Artikler

Indeks 

Det engelske Grand Prix og dets fremtid - Vol. 1

 
Af Per Dons-Larsen.
 
Hvis vi skruer tiden lidt tilbage, sådan ca. et halvt års tid, så er vi tilbage i april måned. Hvad skete der i april måned? Jo, der løb det engelske GP af stabelen. Men årets engelske GP var noget specielt. Det engelske vejr er lunefuldt, og det har man åbenbart også været hos FIA, siden man prøvede at flytte GP'et til om foråret. Alt andet lige, så er det en meget dårlig idé. Det engelske forårsvejr er total uberegnelig. Og det fandt arrangører og FIA ud af. Selve GP'et nærmest svømmede væk. I hvert fald uden for banen. Nogle har døbt området omkring Silverstone til verdens største soppebassin. FIA har ikke direkte vedkendt sig, at have begået en fejl, men har flyttet arrangementet tilbage, så det næste år igen finder sted midt på sommeren.

Tidligere har det engelske GP været afholdt på forskellige baner. Brands Hatch har tidligere været vært for det engelske GP. Senest i 1985. Før da gik GP'et i en periode på skift imellem Silverstone og Brands Hatch. Også Donington har været GP bane, dog som vært for det europæiske GP, det var i 1993.

Efter dette års engelske GP haglede kritikken ned over arrangørerne, fordi alt gik galt. Allerede dagene før fik man varsler om det lunefulde engelske forårsvejr. Parkeringspladserne uden for banen var oversvømmede, og biler kørte fast i mudderet. Om søndagen blev publikum frarådet, at tage til Silverstone, måske lidt i samarbejde med politiet. Men det flyttede bare problemet væk fra banen. I oplandet omkring Silverstone, havde politiet travlt med at opsætte vejspærringer, og prøvede fortvivlet at omdirigere trafikken, men det endte helt galt. Flere steder blev der rapporteret om bilkøer på tilfaldsvejene på op til 11 km. længde. Alt var et stort kaos, specielt om søndagen. Arrangørerne var dog så generøse, at de lovede det publikum, som havde købt billet til GP'et, men som ikke kom frem af den ene eller anden grund, at de ville tilbage betale billetprisen. Noget de for øvrigt ikke er forpligtiget til. Men det kostede dem i omegnen af £ 5 mill.

Efterfølgende blev der evalueret flere steder, og hos FIA fik man den idé, at man ville tage det engelske GPs muligheder for fremtiden op på et møde i Polen. Man havde dog tidligere skrevet kontrakt for det engelske GP, med den tidligere GP bane, Brands Hatch, som skal overtage arrangementet fra og med 2002 og 5 år frem. Selskabet bag Brands Hatch, havde dog ved underskrivelsen af kontrakten, lovet at bringe banen i stand, så den kan leve op til alle FIAs krav om sikkerhed, hospitalsfaciliteter, ny moderne pitgarager osv. Der er ikke gjort ret meget ved banen i flere år. Men balladen er ikke over.

Kort tid efter den meget våde påske på Silverstone, udtalte Bernie Ecclestone, at hans holdning var at Silverstone skulle bevare det engelske GP.
"Løbet skal forblive på Silverstone. De har gjort en meget stor indsats, hvilket de ikke har gjort før. De har sovet lidt i timen tidligere, men nu ser det ud til at de har taget sig sammen."

Men derved kom Bernie Ecclestone til at sige noget, som han måske ikke skulle have sagt. Måske har det været hans egen private mening om, hvor løbet hører hjemme. Men det stemmer ikke sammen med holdninger, som han har udtrykt sammen med FIA bossen, Max Mosley ved en senere lejlighed. De går på, at faciliteterne på Silverstone er håbløst gammeldags. Og at Storbritannien, som har gamle og stolte traditioner i motorsport, ikke kan være bekendt at have, i det mindste en racerbane, som lever op til standarden andre steder. Noget som givet en del kritik i F1 kredse. Flere teams har deres base omkring Silverstone, og en mere kommer til. Jaguar teamet har indgået aftale med BRDC, som ejer Silverstone, om at købe/leje nogle af områderne omkring banen. Sjovt nok er Jackie Stewart involveret begge steder. Han er i øjeblikket præsident for BRDC, og er også bestyrelses medlem i Jaguar. Sir Frank Williams har modsat FIA bosserne udtalt sig om, at han ikke er begejstret for, at GP'et bliver flyttet til Brands Hatch. Han ser hels

PDL  

 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk