bridgestone et gammelt chassis fra Tyrrell som herefter blev brugt til at udvikle dækkene. I 1996 blev der testet intensivt. At dækkene har en høj standard ses af en test afholdt nogle dage efter det japanske G.P. 1996. Her kørte Ricardo Rosset sin Arrows med Bridgestonedæk. Hans bedste tid var 1m 41,48 sek. Til G.P.'et havde han kørt 1m 45,41 sek. Hvis han havde gjort brug af Bridgestone til G.P'et ville han have kvalificeret sig som nummer 9!

Bridgestone har ikke ligget på den lade side. De har testet på 8 af 96-sæsonens formel 1-baner. Det har især været i Storbritanien, Japan, Spanien, Frankrig og Italien. Hollænderen Jos Verstappen har været testholdets førstekører. Der er til testene blevet brugt en 1996 Arrows-Hart og en 1995 Ligier-Mugen/Honda. Jos Verstappen lod det allerede vide efter de første tests at Bridgestone-dækkene var virkelig gode. Det får han ikke glæde af i 1997. Tyrrell-teamet beholder Goodyear, og får sikkert nogle informationer fra Verstappen.

Der har i det forgangne år været set frem til at Bridgestone kommer ind i formel 1. Forventningerne til bedre race og mere jævnbyrdighed er store. Bridgestone har sikret sig Damon Hill som førstekører i deres kampagne for at bryde Goodyears dominans. Damon Hill har igennem sine mange år hos Williams lært hvordan man sætter en bil optimalt op. Derfor kan han give vigtige og præcise oplysninger for hvordan man får det bedste ud af sine dæk. Prøv at se hvor dominerende Williams var i 1996. Naturligvis hænger det især sammen med at deres chassis er i en klasse for sig. Men den måde bilen var sat op på gav Goodyear dækkene de beste muligheder for at holde længere end konkurrenterne. Arrows-teamet er også interesseret i at springe frem i formel 1 hirearikiet. Det kan de kun ved at gøre sig forskellige fra konkurrenterne. Ved at vælge Bridgestone har Arrows og også Stewart en god mulighed for at komme langt frem i rækkerne. Men derfor er der stadig nogle spørgs

BB  

 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk