Artikler

Indeks 

Et skridt frem og et tilbage?

 
Af Benjamin Bredahl.
 
Så skete det alligevel: traction control blev på ny tilladt i Formel 1. Der har, siden det kom frem at den tekniske gruppe arbejdede på forslaget, været en passioneret debat om emnet. Efter 7 sæsoner uden det tekniske isenkram, vender det tilbage.

Fredag bekendtgjorde FIA nemlig at det igen fra 2001 er tilladt at anvende traction control. Det er en regelændring som teams'ene til dels har været med til at præge, da de har støttet den arbejdsgruppe som FIA har nedsat. Arbejdsgruppen har det ene formål at formulere sporten; give ideer og input der kan gøre sporten mere interessant for de mange tilskuere der tørster efter at se race. Ideen faldt på traction control.

Derfor skal det hjælpe

En del af de begrundelser som arbejdsgruppen er kommet frem til, er at traction control vil skabe større samling i feltet. Det vil hjælpe køreren til at holde traction indenfor rammerne af den downforce der allerede er i raceren. Det vil dog ikke betyde at køreren kan give fuld speeder, og så ellers blot håbe på at elektronikken holder raceren på banen. Men i stedet for at se på de vattede forklaringer på hvorfor det skal hjælpe, så handler det i bund og grund om at nedbryde de mange konspirationsteorier.

Siden traction control blev forbudt forud for 1994-sæsonen, har det gentagende gange været rygter og beskyldninger om snyd. Det er aldrig blevet afklaret om det forholder sig sådan – men det er slet ikke utænkeligt at forskellige teams har snydt. Men efterhånden er det trættende først at læse at 'nogle' har opdaget at McLarens snyder. Så kan det spindes langhalm på det emne i et par uger – indtil 'nogle' så har sikret sig 'fortrolige oplysninger' om at Ferrari snyder. Der kan efterhånden hives et par eksempler frem af skuffen – blot fra denne sæson…

Så FIA og resten af Formel 1 vil gerne væk fra denne tilstand. 'Giv det dog frit'. Blot fordi det har været forbudt i flere sæsoner, så skulle det ikke undre at der i dag findes så fintfølende elektroniske dimser i racerne der alligevel giver en delvis traction control-effekt. Gerhard Berger har da selv indrømmet at han fra en kørers synspunkt helst ville være foruden traction control. Men når han vender kasketten og bliver motorsportschef for BMW er sagen en lidt anden."Set udfra udfordring hos en motorleverandør der specialiserer sig i elektronik, vil vi meget gerne arbejde på dette område." Alle motorleverandører arbejder på at levere motorer der er så fintfølende og har styringsprogrammer der sikrer at der ikke bliver genereret for meget kraft til bagdækkene.
Gerhard Berger giver Button et par gode tip. Nu får alle nye kørere lidt lettere ved at kontrollere speederen

Gør det nogen forskel?

Der hvor traction control især vil blive en fordel, er i starterne. Jeg forundres til stadighed over de starter der blev leveret i denne sæson. Enten er kørerne blevet ekstremt gode til at fifle med koblingen og trykke helt optimalt på speederen, eller også er racerne blevet bedre. Vi har set nogle utrolige starter i denne sæson, hvor man måber over hvor god kørerne har været til at balancere sig igennem denne særlige kunstart.

Rubens Barrichello er meget skuffet over at FIA genindfører traction control. "Der er mange der mener at nogle teams allerede bruger traction control – og jeg går ind for at alle er lige," forklarer han. Ferrari er – ligesom flere andre topteams – selv blevet beskyldt for at anvende et system der minder om. Blandt andet har Jarno Trulli så sent som i weekenden luftet sine om dette. "Det var tydeligt for alle at Ferrari på Hockenheim gled rundt på den våde overflade da den kom ud af chikanen. Men det kunne også ses at dækkene ikke spandt, som om der blev anvendt en eller anden form for anti-spind," siger Trulli.

Så midt i den passionerede debat om det er

BB  

 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk