Artikler

Indeks 

Visiret mod sæsonen 2001

 
Så er der ikke ret lang tid endnu! Snart skal vi til at sidde klistret foran TV-skærmen hver anden søndag. Foran os sidder 22 modige (eller gale!) mænd i farvestrålende, larmende og rygende biler. Disse mænd og deres racerbiler vil tilsammen forme en sæson, der vil være værd at følge fra første fløjt – eller startlys...

Lad os forsøge at se lidt fremad mod sæsonen – og i vores såkaldte visdom – sige nogle kloge ord om sæsonen. Lad os starte med de mest betydelige ændringer i reglementet, som vore kollegaer fra Sportal UK har gransket:

Reglementet

Det der kan virke som små ændringer i reglementet har faktisk betydet betydelige ændringer på 2001-racerne. De mest iøjnefaldende ændringer er aerodynamikken. Mindstehøjden på bilernes front er nu forøget med 5 cm. Disse 5 cm har fuldkomment ødelagt balancen mellem bilens front og bag og reduceret downforcen med 20%. For at afhjælpe dette har nogle teams anvendt et "smuthul" i det nye reglement, der foreskriver at de forøgede 5 cm skal gælde på frontvingens to ender. Således har nogle biler en buet frontvinge, mens Benetton og Jordan har forsøgt at skabe en slags vindtunnel på fronten.


Den mest synlige ændring i år bliver frontvingen – her er det Benettons svar på en tolkning af reglementet

Det nye reglement betyder også, at man nu kun må have to elementer på bagvingen. Dette vil betyde en yderligere reduktion i downforcen bagtil – det vil have særlig stor betydning på høj-downforce baner som Monaco, hvor f.eks. Williams sidste år kørte med utallige småvinger. Nogle teams forsøgt at udligne dette mest muligt ved at lave meget markante "flaps" ved baghjulene.

Herudover foreskriver reglementet større sikkerhedskrav (som få teams har besvær med at opfylde i skrivende stund), bl.a. gælder det for hele karossen, at den skal være stærkere og mere brudsikker.

Tilbagekomsten af elektroniske hjælpemidler som f.eks. traction control har været diskuteret meget. Men i praksis betyder det intet andet end, at nogle teams ikke behøver at skjule det mere. De hurtigste kørere og de bedste teams vil stadig være lige præcis det.

Dæk-krigen

Som bekendt træder Michelin ind i F1-arenaen i denne sæson. Bridgestone har foreløbigt budt dem velkommen ved at udvikle et dæk, der har forbedret omgangstiderne med op til 1 sekund! Derudover har Bridgestone varslet, at deres mål er at vinde samtlige løb i 2001-sæsonen, mens Michelin omvendt har erklæret at de først regner med kæmpe om sejre i 2002. Så de to "mål" stemmer vel meget godt overens? Nej, her på Formel-1.dk er vi ikke født i går.

Der vil formentlig være 5-6 løb i sæsonen, hvor Michelin vil have de bedste dæk, og under alle omstændigheder skulle dækforskellen rykke lidt på placeringerne i kvalifikationen. Men men.... Tom Kristensens store udviklingsarbejde for Michelin uagtet, er japanerne stadig klassens konge – og det er meget lidt sandsynligt at Michelin kan fravriste "brostenene" denne titel i deres debutsæson.

Der har været lidt snak om at mens Bridgestone ingen topteams havde i deres debutsæson i 1997 og alligevel kom tæt på sejre, vil Michelin levere dæk til intet mindre end to topteams, Williams og Benetton. Og dermed burde der vel være lagt op til en sejrsfest eller to?

Tja, man skal samtidig huske på, at i 1997 var der også to absolutte topteams – Williams og Ferrari – men i modsætning til nu var feltet altså en hel del mere jævnbyrdigt dengang. Ferrari og McLaren er denne gang resten af feltet fuldstændigt overlegent – under normale omstændigheder er der intet andet team, der kan tage kampen op mod disse fire biler. Sidste år kom det flere gange til udtryk ved at Ferrari og McLaren "tog" resten af feltet med en omgang – magtdemonstration er nok det rette ord i

ISH  

 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk