Artikler

Indeks 

Kunne dødsulykken have være undgået?

 
Af Arne Nielsen.
 
Der er kommet flere forespørgsler angående uheldet på Monza banen i går. Her tænkes ikke udelukkende på selve race uheldet, men bestemt også på den dræbte official. Kunne hans tragiske ulykke have været undgået, og hvad er reglerne for disse officials der er på arbejde ved ethvert motorløb.

Når officials bliver uddannet til at opfylde deres hverv i forbindelse med et motorløb, uanset om det er et Formel 1 løb eller et hjemligt standartvognsløb, gennemgår de et uddannelsels forløb som forbereder dem til dette hverv. Herunder også i sikkerheden i forbindelse med afviklingen af motorløb, samt deres egen sikkerhed under disse motorløb. Uddannelsen afsluttes altid med en eksamen, og hvis man ikke består, så er det forfra igen (eller ud af klappen).
Når uddannelsen er overstået, så komme de som hovedregel ud som "føl", hos en mere erfaren official, til de har opnået en rimelig erfaring, der gør dem i stand til at varetage deres hverv på en forsvarlig måde.

De steder hvor officiale bliver placeret langs banerne, er sikre steder, hvor de ikke kan blive påkørt under udførelsen af deres hverv.
Når en motorbane skal godkendes, så ser myndighederne ikke kun på selve banen og afkørselsmulighederne, nej, der ses også på sikkerheden for både officials, mekanikere og tilskuerne.
Og banerne er selvfølgelig indrettet derefter. Enten så er officials beskyttet af autoværn, jordvolde eller også er de hævet over selve bane legemet. Og det er i sig selv også forsvarligt nok.
Men når et uheld sker på banen, så er det ikke altid at de kan løse deres opgave fra disse sikre poster, og det er i disse tilfælde at officials er i farezonen.

Man må først begive sig ud til et uheldsted, når dette kan ske uden fare for egen person. Det må være logisk for enhver.
Det gælder først og fremmest om at begrænse ulykken, altså advarer de bagved kørende om at der er sket en ulykke, og få dem til at sænke farten og om fornødent stoppe helt op.
Dernæst gælder det om at begrænse ulykken, og først her må officials begive ud i ulykkes området.
Og så gælder det om at redde hvad reddes kan, stadig under hensyntagen til egen sikkerhed.

I forbindelse med uheldet på Monza i går, løb officials straks de forulykkede kørere til undsætning, og det allerede inden de sidste racere havde passeret uheldsstedet.
Intentionen ver både nobel og forståelig, men ikke korrekt.

Hvad angår den tragiske ulykke på en af Monza banens officials i går, Paolo Ginslinberti, så vides det ikke om han blev ramt af flyvende vragdele i uheldsområdet, eller om disse vragdel fløj ud i de "sikre" områder.

Ulykken beviser at det altid er farligt at være involveret i motorsport.
Ulykker kan aldrig helt undgås, men de kan som oftes begrænses hvis man følger reglerne, og i øvrigt bruger sin sunde fornuft.
Og på trods af den tragiske ulykke på Monza i går, så man under resten af løbet flere officials, som ikke var på deres poster, men som derimod stod på ydersiden af autoværnene, langs banen og i sandgravene, hvor de på ingen måde var beskyttet, hvis uheldet igen skulle være ude.
Her burde løbsledelsen straks have skredet til handling. Og fået deres officials kaldt på plads.

Og om ulykken kunne have være afværget får vi nok aldrig opklaret, men de italienske myndigheder forsker i øjeblikket i sagen, og med deres undersøgelser ang. Ayrton Senna's uheld på Imola 1994 i baghovedet, så kan vi nok være sikre på at det vil forsøge meget nidkært at finde årsagen.

Hvis motorsporten skal fortsætte med at bestå, så gælder det om for alle at gøre den så sikker som muligt, for ulykker at den karater som vi oplevede igår, det fremmer ikke forståelsen hos myndighederne, for at motorsporten kan få lov til at fortsætte, hverken internationalt eller nationalt.

Arne Nielsen
OF-514, OF-523, OF-533

AN  

 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk