Artikler

Indeks 

Elektronik og Telemetri data i F1

 
Alle bilerne i Formel-1 er udstyret med et hav af sensorer, som måler temperaturer, forskellige former for tryk, belastninger og mange andre parametre. Hos Jaguar Racing Team sidder der fx. mere end 100 sensorer, som er tilsluttet en computerbox i raceren. I boxen sidder bl.a et lagringmedie som lagrer alle disse data under en omgang.

Alla disse data, kan kombineres til forskellige kanaler eller programmer, fordi man anvender samme sensor til forskellige kanaler. Der findes omkring 1200 forskellige kaneler, lidt afhænging af hvor mange sensorer der findes på bilen. En kanal kan fx. Være fjedringen, spoilere, gearkasse mv.

Hver gang bilen passerer Pit'en, så overførers disse data ved hjælp af mikrobølger. Hver omgang generer cirka 4 MB data. Det tager ca. 2 sekunder at overføre disse data til teamets computere.

Ved en tidstræning, kvalificering eller løbs afslutning, så downloader Jaguar mere end 40 MB data fra motoren. Dette giver teamet mange muligheder for at forebygge uheld, men også foretage justeringer på motoren. Efter en løbsweekend, vender Jaguar Racing teamet tilbage til deres HQ med mere end 4 GB data. Har man testet i mellem løbene, så er der ofte mere end 8 GB data.

Denne form for realtids telemetri, giver teamet en næsten on-line opdatering om bilen og motoren prestation og stand. Det gør også at teamet kan finjustere utrolig mange detaljer under en løbsweekend, men så sandelig også under pitstoppene.


Ron Dennis, chef hos McLaren, studerer de vigtige data på computerskærmene ved pitmuren under det Canadiske Grand Prix 2000.

Telemetri data og også til stor hjælp for køreren. Han kan bruge det til at se hvor på banen han kan forbedre sin prestation, det kan være at han kan bremse senere i en kurve, eller angribe kurven på en anden måde, så der kommer mindre hjulspin ud af kurven.

Elektronik i F1 har blevet et alt mer varmt emne. I april måned i år var der en hed debat, fordi man fra FIA's side mente at nogle teams benyttede sig af nogen form for elektronisk anti-spin system, måske i kombination med den elektroniske fartbegrænser i piten. Derfor indførte FIA begrænsning i de så kaldte ECU (Electronic Control Unit). Før sæson start, skal FIA's tekniske afdeling undersøge alt kommunikationsudstyr i bilen. Alle de programerbare enheder i bilen skal identificeres og forsegles. Ønsker teamet at ændre i softwaren, skal det godkendes af FIA. En sådan manglende forsegling, var netop årsagen til at McLaren mistede 10 konstruktørspoint, da Mika Häkkinens forsegling manglede efter det østrigske grandprix.

For yderligere information, se FIA direktiver og regler.

Igennemsnit har hvert teams software mere end 500.000 linier kildekode.. per bil. Gad vide om nogle teams har haft virus......

FLY  

 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk