Artikler

Indeks 

Visiret mod Monaco

 
Af Benjamin Bredahl.
 
Monte Carlo - bare navnet siger det hele. Formel 1 og Monte Carlo gør det perfekt. Glamour, kendte mennesker og Formel 1-race - hele jet-settet er samlet i Monaco i denne weekend. For mange i Formel 1-feltet er løbet i Monaco højdepunktet, også selvom banen er ubønhørlig svær. Rammerne omkring løbet er så usædvanligt at en vigtig del af Formel 1 ville forsvinde hvis løbet ikke var en del af VM-kalenderen.

Monaco og Formel 1 - kan det næsten blive bedre?

Løbet i Monaco er det mest prestigefyldte for enhver racerkører - det er Formel 1's kronjuvel. Hvis man vinder i Monaco i en Formel 1-racer går det ned i historien og kørerne kommer til at præge den traditionsrige historie omkring løbet i det lille fyrstendømme.

Formel 1 og Monaco er næsten synonymer, og således blev der allerede i Formel 1-sportens første sæson i 1950 kørt race i de snævre gader. Juan Manuel Fangio det første grand prix i sin Alfa Romeo. Store sejre er siden blev fejret - og der har været forskellige 'konger' på Formel 1-tronen i Monaco. Graham Hill var i 1960'erne uden lige - han vandt løbet 5 gange og der gik mange år før der var en kører der kom i nærheden af Graham Hills titel som 'Kongen af Monacos grand prix.'

Graham Hill dominerede i Monaco i 1960'erne - dette billede er fra Monacos grand prix i 1966, hvor han ganske overraskende ikke vandt…

Faktisk var det sådan at McLaren totalt dominerede løbet i næsten et årti. I perioden mellem 1984 til 1993 var det Senna og Prost der i deres McLaren-racere tog den ene sejr efter den anden. Af de to kørere blev det Ayrton Senna der overtog titlen som 'Kongen af Monacos grand prix.' Seks gange vandt Senna - og det kunne sagtens have været blevet til mange flere.

Da Ayrton Senna døde i maj 1994 overtog Michael Schumacher tronen, og tyskeren har vundet fire gange i de snævre gader. Derfor er tyskeren mere end opsat på at komme op på fem sejre i fyrstendømmet, og dermed understrege at han er det nye årtusinds konge i Monaco.

Sidste år blev det til et nederlag for Mika Hakkinen, der ellers startede fra pole position, men så man over hele weekenden sidste år, var Ferrari markant hurtigere end rivalerne fra McLaren. Michael Schumacher, der holdt ved siden af Hakkinen kunne inden det første sving tage fronten, og så var det løb sådan set kørt for Hakkinen og co. I det hele taget var det et off-løb for Hakkinen, der dels ikke kunne matche Schumachers fart, og så gik McLaren ikke den rette vej rent taktisk. Hele løbet faldt således fra hinanden eftersom Hakkinen ikke kunne holde Schumacher bag sig… Du kan se alle vinderne af Formel 1-løbet i Monaco ved at klikke her.

Senna var og er den største af alle i Monaco - konkurrenter så kun bagenden af hans racer

Det understreger blot hele problematikken omkring Monaco. Banen er så snæver at to racere dårlig nok kan komme til at køre ved siden af hinanden. Det er ikke muligt at opnå et meget stort overskud af power, da der skal accelereres så kort inden der igen skal bremses. Den bedste mulighed for at overhale, er således efter udgangen af chikanen. Men det kræver mod at ligge få centimeter under den forankørendes gearkasse i den mørke tunnel, og så satse på en overhaling under en svær nedbremsning. Det er derfor næsten en præstation i sig selv at overhale andre kørere i Monaco. Er det regnvejr, sådan som det var i 1997, kan alt dog ske. Men så er banen så svær at selv de bedste kan begå fejl… Tag med på en BB  
 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk