Artikler

Indeks 

Visiret mod Hungaroring

 
Af Christian Sædder.
 
Mange mener at Grand Prix’et i Monaco er det mest præstigefulde løb på kalenderen, og at Spa Francorchamp er den bedste bane, samt at Grand Prix’et på Monza har den bedste stemning. Hvordan man selv har det med denne fortolkning er op til en selv. Men det er beskæmmende tydeligt, at vi nu skal til et Grand Prix, som absolut ikke har eller er nogen af delene. Og alligevel har løbet været på kalenderen siden 1986, mens løb, som det Portugisiske Grand Prix på Estoril banen, er forsvundet. Svaret på det spørgsmål skal vi blandt andet finde i Ungarns liberale Tobaks politik, for landet har ingen, og da Ungarn ikke er medlem af EU, ja så er der overhovedet ingen restriktioner, og Grand Prix’et er da også Sponsoreret af Marlboro.

EU’s tobaks politik er ved at skubbe Formel 1 sporten ud af Europa, og det vil ske i takt med, at vi nærmer os år 2006, hvor der vil blive indført et totalt forbud mod tobaks reklamer i hele EU.

Vi ved alle, at tobaksrygning er sundhedsskadelig, og at vi alle har et ansvar for vores fælles folkesundhed, men er EU nu ikke ved at indføre et normsæt, der er mere end svært at definere, for vi ved nemlig også at ”Fastfood” ikke er sundt, og at overvægt tillige er en trussel mod folkesundheden. Vil det så betyde at McDonalds og Burger King også vil blive frarøvet retten til at reklamere. Og hvad med kiosk kæden Seven Eleven, der sælger både wienerbrød og Franske ”Hot Dogs”. Kan de også vente et forbud mod at reklamere, og hvad med øl producenterne.
EU har med deres tobak politik startet en formynderisk politik, som hvis man går den efter i krogene har så mange gråzoner og ubesvarede spørgsmål, at det næsten er umuligt at sætte grænser for, hvad der bliver tilladt i fremtiden.

Et reklameforbud er ikke svaret. Ifølge en undersøgelse, som blev foretaget for ca. et år siden, var antallet af rygere i Norge er steget med 1%, hvilket man jo kan sige er ubetydeligt, men i samme periode var antallet af rygere i Danmark faldet uden forbud mod tobaksreklamer. Vi skaber altså tilsyneladende ikke flere rygere med tobaksreklamer, men der flyttes markedsandele. Nej, vi ryger fordi far og mor eller kammeraterne ryger, og ikke fordi der står West og Marlboro på bilerne i Formel 1.

Vi skal ikke her forsvare rygning, men rygning må være en privat sag. Vi har alle sammen nogle laster, og vi ved godt, hvad det betyder for os, og vi har accepteret at leve med den risiko, der følger med.

Men tilbage til løbet den kommende weekend. Spændingen er for alvor kommet tilbage i dette års Verdensmesterskab, og Michael Schumacher har nu kun en beskeden to points føring over David Coulthard og Mika Hakkinen. Selv om Schumacher hårdnakket påstår, at der ikke er en krise, så fortæller historien at Schumacher kan blive presset, som vi så i Japan i 1998, hvor Schumacher ”stalled” sin Ferrari før opvarmnings omgangen. Vi husker også hans kluntede forsøg på at tage Villeneuve af banen i sæsonfinalen året før. Men spørgsmålet er, om ikke det er for tidligt på sæsonen. Schumacher har stadig en del løb til at vinde det eftertragtede mesterskab, som Ferrari ønsker sig så inderligt, og det burde være nok til at Schumacher ikke for alvor skulle føle sig presset. Vi må forvente at lykken vender for tyskeren, og nok allerede i det forestående Grand Prix.

Skal vi til sidst kaste et blik på styrke forholdet, så er det lidt diffust, da Schumacher i de to sidste løb er blevet frarøvet chancen for at vise sit værd, og afstanden mellem Schumacher og David Coulthard var på hele 1.452, som jo er noget længere fra vores spåede forskel på kun 0.100, men vi har hørt fra Ferrari, at de satser på et ”Set-up”, som ligner det teamet benyttede i Monaco, og der var forskellen på 0.413 sek. til Ferraris fordel.
Både Ferrari og McLaren har begge eksperimenteret med aerodynamiske forbedringer i forbindelse med et ”Set-Up” til ”

CS  

 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk