Artikler

Indeks 

Motorteknologien ændrer sig i F1

 
Selvom mange fabrikanter har prøvet, og nogle er kommet tæt på, har ingen endnu kunne skabe den perfekte F1-motor.

Tendensen i motorteknologien har hidtil været rettet mod; høje omdrejninger, lette og let kørebare motorer (i modsætning til f.eks. turbo-motorerne, hvor man skulle passe meget på turbo-boosten). Da udviklingen har været koncentreret om lette og kraftfulde motorer, har det givet visse teams store holdbarhedsproblemer.

Jaguar (Cosworth) har flest omdrejninger og den letteste motor i F1, med en vægt på 97 kg og 17.600 omdrejninger. Men på HK-siden er Jaguar bagud. På de efterfølgende pladser følger Mercedes og Ferrari-motorerne, der vejer hhv. 98 og 100 kg og hver yder ca. 17.500 omdrejninger. Herefter følger BMW med 17.250 omdr. og 120 kg.
Supertec: 17.100 omdr. og 118 kg.
Honda (BAR): 17.000 omdr. og 110 kg.
Peugeot: 16.400 omdr. og 109 kg.

Men efter Williams og BMWs succesfulde sæsonstart vil udviklingen måske vende, og i stedet koncentreres om en anden retning. Alle teams har forsøgt at tage et skridt tilbage for helt at forstå hvad BMW.Williams egentlig foretager sig. Williams' koncept er nu simpelt:
- Gør den holdbar
- Gør den kørebar
- Gør den kraftfuld

Herefter følger arbejdet med vægt- og størrelsesreducering, forbedring af drejningsmoment (torque) og yderligere forbedringer af kørebarheden og hestekræfterne. Det har givet BMW en meget solid base at starte fra, og Williams har samtidig designet et chassis, der kan klare en relativ tung og stor motor i første omgang. Resultaterne? Ja, de har forbavset alle!

I modsætning til dette koncept har Jaguar (Cosworth) gjort det helt omvendte - lavet en motor med sportens højeste omdrejninger og laveste vægt. Men de mangler hestekræfter, og da bilen samtidig er meget ustabil i bagenden har "kattens" sæson været nær kat'astrofen.

Til gengæld har både Ferrari og Mercedes (Illmor)-motorerne en utrolig god balance - dog har Ferrari taget føringen efter FIAs seneste begrænsninger i elektronikken. Men de to teams forspring er ikke helt så stort, som mange måske mener. Deres chassis er ligeså gode som deres motorer, og når hele 'pakken' bliver samlet, er de bedst i hele feltet - dog stadig med en lille fordel til McLaren. Selv disse teams lærer fra BMW-Williams - begge har nu kørebarhed på toppen af udviklingslisten.

Renault ventes at have en ny motor klar i 2001 som koncept for 2002, hvor de debuterer. Da der ikke længere findes én sandhed, forsøger Renualt at indbygge en ny teknologi, der vil give betydelige besparelser i brændstof-forbruget. Det var oprindelig planen, at de ville lave en ekstrem let motor (75-90 kg), men grundet BMWs succes, koncentrerer Renault sig nu også om kørebarhed fremfor vægtreducering.

Tja, det er ikke let at være motorkonstruktør i Formel 1...

ISH  

 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk