Artikler

Indeks 

Hondas Grand Prix nummer 200

 
Her i weekenden vil Honda køre sit Grand Prix nr.200, og dét på Monza banen, som så mange gange har bragt Honda succes. Det der gør Monza banen så speciel for Honda er, udover de mange sejre, at det ironisk nok var det eneste Grand Prix i 1988 kalenderen Honda ikke vandt. McLaren Honda tog simpelthen sejre i alle 1988 sæsonens andre Grand Prix'er. Hele 6 gange har Honda vundet på Monza, og i fjor vandt Heinz-Harald Frentzen i sin Jordan Mugen-Honda.

Honda's Formel-1 program startede så sent tilbage som 1954, hvor stifteren , Soichiro Honda, udtalte at hans store drøm var at bygge den ultimative racerbil, og se den vinde løb. Således gik der kun små 10 år inden drømmen blev realiseret med Hondas formel-1 debut i 1964 på den gamle Nürburgring. Honda skillede sig ud fra resten af feltet, da de var det eneste team med en 12 cylindret motor, hvor resten af feltet havde motorer på 8 og 6 cylindere. Første triumf for Honda kom allerede året efter i Mexico hvor Richie Ginther kørte Honda'en hjem på en førsteplads. Herfra gik det lidt nedad for Honda. Næste sejr kom i 1967, hvor John Surtees vandt Grand Prix'et på Monza banen. Selvom tingene begyndte at se lysere ud for Honda, stoppede firmaet deres Formel-1 program i 1968, og vendte først uofficielt tilbage i 1983 hos Spirit holdet - det blev dog ikke noget brag af en succes. Allerede året efter blev Honda officiel partner med Williams, og Keke Rosberg kørte en sejr hjem i det amerikanske Grand Prix, og dermed var grunden lagt til det der skulle blive en kæmpe triumf, i de kommende år, hvor Honda som bekendt satte sig solidt på flæsket.


Her ses Keke Rosberg i Monaco 1984.

Allerede i 1986, kun 3 år efter deres officielle tilbagenvenden i Formel-1, vandt Honda sit første mesterskab takket være Nigel Mansell og Nelson Piquet. Året efter var ingen undtagelse, Nelson Piquet vandt sit tredje verdensmesterskab i sin Williams Honda, og da Nigel Mansell sluttede som 2'er i mesterskabet var endnu en konstruktørtitel en realitet. Honda blev et hot emne som motorleverandør og McLaren holdet skaffede sig en aftale med Honda, der skulle vise sig at være en af Formel-1 historiens absolut bedste. Honda supplerede McLaren med motorer i 5 år, og det blev til hele 4 titler på stribe. Dermed vandt Honda altså ikke mindre end 6 konstruktørtitler i træk, og ikke overaskende er Honda i moderne tid den absolut mest succesfulde motorleverandør. Til den historie kan bl.a. nævnes hele 71 sejre, hvilket uden brug af den helt store hovedregning, gør at Honda er kommet på øverst på sejrsskammelen i mere end hvert tredje Grand Prix de har deltaget i, dertil hører hele 74 polepositions - hvilket må siges at være fantastisk!

Efter 1992 sæsonen trak Honda sig ud af Formel-1, og overlod udviklingen af motoren til datterselskabet "Mugen-Honda", som er et tuningsselskab. Det er f.eks også muligt at få Hondas gadebiler i en særlig Mugen-Honda udgave, der har lidt mere saft og kraft at byde på. Mugen Honda har leveret motorer til Lotus, Ligier, Arrows og Jordan i årene 1993-2000.

På en måde kan man godt sige at Honda er noget af en ener i Formel-1. Ser man på hvor mange bilfabrikanter der findes i Japan, kan man jo egentlig godt undre sig over at det kun er Honda der har formået at profilere sig i motorsportens fornemmeste klasse. Yamaha har som bekendt også prøvet gennem flere år, men det ville være synd at sige at det har været en succes for dem. De næste år bliver sandsynligvis anderledes, det tyder (heldigvis) på at flere og flere bilfabrikanter finder ud af, at man kan vinde folks tillid og beundring gennem gode resultater i bl.a. Formel-1. Derfor kan vi fra år 2002 også følge Toyotas og Renaults deltagelse i kampen om at skabe verdens mest effektive 3 liters motor, til brug i Formel-1. En anden sjov ting der kendetegner Honda er, at de ikke lukker andre teams ude, når der skal leveres motorer

RS  

 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk