Artikler

Indeks 

Visiret mod Indianapolis

 
Af Benjamin Bredahl.
 
Der er skrevet og talt meget om det kommende amerikanske grand prix. Alle er vilde, men manden der nok jubler mest er Bernie Ecclestone. Efter næsten et årti med Formel 1 uden for drømmenes land, vender Formel 1 nu tilbage.


Som altid skal det være stort i USA - forholdene er eminente

Det kommer heller ikke til at gå stille for sig – vær vis på det! Det bliver Formel 1 i 'American Edition' – pompøst og storslået. Formel 1 vender nemlig ikke alene tilbage til USA. Det bliver på den ærke-amerikanske Indianapolis-bane. Så kan det næsten ikke blive bedre. Denne udgave af Visiret ser på Formel 1's comeback til Amerika.

Det første amerikanske grand prix i VM-sammenhæng dateres tilbage til den 12. december 1959. Da kørtes der race på Sebring i Florida, og Bruce McLaren sejrede. Året efter kørtes der på Riverside og man havde åbenbart lyst til at forsøge sig igen med en ny bane. Fra 1961 blev der kørt på Watkins Glen. Man søgte mere sjov og ballade i Formel 1, så derfor blev der fra 1982 kørt i Detroit. I et desperat forsøg på at beholde Formel 1 blev rettighederne givet videre til Phoenix, men den amerikanske drøm brast efter 1991-sæsonen, da det foreløbig sidste amerikanske grand prix blev kørt på Pheonix.

Egentlig har det amerikanske grand prix været savnet – mest fordi det gør Formel 1 rigtig verdensomspændende. De har været tæt på med det canadiske grand prix, men det bliver aldrig USA. Formel 1 mistede en del af taget i forhold til den amerikanske Indy-Car-serie og det der nu er mundet ud i CART. Men en masse ballade gjorde at folkene bag Indianapolis trak sig væk, og her er vi nu. Formel 1 indtager en stor fæstning som CART-folkene ikke har indtaget – Indianapolis.

Det er Tony George der har arbejdet på at få Formel 1 tilbage til Staterne. Hvis det ikke bliver en sportslig succes, så er det helt sikkert det grand prix der nok får størst PR-mæssig værdi! Der skal holdes talrige pressemøder og der bliver masser af bevågenhed weekenden igennem. George tror at det er en rigtig investering – både for USA og Formel 1. Med Indianapolis som baggrund får det amerikanske de rette rammer. "Jeg tror at den manglende stabilitet i det amerikanske grand prix de seneste 10 år op til dets farvel i 1991, var derfor vi ikke havde muligheden for at holde det permament," siger George. Derfor er Indianapolis de rette rammer. "Indianapolis er kendt for race og er anset som værende motorsportens hovestad," siger han videre.

Der bliver tale om et show i den helt store stil. Mere end 200.000 tilskuere ventes at komme til løbet – primært fordi billetterne sælges for en tredjedel af det som der er normalt i Europa.

Interessant layout

Der skal dog ikke køres på ovalen, men et enkelt sving bliver dog taget på den klassiske oval. Banen er dog svær at karakterisere. Den har en stor langside, men inderkredsen er snørklet – den har et stænk af den ægte Indianapolis-bane og lidt af Monaco… Efter den store langside – hvor der virkelig kan lægges op til overhalinger, skal der bremses til en højre-venstre kombination. Den første store udfordring kommer i det første 180 graders sving. Derefter følger et kort stræk, og hvis kørerne anvender en opsætning der skal give topfart, bliver den følgende kombination svær. Et snævert venstresving, efterfulgt af et 180 graders sving – og så derefter skarpt til venstre… En rigtig svær kombination der ligner svingene ved 'Loews' og 'Portier' i Monte Carlo…


Her skal Formel 1-kørerne også køre - blot i den anden retning

Det tager dog ikke charmen fra den nye 4,195 km. lange bane. Den indbyder til interessant race. Den tidligere Formel 1-kører, Mark Blundell har været på studietur på den legendariske bane. "Det bliver en interessant bane for kørerne at sætte deres bil

BB  

 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk