Artikler

Indeks 

Den nemme vej til Formel 1

 
Af Benjamin Bredahl.
 
Godkendelsen og annonceringen af Kimi Räikkönen som Sauber-kører i 2001, er med til at slå alle tidligere rekorder. Det er nye toner i Formel 1-sporten – at hente en kører fra Formel Renault direkte til Formel 1. Hvilke konsekvenser får det for fremtidens Formel 1?

Formel 1-sporten blev fuldstændig lamslået i vinters da Williams valgte at tage en ung brite til sig. Jenson Button var det forgående år blevet nummer 3 i det engelske Formel 3, og blev hentet til Prost til en test. Den klarede han utrolig godt, og satte tider der var respektable – og ikke mindst så var han gennem hele testen for det franske team konstant i sine tider. Williams stod i en klemme – de skulle finde en ny kører der kunne erstatte et af 1990'ernes største flop, Alessandro Zanardi.

Hysteriet om Jenson Button ville ingen ende tage, da det viste sig at Button var blevet 'spottet' af Williams og BMW. De britiske medier kastede sig frådende over den nye kæledække, og glæden ville ingen ende tage da Button så fik kontrakten. Med det yderste af neglene, hed det sig… Forud for sæsonen blev der sået tvivl om hvorvidt Button var kapabel nok til at deltage på et så højt niveau. Man kan ikke skifte direkte fra Formel 3 til Formel 1. "Han er for uerfaren", og "hvis der sker en ulykke, så var han advaret," lyd udmeldingerne. Da sæsonen var omme havde Button vist sig værdig til pladsen i Formel 1 – og han havde ikke været indblandet i nogle alvorlige sammenstød!


Button slog igennem med det samme i Formel 1

Ud med stigen – ind med trampolinen

Nu står vi imidlertid i en ny situation – Kimi Räikkönen – ny finsk Formel 1-kører. 'Uheldigvis' er han ikke yngre end Button, men Button fremstår som en oldsag i forhold til den nye Sauber-kører. Räikkönen er godt nok 21 år, men har blot 23 single-seater løb på kontoen. Forud er gået flere år i gokart, og de 23 løb er kørt i Formel Renault. Hvordan kan det lade sig gøre at en kører fra stort set nowhere kan komme ind fra højre og sætte sig i en Formel 1-racer?

Motorsporten forandrer sig hele tiden. I Formel 1 foregår der hele tiden tekniske fremskridt som får tidligere Formel 1-racere til at være rene Skoda'er. Derudover er stigen som fører til Formel 1, efterhånden ved at være ombyttet med en trampolin. Hop højt og vind et sæde! Det må vel efterhånden være et faktum der ikke er til at komme udenom: der er ingen lige vej til Formel 1!

Tidligere hed det ellers at man ganske langsomt kravlede op gennem klasserne – helst gerne i England, hvor konkurrence er skarpest. Først i Formel Ford – så videre til Formel 3, for derefter at køre med som 'back up' for Formel 1-kørerne i det internationale Formel 3000-mesterskab. Sandheden er dog at Formel 3000 kun er for den heldige! Befinder du dig i det forkerte team, på det forkerte tidspunkt, er Formel 3000 ikke med til at opdrætte talenter, men snarere til at smadre talenter. Har du ikke tegnedrengen i orden – glem det! Skal du i Formel 1, så skal du befinde dig i en racer der kan vinde! Det er efterhånden kun Petrobras og Super Nova-teamet der har patent på det. Betal hos David Sears og køb et lod i Formel 1-tombolaen.

Set i bakspejlet: Hvor mange Formel 3000-kørere har fået succes i Formel 1? Ikke ret mange! Vi har dog et par mestre med: Jean Alesi – det var helt tilbage i 1989. Oliver Panis har også begået sig som Formel 3000-mester - det var i 1993. Og ikke at forglemme: Nick Heidfeld (1999) og Juan Pablo Montoya (1998). 'Jamen, er viser det så ikke blot at de bedste kommer igennem F3000?' Nej – de kommer alle andre steder fra. Michael Schumacher, Mika Hakkinen, David Coulthard, Rubens Barrichello, Jarno Trulli, Giancarlo Fisichella, Luciano Burti og Jacques Villeneuve er blot eksempler på kører der har taget en hel anden vej. Uden om Formel 3000. Et par kørere har dog rundet det japanske Fo

BB  

 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk