Artikler

Indeks 

Fremtidens formel

 
Af Ekstern Skribent.
 
Hvordan ser Formel 1 ud om 15 år?
Formel 1 er det ypperste inden for motorsport, det er den mest prestigefylde klasse, det er her alle de kendte og rige mennesker kommer, ikke for at se, men for at blive set.
Formel 1 lever i høj grad på prestige og det vil Formel 1 også gøre om 15 år, ifølge motorsports journalisten, Peter Nygaard.
Han mener ikke at der er nogen grund til at ændre strukturen rundt om Formel 1, da Formel 1 i forvejen er en meget populær sport.

Formel 1 vil om 15 år stadig være dybt afhængig af kendte og rige mennesker. Det ses tydeligt på et specielt løb, nemlig Monaco's Grand Prix.
Det internationale bilsports forbund, FIA(Le Fëderation international de I' automobile) har siden Ayrton Senna og Roland Ratzenberger's begge blev dræbt på Imola banen i 1994, haft travlt med at gøre sporten så sikker, som overhovedet muligt.
Mens det udefra kan ses, som meget flot at man gør denne store indsats hos FIA, kan man sætte et stort spørgsmålstegn over løbet i Monaco's gader.
Monaco har været en fast del af Grand Prix kalenderen siden 1950, det er også her alle de rige mennesker bor, alle de mennesker som er indforståelsen af prestige bor i Monaco.
Derfor er løbet blevet enormt vigtigt for Ecclestone og Mosley's pengepung. Forholdene i Monaco er for kørerne meget dårlige, intet er blevet gjort for at gøre banen mere sikker, siden Karl Wendlinger's frygtelige ulykke i 1994, der nær havde kostet ham livet.
Hvis ulykken havde fundet sted på en hvilken som helst andet racerbane, ville der straks være blevet forbedret på sikkerheden, men det er ikke muligt i Monaco pga. den tætte bebyggelse, og løbet er alt for prestigefyldt til at droppe.
Ifølge Peter Nygaard vil det kun være et spørgsmål om tid før der ender en bil på tilskuerpladserne, og det vil have katastrofale konsekvenser for sporten.
''Men FIA (Ecclestone og Mosley) har indtil videre ikke haft tanker om at droppe Monaco's Grand Prix, og det gør de heller ikke før der sker en stor ulykke'', udtaler Peter Nygaard.

Men på andre baner i Formel 1 kalenderen er der blevet ændret enormt på layoutet. Det nyeste eksempel på fremtidens Formel 1 baner er den nye computerdesignet Sepang bane i Malaysia's hovedstad, Kuala Lumpur.
Banen lever om alt op til de nyeste sikkerhedskrav som FIA har bestemt, men banen er efter nogle eksperters mening lidt for kedelig og den giver ikke den store udfordring for kørerne. Det store spørgsmål er så om baner som den klassiske Spa-Francorchamps med Formel 1 historiens mest berømte og berygtede sving, Eau Rouge også før eller siden vil få nyt layout.

Igen har det meget med FIA prestige at gøre, Spa-Francorchamps er en klassiker inden for Formel 1, og det ville være et stort minus hvis man fjernede den fra kalenderen, men det kunne ske.
Faktisk var det ikke sikkert om løbet skulle køres i 2000, men det var pga. strid om tobaksreklamer.

En ting som vi kan være sikker på, er at Formel 1 feltet hovedsageligt vil være at finde i europæiske lande.
Formel 1 har fra starten haft base i Europa, og det vil sporten også have fremover. Formel-1.dk's Arne Nielsen mener dog også at Formel 1 kan være at finde i andre lande, hovedsageligt i lande hvor der kommer mange kørere fra også lande langt væk fra Europas grænser. Arne Nielsen mener at der meget vel i fremtiden kunne køres et par løb i Sydamerika.
Ligesom der kunne køres flere løb i Sydamerika kunne der også meget vel være mange flere kørere fra Sydamerika, specielt Brasilien mener Arne Nielsen; ''Det er ikke kun en trend som vi ser i Formel 1, men også i Champ Car og Formel 3000''.. Han mener at det i fremtiden kan blive kørere, som har en personlig sponsorering fra et stort firma der vil komme i de store klasser, ligesom Pedro Diniz og spanieren Pedro De La Rosa, er kørere, som er i Formel 1 pga. deres henholdsvis respektive sponsorer, Parmalat og Repsol

Men her er der dog stor uenighed, Pete

XT  

 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk