Presse
USA's Grand Prix


 Amerikansk velkomstkomite
 Indianapolis - Stjerner og nye dæk
 Det amerikanske GP er udsolgt
 Indianapolis - Ferrari preview
 Indianapolis - Arrows preview
 Indianapolis - Sauber preview
 Indianapolis - Williams preview
 Indianapolis - BAR preview
 Indianapolis - Benetton preview
 Indianapolis - Bridgestone preview
 Indianapolis - McLaren preview
 Indianapolis - Vejrudsigten
 Indianapolis - Bridgestone preview
 Indianapolis - Jordan preview
 Indianapolis - Jaguar preview
 Visuel oversigt over Indianapolis
 Indianapolis - Stor parade med historiske biler
 Indianapolis - sikkerhed
 Indianapolis - Minardi preview
 Indianapolis - 1. fri træning
 Indianapolis - 2. fri træning
 Indianapolis - Sauber frie træninger
 Indianapolis - BAR frie træninger
 Indianapolis - Benetton frie træninger
 Indianapolis - Ferrari frie træninger
 Indianapolis - Jordan frie træninger
 Indianapolis - dagens vejrudsigt
 Indianapolis - McLaren frie træninger
 Indianapolis - 3. frie træning
 Indianapolis - 4. frie træning
 Indianapolis - kvalifikation
 Indianapolis - Williams kvalifikation
 Indianapolis - Jordan kvalifikation
 Indianapolis - Ferrari kvalifikation
 Indianapolis - Benetton kvalifikation
 Indianapolis - BAR kvalifikation
 Indianapolis - Sauber kvalifikation
 Indianapolis - Minardi kvalifikation
 Indianapolis - McLaren kvalifikation
 Indianapolis - søndagens vejrudsigt
 Indianapolis - warm-up
 Indianapolis - løbet
 Indianapolis - søndagens pressemøde
 Indianapolis - Ferrari race
 Indianapolis - Jordan race
 Indianapolis - BAR race
 Indianapolis - McLaren race
 Indianapolis - Prost race
 Indianapolis - Williams race
 Indianapolis - Arrows race
 Indianapolis - Jaguar race
 

Amerikansk velkomstkomite

(22-02-2000) - Som en del af forberedelserne til det amerikanske GP, har organisationskomiteen nedsat én velkomstkomite. Og med vanlig amerikansk tradition for alle store arrangementer, er der også her et stort antal mennesker repræsenteret. Der er lige fra senatorer og guvernør til repræsentanter fra lokale flytteforretninger. Men som det er også normalt er kendetegnende for amerikanske arrangementer, er der styr på det. Lederen af denne velkomstkomite har således fået tildelt nogle arbejdsopgaver:

Man gør utrolig meget ud af dette GP. Der har aldrig været den helt store interesse for formel 1 i USA, men man håber med et ordentlig forarbejde op til dette GP, at man kan skabe en ordentlig grundlæggende interesse. Indianapolis banen er en gammel traditionsfyldt racerbane. Der har faktisk været kørt formel 1 på banen. I slutningen af 50'erne og starten af 60'erne var en del af formel 1 cirkuset af og til på besøg på banen, og dengang talte placeringerne i Indy 500 med i formel 1 pointene. Det var dog på ovalen, denne gang bliver der som bekendt bygget en bane i en del af inderkredsen af banen, man bruger dog noget af ovalen som en del af formel 1 banen.

Man gør rigtig meget ud af det, man forventer således, at der kommer mindst 500 pressefolk til løbet. Og allerede nu er der aftaler på plads med tv-transmission til over 50 lande, så der er mediedækning på. Lad os håbe at det denne gang slår igennem hos amerikanerne. Noget tyder på det. Bernie Ecclestone har som bekendt solgt 37,5 % af aktierne i FIA til et amerikansk foretagende, så noget tyder på at interessen er væsentlig stigende overthere.

PDL  


Indianapolis - Stjerner og nye dæk

(30-08-2000) - Op til det amerikanske Grand Prix vil, vil Porsche Supercup endnu en gang udgøre et opvarmningsløb. Formel 1 vender som bekendt tilbage til USA for første gang siden 1991 på den helt nye Indianapolis-bane. En række af 'Den Nye Verdens' stjernekørere vil deltage i Supercuppen: Al Unser jr. og "far og søn" - Mario og Michael Andretti vil gøre comeback i F1-cirkuset - omend det kun sker som opvarmning til det RIGTIGE cirkus. Hos den tidligere F1-verdensmester fra 1978, Mario Andretti, er opstemmelsen ved at køre Porsche dog til at overse: "De [promoterne] vil virkelig have mig til at køre, men jeg er ikke så begejstret, for bilerne er ikke spor sjove at køre." Den 60-årige Andretti fortsætter:
"Jeg testede i Østrig, og bilerne havde ingen power - kun 370 (HK). Jeg skulle kæmpe hårdt, så jeg blev nødt til at slappe af og køre mere jævnt for at køre hurtigere, og det hader jeg." Uagtet at Andretti nok hellere ville køre Le Mans i Panoz, var det måske på tide, at den aldrende mester fik lidt af virkelighedsfornemmelsen igen, og tillagde sig lidt sans for hvor hurtige biler han kan klare - og hvilken kørestil han bør lægge for dagen. Men sådan er der jo så meget...

Al Unser jr. har også - mellem os sagt - bekræftet, at han planlægger at deltage. Men han nævnte dog i samme ombæring, at Tony George [baneherren over there] selv ønskede at foretage den officielle udmelding: "Jeg ser frem til at komme tilbage til Indy - selvom banen er omkring 160 kmt langsommere." Well - din hemmelighed forbliver hos os, Unser!

Ny dæktype til Indy
Bridgestone udvikler en ny dæktype til brug på Indianapolis, da der var frygt for, at den nye bane ville medføre dækeksplosioner på de nuværende dæktyper. Indy byder nemlig på den længste 'flat-out' langside blandt alle F1-baner: Stykket før det første hjørne og frem på den ca. 4 km lange bane. Det kræver et højt dæktryk, da dækket skal kunne modstå de voldsomme opbremsninger. Det ville dog have negativ indflydelse på dækkenes 'grip-evne' andre steder på banen. Derfor ville teams'ne være fristet til at vælge et lavt dæktryk - med risiko for dækeksplosioner på banens hurtige sektioner. Dækkene skal på Indy kunne modstå tre gange så store kræfter som på andre baner! Derfor udvikler Bridgestone en helt ny dæktype specielt til Indy. Indtil videre har man kun brugt de samme fire typer dæk på samtlige baner.

Dyre eksplosioner
Bridgestone har i øvrigt store problemer med sin amerikanske gadedæks-division, Firestone. En række biler har oplevet dækeksplosioner, hvilket har fået Firestone til at tilbagekalde et stort antal dæk. Det vil koste dækfabrikanten over 2 mia. kr.!! Derudover har man fået omkring 20 retssager på halsen fra folk, der har mistet deres slægtninge under bilulykker. I det store USA kan den endelige regning derfor blive så enorm, at Bridgestones fortsatte engagement i F1 er truet!

ISH  


Det amerikanske GP er udsolgt

Det amerikanske GP som finder sted om 2 uger, er udsolgt. Endnu er der dog stadig mulighed for at få billetter til fredagens frie træninger, og til kvalifikationen lørdag. Og skulle nogle finde på at tage derover, er det billigt at komme ind. En heldagsbillet til fredagen koster kun $ 10, og kvalifikationen lørdag $ 20. Disse billetter kan kun købes ved indgangen - al forsalg er stoppet.

Det betyder for søndagen, at der kommer op imod 250.000 tilskuere. Så mange er der plads til på det enorme stadion, som omgiver banen. Og ikke mindst, alle kan se hele banen. Flere af kørerne er begyndt at se frem til det første besøg på banen. Deriblandt Jenson Button og Alexander Wurz. For Button gælder det, at han er på de fleste GP baner for første gang. Denne gang er det mere lige, idet det er første gang at der køres på Indianapolis. I hvert fald i nyere tid, og i den udformning, som F1 kørerne kommer til at køre på.

Jenson Button: "Det er svært at vente med at komme til at køre på Indianapolis. Det bliver helt fantastisk med 250.000 tilskuere. Det bliver også sjovt at komme til at køre på en ovalbane, eller i det mindste på en del af den. Jeg håber, at vi kan lave et godt show, som vil sikre en succes, så de kommer igen næste år."

Alex Wurz: "Jeg forventer en noget anden atmosfære i USA - en noget mere afslappet. Jeg tror, at det bliver interessant at køre på Indianapolis banen, som er et meget berømt navn inden for motorsport. Der er meget historie knyttet til banen. Jeg har før været i USA, og nyder det virkeligt. Jeg har en virkelig god kammerat derover, som kommer til løbet, og i dagene efter skal vi ud og surfe, så jeg ser virkelig frem til dagene derover."

PDL  


Indianapolis - Ferrari preview

Så går turen til USA, og for første gang siden 1991, skal der igen køres F1 GP i USA. Det bliver på den berømte Indianapolis oval, som dog har fået lavet nogle konstruktive ændringer. Nu vil inderkredsen også blive benyttet, men kørerne kommer dog til at benytte en del af den eksisterende bane. Det bliver en helt ny fornemmelse for de fleste, at skulle køre i de stærkt hældende kurver. Og med udsolgt til GP'et, kommer der over 200.000 mennesker til løbet om søndagen.

Ferrari har efter sejren i søndags på Monza, haft travlt med at forberede sig til dette nye løb. Kørerne har haft travlt med at studere banens ombygning. Og de er nu klar til at prøve banen for første gang. Til en forandring, vil der blive travlt i fredagens sessioner. Det er første gang, at der køres på det nye layout, så der bliver en masse information og data, der skal bearbejdes.

Ferrari kørerne har studeret computersimulationer fra banen, som en del af deres forberedelser, mens andre allerede har været ude at køre på banen, dog kun i en personbil. Michael Schumacher, som nu kun er to points efter Mika Hakkinen i kampen om mesterskabet, ser frem til at komme til Indianapolis, og de nye udfordringer der ligger i det.

Michael Schumacher:
"Efter hvad jeg har hørt, så bliver det en meget stor udfordring. Kombinationen af de høje kurver og hurtige stræk, med den snævre sektion i inderkredsen, bliver en ny udfordring i forhold til at sætte bilen rigtigt op. Det sidste sving og start/mål langsiden, ligner noget i nærheden af 320 km/t, og inderkredsen er nærmest ligesom Monaco. Farten på det lange, næsten lige stræk, får afgørende betydning for at overhale, inden man svinger ind på inderkredsen. Men der bliver behov for en hel del downforce på inderkredsen. Det bliver vanskeligt at finde den rigtige kombination i set-uppet."

Rubens Barrichello glæder sig til at komme til banen. Men han siger dog også, at det bliver svært at få sat bilen op. Der er kun fredagens og lørdagens frie træninger til at indstille bilen i.

Rubens Barrichello:
"Det bliver hårdt arbejde at finde det bedste set-up med den begrænsede tid vi har til rådighed. Men det er ens for alle og bliver en stor udfordring. Det at køre på Indianapolis for første gang, bliver spændende. Det er en af de berømte baner, med samme status som Monaco og Le Mans. Med så mange brasilianske kørere i de to Champ Car og Indy serier, er der mange af disse kørere, der betragter banen som en slags hjemmebane.

Ross Brawn:
"Ethvert minut på banen er vigtig, med den korte tid vi har til rådighed. Kombinationen af det lange hurtige sving, og det snævre forløb i inderkredsen, bliver meget interessant, set udfra et teknisk synspunkt."

I hvert fald er det helt sikkert, at Ferrari skal gøre deres arbejde grundigt og godt. Det er det tredjesidste løb i sæsonen. Nu er alle point for alvor vigtige.

PDL  


Indianapolis - Arrows preview

Team Orange Arrows ser med spænding frem til det amerikanske grand prix. Et løb der har meget stor PR-mæssig værdi, så derfor bliver der set særlig meget frem til løbet på den anden side af Atlanten - det første amerikanske grand prix siden 1991.

Pedro de la Rosa
"Det er en ny bane for alle, så vi står på samme niveau, hvilket betyder at intet team har nogen fordel over hinanden. Det vil være min første erfaring at køre et sving med krængning og det bliver meget interessant, specielt i en Formel 1-racer. Det er mit første løb i Staterne og det er godt at Formel 1 er tilbage der. Jeg skal forbedre mit kendskab til banen, men fra det jeg har hørt er langsiden meget hurtig og jeg håber at inderkredsen ikke er for langsom. Jeg håber at Indianapolis er bedre for mig end Monza!"

Jos Verstappen
"Jeg ser virkelig frem til det amerikanske grand prix. Det er en anderledes bane og den er ny for alle. Af det jeg ved, så er det en lav downforce-bane, hvilket er godt for vores racer, men jeg tror at inderkredsen kan være ret langsom. Jeg tror at den lange langside er stedet hvor man vinder tid, og det er også godt til overhalinger, så raceren skal have god fart hvilket A21'eren har. Forhåbentlig kan vi få et nyt godt resultat."

BB  


Indianapolis - Sauber preview

Sauber teamet er ligesom alle andre teams, i fuld gang med forberedelserne til det næste GP. Man har også erfaret, at det bliver et meget anderledes setup, der skal bruges. Men via simulationsprogrammer håber man i teamet, at man er rimelig klar til indsatsen i det amerikanske.

Willy Rampf, teknisk direktør:
"Indtil nu, har vi kun kendt til banen via simulationsprogrammer. Så alt det grundlæggende setup arbejde, specielt en ting som gearudvekslingen, bliver i første omgang foretaget udfra velkvalificerede gæt. Ingen ved f.eks. hvordan grippet er, før vi har været på banen til den første træning. Umiddelbart ser det ud til, at der skal bruges et kompromis mellem medium og lav downforce. Det bliver vanskeligt at finde det rigtige setup. På banen har vi det længste stræk, hvor der køres med fuld gas, i hele løbskalenderen, det er længere end på både Hockenheim og Monza. Det er også noget der påvirker både bremser og motor meget hårdt. Det bliver en kæmpe udfordring for alle."

Pedro Diniz:
"Det er godt for F1, at vi nu vender tilbage til Amerika. Jeg ser virkelig frem til at køre på et så historisk sted som Indianapolis International Speedway."

Mika Salo:
"Jeg håber, at vi kan give amerikanerne et godt og flot show. De er vant til at der tit kører 4 -5 biler ved siden af hinanden, og i F1 er det forholdsvis sjældent at der er 2 ved siden af hinanden. Men jeg er dog sikker på, at vi kan give dem et godt og underholdende show. Det er første gang i mange år, at der køres F1 i USA. Det er også første gang, at jeg selv skal køre i USA, så det bliver spændende.

PDL  


Indianapolis - Williams preview

Det næste løb i kalenderen, er det efterhånden længe ventede Indianapolis GP. Som alle andre teams, vil Williams teamet ankomme til banen, fyldt med en vis spænding og forventning, en følelse som de sikkert deler med en masse andre i F1 verdenen.

Ralf Schumacher:
"Efter vores gode resultater i de seneste løb, skulle vi være velforberedte til dette GP. Banen har nogle lighedspunkter med Hockenheim, specielt Motodrom'en. I øjeblikket er vi ikke sikre på hvilket aerodynamisk setup som passer til banen. Men vi kan se, at det er yderst vigtigt at få så meget mekanisk grip i den langsomme sektion, som muligt."

Jenson Button:
"Det er løbet som vi alle har ventet på. Jeg har set alle typer løb fra Indianapolis i fjernsynet, og kender atmosfæren der. Jeg er ikke sikker på, hvor spændende det bliver at se løbet på fjernsynet. De høje kurver vil blive en helt ny udfordring for alle i F1, men det er en udfordring som jeg imødeser. Uforudsigeligheden er noget af det mest spændende i F1, og det kan næsten ikke blive større end her. Ingen af os har kørt her før, ingen har noget kendskab til banen, det er noget jeg vil prøve at benytte mig af."

Frank Williams:
"Indianopolis er stor mulighed for F1 at etablere sig i USA igen. Vi behøvede en frisk start, og der findes vel ikke noget bedre sted i USA end her. Jeg håber på et godt løb - måske endda regnvejr. Amerikanerne er ikke vandt til at se F1 biler i regnvejr på Indianapolis, ved at se det vil de kunne forstå hvorfor F1 kørere er de bedste i verdenen."

Gerhard Berger:
"Grand Prix'et er et nyt forsøg på at etablere F1 i USA. Historisk set har F1 aldrig slået an i USA. Men denne gang er der udsolgt og der er 250.000 på tilskuerpladserne. Hvis det lykkedes denne gang, vil det være godt for F1 - og BMW. USA er et af BMWs vigtigste markeder, og hele organisationen er meget spændt på hvordan det forløber."

Mario Theissen:
"Det er en yderst usædvanlig bane. Det er en stor udfordring for både kørere og teknikere. Den ene langside er den længste i F1. Man kører med fuld gas i ca. 20 sek. På Hockenheim "kun" i ca. 16 sek. I inderkredsen ser vi det helt modsatte billede. Små og snævre sving, som vil stresse både bil og kørere. Vi ser frem til at få afklaret hvordan vores motor opfører sig under disse forhold. Og efter vores gode resultater på det seneste, er vi ret fortrøstningsfulde. Vi glæder os til at køre på "The Brickyard"." **********************

PDL  


Indianapolis - BAR preview

Der er tre GP'er tilbage i år på løbskalenderen. De foregår alle oversøisk i forhold til os. Det første GP er i den først kommende weekend i USA. Der er samtidig en tilbagevenden til USA for Honda's vedkommende. Honda har tidligere haft stor succes i USA. 14 gange har Honda tidligere været repræsenteret i USA.

John Surtess kom første gang på podiet for Honda i 1968. Det skete på Watkins Glen. Så skal vi helt frem til 1984 hvor Keke Rosberg vandt i Dallas og året efter gentog sejren, denne gang i Detroit. Fra 1987 til 1991 vandt Honda alle gange. Det skete med 4 sejre til Ayrton Senna og en enkelt til Alain Prost.

Jacques Villeneuve har tidligere kørt på Indianapolis og vundet, men det var på ovalen, denne gang bliver det meget anderledes. "Det bliver godt at komme til USA. Indianapolis er et af de helt store steder i USA, når det drejer sig om formel biler. For mig er det på en måde skuffende ikke at skulle køre på ovalen. Det ville have været fedt, men nu får vi mulighed for at vise, at man ude i verden kører på en anden type baner end bare rundt på en oval."

Det bliver en opgave for alle teams, at komme til en bane, hvor der ikke har været kørt på før. Ingen ved nøjagtigt, hvordan forholdene på selve banen er. Hvem er bedst forberedt på alt det nye?

Takefumi Hosaka, Honda R&S
Som alle andre teams, har vi heller ikke været på banen før, men vi har forberedt os ved hjælp af forskellige simulationer. Der vil blive kørt med fuld gas i forholdsvis lang tid, det vil kræve mange kræfter af motoren, og det skulle passe helt godt til Honda motoren. Omvendt vil der være helt andre krav til den del af banen der ligger i inderkredsen. Jeg tror det vil vise sig i løbet af weekenden, ikke bare hvem der har den bedste bil, men også de bedste simulationer, det bliver interessant."

PDL  


Indianapolis - Benetton preview

"Den nye bane på Indianapolis har mange forskellige typer sving, og ligesom Sepang banen i Malaysia, er det en bane der kræver medium eller høj downforce. Men meget afhænger af underlaget og dækkene. Hvis der er et godt bid, kan vi køre med mindre downforce." Ordene kommer fra Rod Nelson, ingeniør hos Benetton.

Benetton teamet har været på Estoril i Portugal for at forberede sig til det amerikanske GP

Pat Symonds:
"Fordi det er en ny bane, har det været vanskeligt at lave en endelig forberedelse, så størstedelen af forberedelserne er foregået ved hjælp af computersimulationer. Vi tilbragte tre dage på Estoril for at lave de afsluttende ændringer på motorspecifikationerne. Det er ændringer, der er lavet til de sidste tre løb. Vi har også prøvet det nye dæk, der er specielt designet til Indianapolis."

Men hvor står man henne i forhold til selve løbet? Der er en helt ny bane for alle. "Netop fordi banen er ny, bliver det vanskeligt at forudsige noget om forløbet af GP'et. Noget af det vanskeligste, bliver at finde det rette kompromis i set-uppet. Vi må forvente at fredag bliver en travl dag. Alle skal lære banen at kende og få en fornemmelse af den. Det ser ud til, at vi for første gang får to ekstra sæt dæk til rådighed, og det betyder at vi ikke er afhængige af, at skal begrænse vores dækforbrug i samme omfang som normalt. Det er faktisk en forprøve på det system, som vi regner med vil blive indført til næste år. Det er lige nu vanskeligt at sige, hvor de bedste overhalingsmuligheder er, men det ser ud til at forenden af langsiden, er den bedste mulighed. Ligesådan er der en mulighed lige inden man begiver sig ud på det hurtige lange stræk."

"Den foreløbige test af de nye dæk indikerer at de er meget slidstærke. Det kan betyde, at nogen måske vil vælge en etstops strategi, men nu må vi se hvad træningssessioner viser. Det er godt for F1 sporten at komme til Amerika igen, specielt på en så historisk bane som Indianapolis. Det har været en udfordring for designerne, at få puttet en GP bane ind i ovalen, uden at skæmme det eksisterende anlæg."

PDL  


Indianapolis - Bridgestone preview

Det er ikke kun teams og kørere, der skal finde sig til rette på den nye amerikanske bane. Også dækleverandøren Bridgestone må justere i forhold til banen. Bridgestene vil levere et noget anderledes dæk til det amerikanske GP.

"Det vil blive som Indy 500 på én del af banen, og som Monaco på en anden del. De høje kurver vil belaste dækkene med helt andre kræfter end vi normalt ser i F1." siger en talsmand fra Bridgestone.

Man regner med, at Bridgestone vil levere en dæktype, som vil være væsentligt stivere og hårdere end til andre baner, netop for at imødegå de anderledes belastninger, som denne vil give. Bridgestone anbefaler også, at man vælger et højere dæktryk, end de ca. 20 psi der normalt bruges af teamene.

Mon ikke også, at Bridgestone har kikket lidt hos datterselskabet Firestone, som har meget stor erfaring fra de amerikanske formelserier.

PDL  


Indianapolis - McLaren preview

Set i et historisk bakspejl, tager McLaren til USA med store forventninger. Statistikken siger nemlig, at det er det team der har flest sejre i den tid, man som team har kørt i USA. McLaren har dog ikke det højeste antal sejre, det er Lotus der har den rekord, men de har været repræsenteret i flere sæsoner end McLaren.

Man havde en god test i sidste uge, men hvad forventer man egentlig hos teamet:

Mika Hakkinen:
"Jeg ser frem til at komme tilbage til USA, fordi jeg havde min debut i F1 i 1991 i Phoenix, Arizona. Det er en helt ny bane vi skal køre på, og det bliver en meget stor udfordring, men vi er fast besluttet på at vise et godt løb og et godt show for det amerikanske publikum. Ingeniørerne har en god ide om hvordan set-uppet skal være, jeg skal derimod finde ideallinjerne og bremsepunkterne. Jeg vil ikke være sikker på noget som helst, før jeg har kørt de første omgange fredag morgen."

David Coulthard:
"Jeg har studeret nogle optagelser fra banen, og den ser meget vanskelig og udfordrende ud, der er mange forskellige typer sving. De stærkt hældende kurver er ikke noget vi er vant til i F1. Det bliver herligt at køre foran det amerikanske publikum, atmosfæren vil sikkert være helt speciel."

Ron Dennis:
"McLaren har en stor historie i USA. Vi er det mest succesfulde team i forhold til antallet af deltagelse i løb. Vi har vundet de sidste 4 GP løb, der har været i USA. Endvidere dominerede vi i CAN-AM serien sidst i -60erne. Vi har store forhåbninger om at forsætte vores succes ved dette års GP."

PDL  


Indianapolis - Vejrudsigten

Publikum til det amerikanske GP bør for en sikkerhedsskyld tage regntøj med, for meteologerne lover overskyet vejr med risiko for regn over Indinanapolis Motor Speedway i den kommmende weekend. Vejrudsigten for de tre dage ser således ud:

DagVejrTemperatur
FredagOverskyetHøjst 19
LørdagSpredte bygerHøjst 18
SøndagDelvist skyetHøjst 17

CBA  


Indianapolis - Bridgestone preview

FIA og Bridgestone har indgået en aftale for et enkelt løb. Alle teams vil blive forsynet med to ekstra sæt dæk til det amerikanske GP. Det sker bl.a. på grund af de møder man har haft bl.a. vedr. diskussionen om fredagens værdi generelt. Og så også fordi det er en splinterny bane, man skal køre på.

Yoshihiko Ichikawa:
"Til det amerikanske GP, vil vi forsyne kørerne med to ekstra sæt dæk, som skal bruges ved fredagens frie træninger. De dæk de får til rådighed, vil være ét sæt hård compound, og ét sæt ekstra hård compound. Kørerne vil ikke få mulighed for at tage dækkene med videre efter fredagens sessioner. Når man er færdig på banen, vil alle dæk blive indsamlet. De dæk de får til rådighed, har nye specifikationer, som vil producere nok vejgreb. Vi vil dog få nogle beklagelser alligevel, fordi der sikkert vil blive kørt med meget lidt downforce, og det vil give problemer i inderkredsen. Vi kan også forvente et vist dækslid, netop pga. de langsomme sving i inderkredsen. Vi er tilfredse med det nye dæk, udfra de tests som alle teams havde mulighed for i sidste uge. Der blev testet på Silverstone, Mugello og Estoril. Og indtrykket var, at kørerne var tilfredse med dækket, selv med de høje dæktemperaturer."

Det er faktisk et helt nyt dæk, som Bridgestone har udviklet. Det er udviklet netop til de forhold som den noget anderledes bane byder på.

Yoshihiko Ichikawa:
"Det eksklusive design på de nye dæk, indeholder en ny avanceret compound, som kan modstå de højere temperaturer og det ekstra høje dæktryk. Dækkene er vidt forskellige fra de dæk, som man normalt bruger. Vi anbefaler at man kører med et højere dæktryk, end man ellers ville vælge på andre lignende baner."

PDL  


Indianapolis - Jordan preview

Når Jordan kommer til Indianapolis, har teamet en lille fordel. Heinz-Harald Frentzen har kørt på den nye bane, men kun i en ganske almindelig bil. Det skete på en promotionstur i det amerikanske.

Men det giver selvfølgelig en lille bitte fordel, at han har haft en direkte mulighed for at tage banen i øjesyn, om det så kan omsættes i et godt resultat, det må vi se i weekenden.

Men inden vi når så langt, skal vi have med, at Jordan blev lidt forsinkede i forberedelserne til det amerikanske GP. Grunden til det, skal findes i Monza. Begge teamets biler var implicerede i ulykken, og blev tilbageholdt straks efter løbet, for at gennemgå tekniske undersøgelser. Men det lader ikke til, at man af den grund har mistet for meget, i hvert fald er der mange positive ryster i teamet.

Frentzen:
"Den ene bane som egentlig kommer tæt på, er Hockenheim, men banen i Indianapolis er meget mere komplekst. Bare det at finde det korrekte aerodynamiske setup, vil være en kæmpe udfordring. Baneafsnittet er lavet specielt til F1, men det er indbygget i et stort historisk monument. Den nye del indeholder flere muligheder for overhaling, og det skulle være med til at give os et godt løb. Set-uppet kan meget vel komme til at ligne det vi brugte på Spa. Det betyder en topfart på ca. 320 km/t, men det er kun teori indtil videre. Den første frie træning vil indikerer mange ting, og så er vi nået langt. Jeg håber, at løbet vil blive en succes, så F1 igen kan etablere sig i USA."

Jarno Trulli:
"Jeg tror det bliver en kæmpe oplevelse for os alle, det bliver det for mig. Jeg ser frem til at køre på denne historiske bane, og så foran en kvart million tilskuere. Vi er alle i samme båd, ingen kender noget til banen, så hele opsætningen af bilen bliver en kæmpe udfordring og opgave."

Trevor Forster:"Omgivelserne for publikum omkring banen, er ikke ulig Hockenheim, det her er bare meget større. Det vil være med til at skabe en fantastisk atmosfære. Vi har store minder fra at køre i USA, og vi glæder os til at komme tilbage. Det bliver en stor og vanskelig opgave, at finde det rigtige setup til bilen, så vi kan lave den bedst mulige præstation. Vi har hele tiden i denne sæson, haft en fornemmelse af, at vore biler er gode nok til at slutte i top seks, og det er ikke anderledes for dette GP."

Det er faktisk 10 år siden at Jordan teamet debuterede i F1. Og det skete i USA, dog var det på banen i Phoenix, Arizona. Og Jordan har en god forbindelse til USA. Mange af teamets sponsorer er hjemmehørende i USA. Den ene af medejerne er investeringsselskabet Warburg Pincus. De amerikanske sponsorer er bl.a. MasterCard, Lucent Technologies, Imation, Hewlett Packard og EMC. Nu får Jordan så muligheden for at vise deres værd på sponsorernes hjemmebane.

Eddie Jordan:
"Jeg har altid været meget opmærksom på at bevare forbindelsen til Amerika. Der er utroligt store muligheder i USA. Vi må gøre alt for at skabe det rigtige billede af os og F1. Vi befinder os i grænseområdet til en masse store muligheder. Jeg mener, at det er vigtigt, at når man kalder det for et verdensmesterskab, så er det ikke kun i Nordamerika, og enkelte præsentationer i Sydamerika, der tæller. Vi har en stor støtte i USA, og jeg ser frem til at vi kan konkurrere på mange af vores sponsoreres hjemmebane."

PDL  


Indianapolis - Jaguar preview

Jaguar Racings bestyrelsesformand Neil Ressler holder i dag (kl 13 lokal tid, dvs kl 19) en pressekonference i Indianapolis' pressecenter. Rygterne har på det seneste svirret omkring teamets sammensætning på ledende poster, og det mest hårdnakkede rygte går på, at Bobby Rahal (konstitueret CART direktør) skal enten erstatte eller aflaste Ressler. Denne fik mere at se til, da Paul Stewart trak sig på grund af alvorlig sygdom. Desuden har man flere gange antydet, at holdets manglende resultater i år skyldes ledelses- og organisatoriske problemer.

Derudover, vil mange vide at McLarens tekniske direktør Adrian Newey har fået attraktive tilbud om et skifte til Jaguar. Men disse rygter bygger måske nok så meget på, at Rahal og Newey er gode venner og har haft et glimrende samarbejde i Indy-car, som henholdsvis kører og ingeniør. Som rosinen i pølseenden forestiller man sig at, Jaguar annoncerer ansættelsen af James Robinson, tidligere Williams, som chef for løbsingeniørerne. Dermed skulle team'et få et meget tiltrængt løft.

Der er nu heller ikke tvivl om, at holdet kommer på en svær prøve i den kommende weekend. Godt nok stiller Cosworth op med to nye motorer, én til kvalifikationen, som man har pint yderligere 30 HK ud af - og en lidt mindre hårdt presset udgave til selve løbet. Det skal nu blive spændende at se om Cosworth gentager 'kunststykket' fra Stewart Racing tiden, hvor eksploderende motorer var hyppigt forekommende. Man må i hvert fald sige, at holdet løber en stor risiko, taget i betragtning at Indianapolis efter alt at dømme vil stille ekstremt store krav til materiellet. Kombinationen af en langside, der er 50 % længere end de ekstreme fra Hockenheim, en langside med hævet sving der skal tages i fuld fart - følges af en sektion med snævre sving á la Monaco. DVS først køres der for fulde omdrejninger i omkring 20 sekunder hvorpå der skal bremses ned fra omkring 340-360 km/t til formentlig omkring de 100, for så at tvinge raceren gennem en halv snes snævre sving. Motor, bremser, affjedring - bare en af de komponenter svigter, er der lagt op til kontant afregning ! Man må bare håbe det ikke sker lige efter langsiden.

Amerikanske Neil Ressler ser dog frem til at udsætte sit hjemmepublikum for lydtrykkket fra F1-motorer, ca. 17.000 omdr. for fri udblæsning er noget ganske andet end det der kommer fra CART bilerne, fordi disse er udstyret med turboladere, der jo naturligvis tager det meste af den rå lyd.

"Jeg ser virkelig frem til denne bane," sagde Eddie Irvine. "Den er ny for alle, og har nogle kvaliteter, man ikke finder magen til andre steder. Både den næsten endeløse langside og de hævede sving vil gøre det til en stor udfordring, som jeg glæder mig til at udforske. Og dækvalget bliver et kapitel for sig. Jeg håber vi kan give publikem en oplevelse, der vil få dem til at vende tilbage år efter år."

Gary Anderson tilføjede: "Indy er stedet for det mest storslåede i Amerikansk motorsport, og jeg føler det som et privilegie at vi kommer til at køre der. Det er meget lang tid siden vi sidst har været i Staterne og vi har aldrig kørt på en ovalbane før. Den største udfordring bliver langsiden, hvor vi skal køre 1,8 km med fuld gas. Den længste strækning i Europa er 1,2 km, så vi vil se nogle meget høje tophastigheder. Men det er nyt for os alle. Vi må starte fra bunden og se hvem der er bedst og hurtigst til at finde det rette set-up."

GRN  


Visuel oversigt over Indianapolis

Alexander Wurz plejer at give en forklaring på hvordan de enkelte baner skal klares - denne gang må han dog sige pas. Han er som de andre 21 kørere, total ubekendt med den nye bane. Han har ikke kørt på den amerikanske bane.

Du kan se en visuel oversigt over banen, virtuel omgang på Indianapolis.

BB  


Indianapolis - Stor parade med historiske biler

I forbindelse med det Amerikanske Grand Prix, vil det være en god ide, at befinde sig på "The Brickyard". Fredag og lørdag eftermiddag vil der være en præsentation og parade med omkring 30 tidligere Grand Prix biler. Og det skal siges, at der menes tidligere, da ingen af dem er fra efter 1983. Man vil - af bl.a. nostalgiske grunde - ikke have biler med turbomotorer med.

Arrangøreren af denne parade, Phil Reilly, startede med at arrangere denne slags opvisning og parader tilbage i 1987, og ved starten havde man ca. 10 biler med, nu er man oppe på at have op til 40 biler med, hvis de da ikke bliver skadet. En af hans egne biler er eksempelvis ikke med på Indianapolis denne gang, da den fik ødelagt noget af fronten ved den sidste opvisning på Watkins Glen for få uger siden.

Nogle af bilerne vil kørt ved denne anledning af tidligere kendte IndyCar og Formel1 kørere. Bl.a. Emerson Fittipaldi og Danny Sullivan er bag rattet i bilerne. Men som Phil Reilly siger: "Det er bilerne, der er stjernerne". Kikker man lidt på listen over nogle af de biler der er med, er der historie forbundet med dem alle. Eksempelvis kan nævnes: 1967 Brabham-Repco BT-24/3 (Jochen Rindt), 1978 Lotus 79/4 (Mario Andretti), 1980 Ferrari 312- T5/046 (Gilles Villeneuve og Jody Scheckter), 1968 Lotus 49B/R11 (Phil Reilly og Graham Hill). Det er blot nogle af de biler der er med ved paraden.

En af de mest gængse motorer tilbage i tiden var Ford Cosworth V8. Og er da også at finde i mange bilerne i paraden, men der er andre motorer i bilerne også. Bl.a. vil der også være biler som Ferrarier med den kendte V12, BRM V12 og Alfa Romeo. Så der bliver noget at kikke på. Det er ikke uinteressant. Det er biler fra før high-tech'en gjorde sit indtog i F1.

Phil Reilly:
"Hvad der var helt unikt i tiden med 3 liters motorer var den berømte Cosworth motor. Den passer utrolig fint ind i den tids biler. Man behøver ikke en masse computere for at starte disse biler. I dag er teknologi på et så højt et plan, at man næsten ikke kan tro det. Bilerne dengang var næsten det man i dag kalder for kit cars. Man kunne starte sit eget team for ikke ret mange penge. Et godt eksempel er Morris "Mo" Nunn. Han startede Ensign F1 teamet med et meget lille budget i 1973, og en hans biler vil også være med i paraden. Den gang var det ikke ualmindeligt, at man solgte bilerne når sæsonen var slut, for at skaffe penge til den næste sæson. Man var ikke afhængig af diverse aftaler og kontrakter med en motorleverandør, som man er i dag."

Det har også været muligt at finde og købe de gamle biler til rimelige penge, men i dag er interessen vokset for dem, og prisen er gået noget op. Det der dog koster mest, ifølge Phil Reilly, er at holde dem kørene.

Har man ikke lyst til at give sig i kast med et sådant projekt, kan undertegnede anbefale, at kommer man forbi Indianapolis International Speedway en dag, så er der ved siden af hovedindgangen, et rigtigt stort og flot museum, udelukkende med biler der igennem tiderne har kørt på den berømte bane. Det er absolut et besøg værd. Der er dog et problem - tiden går for hurtigt, når man går rundt og betragter de gamle racere. Undertegnede var ved at komme til at overnatte på museet af samme grund.

PDL  


Indianapolis - sikkerhed

Visse steder i F1 kredse har sikkerheden på Indianapolis været diskuteret. Der har været flere forskellige holdninger til sikkerheden, men det er begrænset hvad der er kommet frem om det. Nu har chefen for Indianapolis, Tony George, offentlig udtalt sig om dette emne.

Tony George:
"Alle skal være forsigtige. Indianapolis har altid givet en anderledes respekt pga. af den usædvanlige høje fart. At køre på ovalen er en ting, men den nye del af banen, er der ingen der kender. Ingen har en fordel fremfor andre hvad den del angår. Alle skal være meget forsigtige første gang de kører ud til den første session. Alle teams skal være meget opmærksomme på hvad dækfabrikanten foreslår, så er jeg sikker på at vi kan få et godt og underholdende løb. Sikkerheden er altid den vigtigste del af vores forberedelser. Man kan aldrig være 100% sikker på, at hver eneste lille detalje er med, men vi har en historie her der løber mere end 90 år tilbage, så vi har set en del. Vi er sikre på at vi har en god bane for alle, kørere, officials og tilskuere."

Bridgestone har tidligere fastslået, at hvis nogle teams afviger fra det anbefalede dæktryk, så er Bridgestone ikke ansvarlige for hvad der sker. Det er kommet fra Bridgestone, fordi man har oplevet en del erstatningssager mod Firestone i USA. Firestone er ejet af Bridgestone. Og netop fordi at det er i USA, hvor retssager er ligeså almindeligt som frimærker på et brev, så frasiger Bridgestone sig altså ethvert ansvar, hvis deres anbefalinger ikke bliver overholdt.

PDL  


Indianapolis - Minardi preview

Minardi teamet er taget til USA med visse forhåbninger i bagagen. På Monza kom begge biler i mål, og det skete på en 9 og en 10 plads. Ydermere har man en nyudviklet gearkasse med i til Indianapolis.

Så er spørgsmålet om det er det rigtige sted, at afprøve en nye gearkasse. Det er en ny bane, og man har ikke noget sammenligningsgrundlag. Men hos Minardi er man som sædvanlig fortrøstningsfulde.

Gabriele Tredozi:
"Med Minardi'en i standard, vil en stor del af vores opmærksomhed være rettet imod at optimere den aktive hydrauliske gearkasse, vi har allerede haft gode test med den på Monza. Vi tror, at den vil give os nogle fordele til netop denne bane, i form af øget stabilitet og bedre traktion. Men vi har ingen data på denne bane, så vi for travlt med at indsamle al den viden vi kan få, og kørerne får travlt med at lære banen at kende."

Marc Gene:
"Det er helt bestemt en interessant bane. De store forskelle i layoutet skaber en meget stor kontrast."

Gustav Brunner:
"Det er ny historie, både i F1 og på Indianapolis. At bygge en bane i inderkredsen, er stort og modigt skridt at tage. Hvis det bliver en succes, får vi måske et løb der hedder "Indy 200". (med henvisning til løbets længde i miles). Vi arbejder forsat hårdt på at få points, vores mål er at slutte foran Prost teamet."

PDL  


Indianapolis - 1. fri træning

"Så skal der betrædes uberørt jord", dette er selvfølgelig i overført betydning. For det er jo første gang at Formel 1 feltet skal ud på den nyanlagte bane på Indianapolis Speedway. Den første fri træning forud for det Amerikanske Grand Prix 2000 skal til at starte.
Og hvad kan vi så vente os her i den første fri træning? Man må nok forvente at alle er meget interesseret i at komme ud på banen, dels for at kørene kan lære banen at kende, men også for at teamet kan få indsamlet nogle telemetri data, så de kan hjælpe kørene til at få det bedst mulige setup både til kvalifikationen samt til selve løbet.

Indianapolis - 1. fri træning:
TidHændelse
17:55 Det er i øjeblikket tyørvejr på Indianapolis Speedway.
Luft temp: 20 C.
Bane temp.: 21 C.

Der er nu kun 5 min. til der skrives Formel 1 historie her på banen.

18:00 Så er der kun sekunder til det grønne lys tændes, som tegn på at den 1. fri træning er igang.

Heinz-Harald Frentzen holder allerede klar ved udkørslen.

David Coulthard på vej ned af pitlane, og det samme er de to Jaguar kørere.

GRØNT LYS !

Så er vi igang med Amerikas Grand Prix 2000.

18:01 Der er nu 20 biler på banen, kun de to Ferrari racere er stadig i pitten.
18:02 Michael Schumacher er nu på banen.
18:03 Michael Schumacher - 1:34,467 - 159,865 km/t.
18:04 Michael Schumacher - 1:18,008 - 193,596 km/t.
18:05 Michael Schumacher - 1:16,962 - 196,227 km/t.
Han er i øjeblikket eneste vogn på banen.

Heinz-Harald Frentzen på vej ud på banen.

AN  

Indianapolis - 2. fri træning

Efter den 1. fri træning, så står det 1 - 0 til Ferrari imod McLaren. Der var Ferrari på nåde 1. pladsen og 2. pladsen, med Henholdsvis Michael Schumacher og Rubens Barrichello. Mika Hakkinen kom på 3. pladsen, han var 0,780 sek. efter Michael Schumacher. Der var igennem hele den 1. fri træning masser af trafik på banen, og det blev Ricardo Zonta der kørte flest omgange, han nåede op på 28 af slagsen.

Vi skal nu igang med den 2, fri træning, og lige som den første, så er der tale om en session på 60 minutter.
Og vi kan nok igen forvente at der bliver livligt på banen, da alle gerne vil have så meget erfaring som det er muligt at få inden morgendagens kvalifikation. Dette gældert både for kørere og teams.

Tiden som kørene skal ud og se om det kan forbedre, er Michael Schumachers tid på 1:15,283, som blev sat i de aller sidste minutter af den 1. fri taæning.

Spændende bliver de også om McLaren teamet har fået repareret David Coulthards racer, ellers så mister han meget vigtig træningstid, da det ikke er tilladet og benytte reserve racerene i de fri træninger, og han ikke fik kørt nogle omgange i den 1. fri træning.

Indianapolis - 2. fri træning:
TidHændelse
19:55 Her 5 minutter før 2. fri træning går igang der er temperaturene følgende:
Luft: 24C.
Bane: 25 C.
Og solen skinner fra en sky fri himmel.
20:00 Så er der grønt lys, og den 2. fri træning er igang.

De to første på banen er Jean Alesi og David Coulthard.

Nu følger også Jenson Button, Heinz-Harald Frentzen og Mika Salo.

20:02 David Coulthard - 1:17,765 - 20. pladsen. Og hermed har alle kørere fået noteret en tid i dag.
20:03 Michael Schumacher og Jarno Trulli på vej ud på banen.

David Coulthard - 1:16,757 - 14. pladsen.

Ralf Schumacher - 1:16,877 - 16. pladsen.

20:05 David Coulthard - 1:16,163 - 5. pladsen.
20:06 Jacques Villeneuve - 1:16,372 - 6. pladsen.
AN  

Indianapolis - Sauber frie træninger

De to Sauber-kørere sluttede noget skuffende helt tilbage på 16. og 19. pladsen. På trods af det noget svage resultat, er begge kørere tilfredse - især med den nye bane, selvom den er svær og ødelægger noget af rytmen.

Pedro Diniz
"Det viste sig at være ret svært at sætte min racer op i dag. Sektionen med krængningen er fin, det er lige som et andet stræk for os. Men jeg kæmpede med den langsomste del af banen, hvor raceren føltes ret nervøs. På positiv siden, er det meget bedre under nedbremsning end den var under lignende forhold på Monza."

Mika Salo
"I dag brugte jeg meget tid med at prøve forskellige aerodynamiske opsætninger. Jeg kan virkelig godt lide banen, og jeg mener at de har gjort et godt stykke arbejde. Krængningen er god, men det eneste jeg ikke kan lide, er de tre første gears sving. Man kommer ind i en god rytme, og så spolerer de det."

Peter Sauber
"Vi brugte vores tid i dag til at gennemføre forberedelser til løbet. Det er godt at vi igen har et grand prix i USA, og det var et godt valg at komme til Indianapolis, hjemmebanen for amerikansk motorsport. Kombinationen af Indianapolis 500 og det amerikanske grand prix på samme sted, er unikt. Mit første indtryk er at arrangørerne har gjort et meget godt stykke arbejde med banen og alle faciliteterne."

BB  


Indianapolis - BAR frie træninger

Villeneuve vendte tilbage til Indianapolis hvor han sejrede i 1995 - denne gang i en Formel 1-racer. Den bliver betegnet som en svær bane - og canadieren er ikke blevet stillet helt ind på banen - hvor der i løbet af dagen er kommet mere vinge på raceren.

Jacques Villeneuve
"Det er en meget svær bane. Inderkredsen er meget langsom og indviklet, så det er svært at få en god omgang. De sidste to sving til sving 1, er bare med fuld speeder hele vejen - resten af banen er blot at forsøge at få raceren til at flyde gennem svingene. Vi mente at det ville være en lav downforce bane, men den bliver højere og højere og jeg tror at alle har sat lidt vinge på dagen igennem. Jeg er også blevet overrasket over hvor fysisk banen er. På nær strækninger, skal man arbejde gennem resten af omgange, så løbet vil i sig selv blive ret krævende."

Ricardo Zonta
"Jeg har kæmpet med understyring hele dagen, så jeg mistede meget tid på bagsiden af banen. For mig, er inderkredsen for langsom til et Formel 1-løb og de to sidste sving er bare fuld speeder, så der er ikke så meget tid man kan hente. Jeg håber at vi kan lave nogle forbedringer i balancen til i morgen."

Takefumi Hosaka, Honda
"Det er den mest krævende bane som vi har besøgt hele sæsonen når vi ser det fra motorens side. Speederen er i bund meget længere end på nogen anden bane, hvilket giver os en god udfordring. Vi er dog ikke tilfredse med vores samlede præstation: vi mente at vi kunne have været hurtigere. Inderkredsen er nok den del der gav os flest problemer, så vi skal forsøge forskellige set-ups, men vi har arbejde at udføre til i morgen."

BB  


Indianapolis - Benetton frie træninger

Fisichella havde et større uheld til morgen, og derfor mistede italieneren meget tid på banen. Derfor er han endnu ikke tunet helt ind på banen. Wurz havde en meget rolig dag, hvor han viste god kørsel i den første træning, men om eftermiddagen blev østrigeren sat noget tilbage.

Giancarlo Fisichella
"Til morgen lavede jeg en fejl i mit første forsøg og spandt af og ramte dækmuren. Det betød at jeg mistede den første træning og store dele af den anden, mens venstre side af fronten blev repareret. Banen er meget glat og der er over- og understyring på min racer, så vi skal være meget opmærksomme på de data hvor ingeniørerne forsøger at finde noget af den mistede tid."

Alexander Wurz
"Morgenens træning var god og vi forbedrede set-up'et og i den anden mistede vi lidt af retningen. Vi så ud til at være lidt efter i power om eftermiddagen. På denne bane er krængningerne interessante og ret lette at tage med fuld speedere, men inderkredsen er meget langsom og snæver. Banen er meget glat og vejgrebet er ikke blevet bedre i dag."

Pat Symonds
"Det er godt at komme igennem den første dag på en ny bane som altid er en udfordring, og vi skal se hvor tætte vores simuleringer har været. Vi havde ikke nogen specifikke problemer i dag udover Giancarlos uheld, som kostede ham masser af tid og har virkelig påvirket hans præstation i dag. Alex havde en rimelig glat træning, og kom igennem de normale ændringer som vi laver på en ny bane, hvor nogle har været succesfulde og nogle ikke har været det. Jeg tror vores største spørgsmål er hvordan vejret vil være de næste to dage, men vi føler os sikre på at vi kan klare alle de forhold der måtte komme til os."

BB  


Indianapolis - Ferrari frie træninger

Ferrari er glade for den første dag på den nye bane, også selvom teamet ikke satte dagens hurtigste tid. I første omgang gjaldt det om at få noget kendskab med banen. Det var ikke svært at lære banen at kende, og de to kørere er meget godt tilfredse med banen - men den er ikke så speciel som der har været lagt op til.

Jean Todt
"Først og fremmest må jeg ønske arrangørerne tillykke med arbejdet som er gjort for at få en oval integreret med en langsom del. Selvom dette var en lidt anderledes fredag i forhold til det normale, og på en ny banen, kan vi se at de forreste er de samme som altid. Nu skal vi se godt på de data som vi har samlet i dag for at få det bedste set-up til raceren. I morgen forudser jeg den sædvanlige kamp som vi har set hele sæsonen med os og vor tætteste rival om de to forreste rækker på grid'en."

Michael Schumacher
"Det har været en god dag. Vi fik en masse omgange og var i stand til at lave nogle ændringer på raceren. Jeg var glad for at se så mange på tilskuerpladserne, hvilket ikke normalt ses på en fredag. Jeg håber at vi kan give dem et godt show i løbet. Jeg fandt det ikke svært at tilpasse mig denne bane. At køre rundt i svingene på ovalen er ikke så utroligt som det kunne se ud, udenfor cockpittet, fordi indgangsfarten ikke er så høj. Det betyder at fareelementet også er reduceret i forhold til det vi måtte have forventet. Det faktum at banen er så flad, betyder at det taget et par omgange at finde det rette drejepunkt til svingene."

Rubens Barrichello
"Sving 13 imponerede mig meget, fordi det er så bredt - nok det bredeste jeg nogen sinde har set på en racerbane. Jeg fandt ikke farten så overvældende som jeg havde forventet. Min første oplevelse var at jeg kan lide banen som ikke er bumlet. Jeg er glad for at se min racer præstation i dag. Vores rivaler ligger foran, men det betyder ingenting på dette tidspunkt. Vi kom igennem masser af arbejde og der er stadig meget at lære, da det er en ny bane. Jeg er glad for vores fremskridt indtil nu."

BB  


Indianapolis - Jordan frie træninger

For Jordan gjaldt det om at få en problemfri arbejdsdag, og det lykkedes også for Frentzen at få kørt så mange omgange at de har data at arbejde videre ud fra.

Heinz-Harald Frentzen
"Det har været en interessant dag. Vi forsøge forskellige set-ups og gik i forskellige retninger som vi lærte banen, som er ny for alle. Det var meget vigtigt at have en problemfri første dag og det er sådan det er gået. Vi fik så mange data som muligt og fik opnået meget. Det er en sjov bane at køre på, hvor den bakkede sektion gør karakteristikken meget anderledes i forhold til de andre baner vi bruger. Indlæringen vil forsætte morgendagen igennem."

Jarno Trulli havde til sidst nogle tekniske problemer, men det ødelagde ikke dagen.

Jarno Trulli
"Udover det, så har det været en positiv dag. Vi arbejde gennem listen af arbejde og selvom det gik godt, så er det svært på dette tidspunkt at sige om vi er eller ikke er konkurrencedygtige. Men vi ser ikke ud til at være langsomme! Der er meget at opdage om banen og vi skal forsøge med forskellige niveauer af downforce og beslutte hvilken retning vi går. Banen bliver hurtigere hele tiden i takt med at der kom mere gummi i banen, så forhåbentlig kan vi fortsætte de gode fremskridt i morgen."

BB  


Indianapolis - dagens vejrudsigt

Der er kommet en mere opdateret vejrudsigt til den kommende weekend på Indianapolis, og der er lovet regn og torden.

Heldigvis for kørerne fik de i går mulighed for at prøve banen i tørvejr - men det kan meget vel ændre sig resten af weekenden. Der bølger i øjeblikket torden og regn ind over området og det forventes at der kommer regn i løbet af lørdagen - måske også med torden. Temperaturen kommer op over 25 grader.

Søndag, hvor løbet skal køres loves der køligere vejr, men chancerne for regn er stadig til stede. Det kan blive en kaotisk debut for Indianapolis i Formel 1-sammenhæng, men omvendt kan det give et interessant og totalt uforudsigeligt løb.

BB  


Indianapolis - McLaren frie træninger

McLaren lagde sig fredag i front, men selvom de to kørere placerede sig forrest, så er teamet ikke sikre på at de har fundet den optimale opsætning. De to kørere nåede henholdsvis 27 og 31 omgange, hvor det var finnen der kørte flest. Tekniske problemer har dog også ramt teamet.

David Coulthard
"Jeg skulle hente ind efter ikke at have kørt nogle omgange til morgen, men vi fandt et ret godt setp-up og jeg er ret glad. Jeg mistede selvfølgelig noget tid i den første træning, men det gav mig muligheden for at se de andre kørere mens de kørte. Vi gjorde pæne fremskridt gennem den anden træning. Det er interessant at køre på ovalen, fordi den er med fuld speeder, og det får en til at føle sig som en rigtig racerkører. Ellers er banen god og har en meget ren overflade. Det vil blive svært for os alle at få en ren omgang i morgendagens kvalifikation fordi man har sving på sving."

Mika Hakkinen
"Vi er kommet gennem meget arbejde i dag, og det har været tydeligt at ingeniørerne har gjort et godt stykke arbejde med simulering, da vi ankom med et ret godt set-up og et godt udgangspunkt at arbejde videre på. Banen er god og fornøjelig at køre. Den er svær nogle steder og den vil være svært at finde det optimale set-up. Det krængende sving er ikke så krævende, men det bliver kompliceret at finde det rette set-up til denne kurve."

Ron Dennis
"I forhold til i morges, havde vi en problemfri eftermiddag som gav kørerne chancen for ikke alene at forbedre omgangstiderne men også få en bedre forståelse af banens krav. Når det så er sagt, er der ingen erstatning for omgange."

Norbert Haug
"Vi har ikke kørt så meget i dag, men vi har lært en masse. Alligevel har vi ikke fundet det rette set-up endnu, men udgangspunktet er godt. Det var i dag en utrolig start på det amerikanske grand prix, og det var en god oplevelse for de amerikanske fans og Formel 1 har virkelig gjort indtryk."

BB  


Indianapolis - 3. frie træning

Så kom regnen, sådan som det var forudsagt. Dermed blev der kastet et nyt element ind i forberedelser til det amerikanske grand prix. Der var pænt med vind og temperaturen lå på 23 grader.

De fleste kørere kom hurtigt på banen, og de havde fundet regnvejrsdækkene frem. Der blev rokeret meget i tiderne, og efterhånden blev tiderne barberet ned, men de lå stadig et godt stykke fra de tider der blev sat i går under træningen. Især viste Nick Heidfeld rigtig god form og han fandt flere sekunder på banen, mens Ralf Schumacher tog sig en tur udenfor banen.

Stillingen efter en halv time:
1. Nick Heidfeld – 1:18.875
2. Heinz-Harald Frentzen – 1:19,165
3. Pedro Diniz – 1:19,266
4. Giancarlo Fisichella – 1:20,004
5. Mika Salo – 1:20,173
6. Alexander Wurz – 1:20,314

Hvad der er meget mere overraskende er at de bedste kørere roder rundt i bunden af feltet. Coulthard som nummer 19, Michael Schumacher som nummer 21 og Mika Hakkinen som sidste mand… Villeneuve blev den første mand til at få has med Heidfelds bedste – tyskeren skal næste år køre for Sauber. Villeneuve satte tiden 1:17,949, markant bedre end tyskerens tid. Imens har Mika Hakkinen rykket lidt op – men det er marginalt. Blot som nummer 18. Derfor kan Michael Schumacher se sig selv nederst i tabellen… Hvad sker der dog for de to VM-rivaler?

Trulli tager teten, og Heidfeld viser at det ikke blot har været et lucky punch, da han finder yderligere tiendedele på den svære bane. Hakkinen kryber yderligere frem og så slår sølvpilene til – først sætter Coulthard bedste tid og den følger Hakkinen op på. Duellen fortsætter mellem de to kørere, og føringen skifter flere gange – Hakkinen som hurtigste mand efterfulgt af Frentzen.

Michael Schumacher kommer også i gang igen – tyskeren rykker op på 8. pladsen, næsten halvandet sekund efter Hakkinens bedste tid. Rubens Barrichello viser at han også kan være med og sætter 2. bedste tid. Til sidst kom der et angreb fra Jenson Button, men den gav Hakkinen igen på – og satte en ny hurtig tid. Finnen ser ud til at have fundet formlen til Indianapolis. Michael Schumacher fik revancheret sig og kom op på 5. pladsen.

Stillingen i top-6:

1. Mika Hakkinen – 1:15,802
2. Jenson Button – 1:15,941
3. David Coulthard – 1:16,212
4. Rubens Barrichello – 1:16,261
5. Michael Schumacher – 1:16,368
6. Giancarlo Fisichella – 1:16,529

Der køres igen om 45 minutter som den sidste forberedelse til kvalifikationen. Du finder resultatet ved at klikke her

BB  


Indianapolis - 4. frie træning

Tiderne fik et ordentlig tryk ned i den 4. frie træning. Banen var tørret op, så derfor er der mere tid i banen, og temperaturen var svagt stigende.

Første mand på banen er Rubens Barrichello, og han lægger allerede hårdt ud med at sætte den hurtigste tid. Så var tonen ellers slået an. Imens følger Jenson Button trop, og tiderne bliver allerede skåret godt ned i forhold til den 3. frie træning. Hakkinen er faldet tilbage, men afstanden mellem de forreste er utrolig tæt. De ti første ligger inden for 1 sekund, og helt i front er der mindre end 3/10 mellem nummer 1 og nummer 6. Der er virkelig lagt op til en tæt duel, så måske kan nogle kørere overraske når kvalifikationen skal køres her klokken 19:00 dansk tid.

Halvvejs igennem den 4. træning er stillingen i top-6 som følger:
1. Rubens Barrichello – 1:15,280
2. Jenson Button – 1:15,350
3. Heinz-Harald Frentzen – 1:15,399
4. David Coulthard – 1:15,455
5. Michael Schumacher – 1:15,456
6. Mika Hakkinen – 1:15,554

Afstanden mellem Schumacher og Coulthard er blot en tusinddel – og så begyndte de to ellers en direkte duel på tid. Michael Schumacher sætter sig igennem og sætter den hurtigste tid: 1:15,008. Coulthard får dog ikke noget ud af sit forsøg, så den duel trækker tyskeren sig bedst ud af. Tyskeren forbedrer sin tid yderligere to tiendedele, og så ser han ellers meget stærk ud. Hakkinen rører lidt på sig og rykker op på 3. pladsen, men han står fortsat i skyggen af de to Ferrari'er.

På vej til de sidste ti minutter sker der ikke så mange forskydninger. Schumacher fører fortsat, men der er stadig godt 3/10 op til David Coulthards bedste tid i går, som lød på 1:14,561. Coulthard forbedrer sig og ødelægger Ferrari-fronten, og igen viser Jenson Button utrolig form og kører sig til 3. pladsen. Det finder Barrichello sig dog ikke i, så han tager 2. pladsen retur, så Ferrari slutter i front. Det giver os følgende top-6 i den sidste træning:
1. Michael Schumacher – 1:14,804
2. Rubens Barrichello – 1:15,014
3. David Coulthard – 1:15,139
4. Jenson Button – 1:15,153
5. Mika Hakkinen – 1:15,293
6. Heinz-Harald Frentzen – 1:15,399

Du kan finde alle tiderne ved at klikke her.

Hvis vi skal konkludere lidt til sidst: Det bliver en spændende kamp mellem Ferrari og McLaren. Men hold godt øje med outsiderne. Især har Jenson Button vist utrolig god form, så hold godt øje med briten. Derudover er der utroligt tæt løb mellem kørerne uden for top-6, så der bliver kamp om pladserne. Kvalifikationen begynder klokken 20:00 dansk tid og kan ses fra 19:45 på RTL.

BB  


Indianapolis - kvalifikation

Michael Schumacher tog endnu en gang pole position, og dermed har han fordelen over VM-rivalen Mika Hakkinen der starter som nummer 3. David Coulthard starter som nummer 2, så kortene er blandet rigtig godt til masser af hård fight ned mod det første sving, når løbet i morgen sættes i gang.

De fleste kørere var hurtigt ude på banen – der var nemlig stor risiko for at der ville komme regn i løbet af kvalifikationen. Derfor linede de fleste op til at komme ud, og første mand på banen var Hakkinen, der simpelt hen overhalede alle der ventede på at komme ud. Det er tilladt i den meget brede pit…

Barrichello satte den hurtigste tid, men Michael Schumacher blev som den eneste i pitten. Han spillede højt spil, mens Hakkinen på sin anden omgang satte den bedste tid. Derefter kom Michael Schumacher på banen – stort set for sig selv. Tyskeren der jagter Hakkinen i VM, hvor han er 2 point efter. I første sektor er han 0,124 foran, men han mister lidt på den svære inderkreds og er efter den anden 0,070 foran. Dette henter han dog rigtig godt igen og sætter tiden 1:14,492, hvilket er godt 2/10 bedre end Hakkinens tid. Banen er hermed kridtet op til en ny duel.

Rubens Barrichello indleder den anden runde, og brasilianeren bakker godt op. Han sætter næstbedste tid – 1:14,600, og så er der total Ferrari-front. Derfor er stillingen i top-6 efter et kvarter som følger:

1. Michael Schumacher – 1:14,492
2. Rubens Barrichello – 1:14,600
3. Mika Hakkinen – 1:14,689
4. David Coulthard – 1:14,900
5. Jenson Button – 1:15,017
6. Heinz-Harald Frentzen – 1:15,181

Schumacher forsøger sig igen – denne gang alene med nye bagdæk, mens det er ældre fordæk der er på. Det ser meget godt ud, men i den sidste sektor mistede han meget tid og kom kun tæt på sin egen tid. Imens kører Ralf Schumacher sig lidt op – på 9. pladsen, men igen viser Jenson Button at han er den hurtigste af de to Williams-kørere. Med mere end halvdele af tiden tilbage, begynder freden at sænke sig over Indianapolis, da de fleste af kørerne har fyret over halvdelen af deres tilladte omgange af. Så der var rigtig god tid til at sætte lidt aftenkaffe over… Stillingen efter en halv time var som den ses ovenfor – så vi sparer på pladsen og gentager ikke os selv.

Alexander Wurz bryder tavsheden – han er nummer 18 forud for sit forsøg, og forbedrer sig med tiden 1:15,762. Det rykker ham op på 11. pladsen. Så sker der rigtig noget – Jean Alesis Peugeot går op i røg – ganske som vi plejer… Mere røg: Villeneuve leverer en hurtig doughnut… Og der begynder at falde lidt regn. Det generer dog ikke Michael Schumacher. Han sætter en ny bedste tid – 1:14,266, og så begynder McLaren at forsvinde bagud, mens Trulli kører sig op på 5. pladsen.


på vej mod pole - Schumacher satte sig på kvalifikationen og var ikke for alvor truet

Hans holdkammerat Frentzen skal forsøge at gøre det bedre, men leverer en kørerfejl og dermed er den omgang ødelagt. Med 20 minutter tilbage gør Mika Hakkinen sig klar til sit sidste forsøg. Der mangler lidt over 4/10 for at hente pole, så finnen skal virkelig dykke dybt for at finde den manglende tid. Første sektor er han tæt på tyskeren – 0,058 efter. Det er i den snørklede del at han kan hente mere tid ind. Anden sektor – 0,018 sek. efter, og så ud på den hurtige langside. Der mister han mere end en 1/10, og sætter tiden 1:14,428 og er 0,162 efter – og så måtte finnen ellers pakke sammen.

Stillingen efter 45 minutter:
1. Michael Schumacher – 1:14,266
2. Mika Hakkinen – 1:14,428
3. Rubens Barrichello – 1:14,600
4. David Coulthard – 1:14,900
5. Jarno Trulli – 1:15,006
6. Jenson Button – 1:15,017

Ferrari er med godt 10 minutter på vej på

BB  


Indianapolis - Williams kvalifikation

Jenson Button kørte sig på fornem vis til 6. pladsen mens Ralf Schumacher måtte se sig henvist til 10. pladsen.

Jenson Button
"Jeg ville selvfølgelig gerne have været på anden række, som jeg var i træningen til morgen, men jeg er alligevel meget glad for min 6. plads, især fordi der ikke er så stor forskel mellem mig og tiden mellem mig og de fire forreste kørere - som der har været før. I mit sidste forsøg mente jeg at jeg kunne presse som meget som jeg kunne, da jeg intet havde at miste, men jeg tror at jeg pressede lidt for hårdt! At køre gennem den krængende kurve var meget sjovt i dag, og jeg kan ikke vente på at køre igennem det. Det har været en god weekend for os indtil videre, så jeg håber at vi stadig kan forbedre det i morgen."

Ralf Schumacher
"Selvfølgelig er jeg ikke glad for min startposition. Jeg har haft et problem med min racer siden starten af weekenden, som betød at jeg ikke kunne finde det rette set-up. Grunden til det må vi nu finde ved at analysere data."

Patrick Head
"Jenson havde generelt en god træning, selvom han nok er lidt skuffet over at have mistet femtepladsen. Ralf var ikke glad for racerens styring til morgen, og lavede nogle ændringer som tog ham noget tid at vænne sig til den måde raceren var til eftermiddag. På grund af en fejl under hans sidste forsøg, hvor han spandt, var han ikke i stand til at vinde på det. Men 6. og 10. er ikke dårlige positioner for os i øjeblikket til løbet. Det bliver et interessant og hårdt løb i morgen."

BB  


Indianapolis - Jordan kvalifikation

De to Jordan-racere fik et rimelig godt udgangspunkt til det amerikanske grand prix. Jarno Trulli kørte sig på fornem vis ind som 'best of the rest', og det er i forhold til de fire forreste en god placering.

Heinz-Harald Frentzen
"Det er et godt resultat for teamet. Min eneste bekymring er kantstene som er meget udfordrende og hårde at køre over. Vi skal være meget forsigtige under løbet over 73 omgange. Men atmosfæren er virkelig god her. Jeg vil gerne give en særlig kommentar til tilskuerne som har været meget vidende og meget støttende for teamet. Lad os håbe at vi kan give de mange Jordan-fans et godt resultat."

Jarno Trulli
"Jeg er glad for dagens resultat. Alle gjorde et godt stykke arbejde og det er altid tilfresstillende at kvalificere sig efter de to topteams, selvom jeg følte at vi kunne gøre det bedre. De lange strækninger giver muligheden for at overhale i slipstrømmen, hvilket vil give et interessant race. Jeg er meget spændt, da det i morgen vil være mit første løb i Formel 1 i USA. Jeg er sikker på vores præstation, og jeg tror at det vil blive et meget interessant løb, specielt med chancen for at overhale i slipstrømmen på den lange strækning."

BB  


Indianapolis - Ferrari kvalifikation

For ottende gang i denne sæson holder Ferrari i pole position. Det er et godt udgangspunkt for Michael Schumacher, men løbet kan gå til alle sider. De fire første racere ligger tæt, og så er der den ukendte faktor i vejret, som kan spille ind.

Jean Todt
"Det er godt at have sikret pole på en så interessant bane, foran tilskuere som fulgte vores fremskridt i kvalifikationen med så stor entusiasme. Det er vores ottende pole i sæsonen, og den syvende for Schumacher. Vi lagde en teamtaktik mellem vores kørere i de to sidste forsøg, som gav bonus til Michael, men som ikke virkede så godt for Rubens. Som forudsagt var det en kamp mellem de to sædvanlige to teams om de forreste rækker, og jeg tror at vi ser den samme situation i morgendagens løb."

Michael Schumacher
"Jeg håbede at det ikke ville regne i begyndelsen af kvalifikationen, hvor jeg blev i garagen. Jeg var rimelig sikker på at det ikke ville regne, men jeg så et dryp på mit visir og pressede hårdere på for at gennemføre omgangen. Vi kørte med teamtaktik, ligesom de andre til sidst, hvor vi dog gjorde det anderledes så vi begge fik et forsøg. Vi ændrede lidt på raceren gennem kvalifikationen, fordi morgenen ikke har var helt tær, og vi havde stadig nogle ting som vi ønskede at prøve. Vi er godt forberedte til løbet. Hvis det regner i løbet, er min eneste bekymring de strømme som vil komme på tværs af banen. Vi har ikke kørt i rigtig regn her, men hvis det regner i warm-up'en vil vi få en chance for at se hvordan det er. Det er en god følelse at køre rundt i krængningen, men fordi vores indgangsfart ikke er så høj, får vi ikke fornemmelsen af at være på grænsen. Murerne står så tæt, så jeg ønsker ikke at opleve det. Vi europæere er nok nogle kyllinger i forhold til amerikanerne! Jeg var overrasket over den store modtagelse fra tilskuerne som heppede på os. Jeg håber at vi kan give dem et godt show i morgen."

Rubens Barrichello
"Raceren var ret god. Til mit sidste forsøg, besluttede jeg at sætte mere downforce på og få et træk fra Michael. Jeg havde dog lidt understyring og jeg kunne ikke forbedre min tid. Men jeg er stadig sikker, fordi præstationen i de fire første racere er meget ens. Det er en skam ikke at være i den forreste række som på Monza, men der lavede jeg en forfærdelig start der, så jeg håber at jeg kan lave en god en i morgen. Der er stadig noget arbejde at udføre for at finde det rette kompromis som passer både til den langsomme og hurtige del af banen. Meget vil afhænge af vejret. Det er godt at køre race foran meget entusiastiske amerikanske tilskuere."

BB  


Indianapolis - Benetton kvalifikation

Giancarlo Fisichella kørte 34 omgange ved morgenens frie træning. Og det forløb ganske udmærket, specielt set i forhold til fredagens træningssessioner. I dag fik han prøvet begge typer dæk, dog uden at mærke den helt store forskel.

Men så kom kvalifikationen. Det blev helt anderledes end han havde forventet. Han sluttede, helt uforståeligt for ham selv, nede på 15 plads. Af en eller anden grund, mistede bilen det meste af det vejgreb, som den ellers havde ved formiddagens træning.

Giancarlo Fisichella:
"Jeg forstår det simpelthen ikke. I formiddags var bilen rigtig god, men i kvalifikationen var næsten al vejgreb væk, og det gjorde utrolig svært for mig at køre bilen. Jeg er virkelig skuffet over min placering."

Lidt bedre gik det for Alex Wurz. I formiddags spandt han af banen, og kæmpede desuden med en voldsom overstyring, men han kæmpede videre i kvalifikation og sluttede for en gangs skyld foran Fisichella på en 11 plads.

Alex Wurz:
"Jeg er helt godt tilfreds med min præstation i dag. Den sidste ændring vi fik lavet på set-uppet, var rigtig god. Det lykkedes mig at erobre et par pladser efter ændringen. Men vi er ikke der hvor vi gerne vil være. Vi skal have studeret flere data, for at se om vi kan finde yderligere forbedringer til løbet."

Flavio Briatore:
"Resultatet af kvalifikationen viser én af forskellene på kørerne. Alex har fokuseret meget på løbet, og har virkelig studeret alting inden vi kom herover. Giancarlo har sat sin lid til hans talent, det er ingen erstatning for hårdt arbejde. Det ligner den situation vi var i, i Malaysia sidste år."

Pat Symonds:
"Det er et meget uventet resultat. Alex gjorde det fint, og har vist at han og ingeniørerne har fat i den rigtige ende. Giancarlo har derimod ikke rigtigt forstået banen, måske et resultat af den fejltagelse han lavede i går. Den har kostet ham meget tid på banen, men alligevel er det lidt svært at forstå, hvorfor han er så langsom, som han er."

PDL  


Indianapolis - BAR kvalifikation

Jacques Villeneuve og Ricardo Zonta sluttede dagens kvalifikation på henholdsvis èn 8 og 12 plads. Man var lidt spændte på vejret, idet vejrudsigten havde givet mulighed for regn, og derfor var de to BAR kørere nogle af de første ude, for at sætte tider. Men heldigvis blev det kun til enkelte dråber hist og her.

JV fandt straks sin rytme på banen, og var en overgang placeret på 2 pladsen. Senere forbedrede han sin tid, men pga. af fejl i de sidste to runder, forbedrede han ikke sin tid, men den rakte dog til en 8 plads. Ricardo Zonta havde tidligere kæmpet med overstyring, men det fik man nogenlunde bugt med, og fik én 12 plads i startfeltet.

Honda-motoren klarede sig fint på den vanskelige bane, og man nåede på omkring 330 km/t for enden af langsiden.

Jacques Villeneuve:
"Det var en vanskelig kvalifikation. Der var mindre vejgreb end i går, og regnen gjorde det endnu vanskeligere. (Det havde regnet om formiddagen) Det startede med at regne lidt lige inden jeg spandt af, og vi kørte ud igen i tilfælde af at det skulle begynde at regne igen. Jeg var faktisk hurtigere på det tidspunkt end jeg havde regnet med, og det gjorde at jeg spandt af i hårnålen. Jeg kørte nok lidt for hurtigt ind i svinget. Vi skal nu prøve at få bilen og specielt dækkene til at holde hele løbet. Det føles meget glat på banen. Dæktrykket vil sikkert stige under løbet, så vi skal finde et setup, som ikke giver problemer undervejs i løbet."

Ricardo Zonta:
"Vi lavede nogle ændringer ved bilen i middagspausen, og jeg tror at det lykkedes at forbedre styreevnen i forhold til i formiddags. Jeg satte min hurtigste tid i anden runde, men jeg kunne ikke forbedre den. Jeg tror at vi fik det bedst mulige ud af dagen, og jeg håber på et godt løb søndag."

Takefumi Hosaka, Honda R&D:
"Vi er ikke helt tilfredse med resultatet, men bilerne er da bedre end i går. Motoren klarede sig fint, og kunne holde til belastningen på den meget lange langside. Begge kørere klarede det fint under de vanskelige forhold. Jeg tror, at Jacques har et stigende pres hvilende på sig fra de amerikanske tilskuere. Jeg håber og tror på et godt resultat søndag."

PDL  


Indianapolis - Sauber kvalifikation

På trods af de svære betingelser, med en helt ny bane, var Sauber teamet rimeligt tilfredse efter lørdagens kvalifikation. En placering midt i feltet, var næsten mere end man kunne håbe på. Pedro Diniz kom ind på en 9 plads, og Mika Salo på en 14 plads.

Pedro Diniz:
"Jeg er virkelig tilfreds med placeringen. Bilen var rigtig god i dag. Teamet arbejdede fremragende, og vi fandt et godt setup i formiddags, og vi var faktisk i stand til at forbedre det yderligere til kvalifikationen. Jeg fik en hel fri bane, og kunne sætte en god tid. En niende plads er vi yderst tilfredse med."

Mika Salo:
"Jeg kæmpede med at finde en ordentlig balance i bilen. Min bil var sat op helt anderledes end Pedros, og enten kæmpede jeg med alt for meget overstyring eller alt for meget understyring. Det var meget problematisk i inderkredsen. Det skiftede alt afhængig af hvad vi ændrede."

Peter Sauber:
Pedro gjorde et godt job i dag, ligesom teamet også gjorde. Indianapolis var totalt ukendt for os, vi havde ingen data på banen inden vi kom hertil. Så det var virkelig en udfordring for ingeniørerne, men det klarede de rigtig flot. Det var også godt med den flotte indsats, idet vi havde Tan Sri Hassan, præsidenten og bestyrelsesformand for Petronas, hos os i dag. Uheldigvis fik Mika gult flag, da Ralf Schumacher spandt af banen, og det forhindrede ham i at sætte en bedre tid."

PDL  


Indianapolis - Minardi kvalifikation

Selv om det umiddelbart så ud til at Minardi ville placere sig bedre end længe, ja så indtog de kvalifikationen de vante pladser, nemlig bagerst. Men til en forandring så var Mazzacane hurtigere end Marc Gene.

Gaston Mazzacane:
"Vi lavede en hel del ændringer både i formiddags og under kvalifikationen. Jeg er halvt tilfreds. Jeg tror, at vi kunne have opnået en bedre placering. Min kvalificering var præget af at være meget ustabil, og jeg kunne simpelthen ikke forbedre tiden ret meget. Vi skal starte fra sidste række, så vi skal nok ikke forvente for meget. Vi kan kun håbe på regnvejr, hvis vi skal have en chance."

Marc Gene:
"Det var virkelig en meget skuffende dag, og jeg kan ikke forstå hvorfor. De tider vi satte i fredags, kunne vi slet ikke nå i dag. Bilen reagerede helt anderledes i dag, og vi kunne ikke finde ud af hvorfor.

Gian Carlo Minardi:
"Der er egentlig ikke meget at sige. Vi kunne ikke nå de samme tider i dag, som i går. Vi skal nu prøve at finde ud af hvorfor. I går føltes bilen rigtig god, men i dag var der bl.a. utrolig meget understyring, som gjorde at ingen af kørerne var i stand til at forbedre sig."

PDL  


Indianapolis - McLaren kvalifikation

Godt teamarbejde sikrede McLaren en rimelig god kvalifikation, selvom de ikke var i stand til at sikre sig pole eller hele den forreste række. David Coulthard starter ved siden af Michael Schumacher, mens Hakkinen starter lige bagved tyskeren fra 3. pladsen.

David Coulthard
"Jeg er glad for at være nummer to på grid'en. Adrian spurgte mig om jeg ville være interesseret i at få en træk fra Mika i mit sidste forsøg, og det var et tilbud jeg ikke kunne afslå. Jeg værdsætter Mikas hjælp. Som et resultat var jeg i stand til at vinde mere fart mod slutningen af strækningen til at give en god præstation og sikre andenpladsen. Der var en god atmosfære i dag, og jeg ser virkelig frem til løbet."

Mika Hakkinen
"Med rækken af brosten lige foran den forreste række, er det måske bedre at starte fra anden række med lidt mere fart over startlinien. I det store og hele løb jeg tør for omgange og sluttede med to tilbage, hvilket ikke var nok til et nyt forsøg, og derfor var jeg i stand til at hjælpe David. Det er bedre at have to racere i top 3 end kun en. Vi gjorde gode fremskridt med raceren og ændrede den meget, og jeg er sikker på at vi kan give de amerikanske fans et godt løb i morgen."

Ron Dennis
"En fokuseret præstation og godt teamwork fra alle gav os placeringerne, fra hvilke vi har en god mulighed for at få resultatet. Når man ser på McLarens historie, har vi opnået store til i USA før i tiden, så lad os håbe at historien kan gentage sig selv."

Norbert Haug
"Det var en fremvisning af Formel 1-kvalifikation når det er bedst, og vi så flot teamarbejde fra Mika og David. Mikas træk hjalp David til at få andenpladsen i de sidste minutter af kvalifikationen. Jeg er forventningsfuld for løbet."

BB  


Indianapolis - søndagens vejrudsigt

Der er udsigt til byger i det forstående grand prix. Vejret bliver overskyet og undervejs vil der komme nogle kraftige byger indover banen.

Temperaturen falder til lige lidt over 20 grader, og med udsigten til nogle kraftige byger af og til, kan løbet blive meget dramatisk, og ikke mindst svært at tolke. Dog skal man vist tage forudsigelserne med visse forbehold - der blev også til kvalifikationen lovet dårligt vejr - det udeblev!

BB  


Indianapolis - warm-up

Kun ca. 16 graders varme ved starten af warm-uppen. Våde pletter rundt omkring efter regnvejr. Overskyet, trist og gråt. Et regnvejr truede på himlen over Indianapolis. Det var de betingelser, som feltet startede dagens warm-up under. Men hvordan gik det så?

Alle kørte ud til den næsten obligatoriske ene omgang, og alle var på intermediate dæk, da banen var våd. Alle kørte i pit, og fik foretaget nogle småjusteringer. Enkelte hoppede over i reservebilen, for at foretage et sidste tjek på den også. Ret hurtigt var de fleste ude på banen igen, det gælder stadig om, at få kørt så mange kilometer som muligt, for at få indsamlet data til senere brug.

Efter 4 min. spandt Diniz rundt på banen, men holdte bilen på banen, og kunne forsætte. Og efter 16 min. oplevede Marc Gene det sjældne, nemlig at være en midlertidig nr. 2. Mange havde lidt problemer med, ligesom de to foregående dage, at finde et ordentlig grip. I formiddagens warm-up var årsagen den meget glatte bane pga. regnvejret tidligere.

Der var en god travlhed i pittet, alle kørte ind efter få omgange, for at få justeret ved opsætningen på bilen, og så ud igen for at få afprøvet om ændringerne havde en positiv effekt. Efterhånden tørrede banen noget op, men det virkede stadig som om, at man havde en del problemer med at finde et optimalt grip. Det påvirkede Trulli, der efter 26 min. måtte en tur i græsset, uden at der skete nogen skade. Hurtigste tid vekslede mellem de 3 kørere i toppen af resultatlisten.

Efter 29 min. kørte Michael Schumacher ud på tørvejrsdæk. I første omgang virkede det som om, at det under de daværende betingelser, ikke var nogen fordel. Også Hakkinen skiftede til tørvejrsdæk.

Det bliver spændende at se, om vejret ændrer sig til selve GP'et. Det vil være en fordel for de helt svage teams, at det regner eller er vådt. Det bliver også interessant at se, om Jenson Button kan holde sin placering foran Ralf Schumacher. Det virker som om, at han hurtigere har lært banen at kende.

PDL  


Indianapolis - løbet

Michael Schumacher sejrede på Indianapolis og sikrede sig en historisk sejr. Hvad der var endnu mere vigtigt for tyskeren, var at Mika Hakkinen udgik tidligt i løbet. Dermed har Schumacher nu for alvor VM i sine hænder – han fører VM med 8 point, og der resterer blot to løb, så meget skal efterhånden gå galt hvis ikke vinder VM!

Der var ventet med spænding på starten, og stort set alle kørere – alle på nær Herbert – startede på regnvejrsdæk. David Coulthard 'startede' ellers bedst, men det var tydeligvis en tyvstart, og dermed var han ude af kampen. Coulthard førte foran Schumacher og Hakkinen – og da det var tydeligt for alle at skotten ville blive straffet, fik han til opgave direkte at genere Schumacher… Den kan vist ikke bortforklares! Den 7. omgang blev ret begivenhedsrig og altafgørende. Schumacher levere en flot overhaling, mens Hakkinen dykkede i pit for som en af de første at skifte til tørvejrsdæk. Det viste sig at være alt for tidligt, for Schumacher stormede væk på sine regnvejrsdæk.

Starten - Coulthard fører, men skotten tyvstartede

Løbet blev sat mere lige da alle kørere, Schumacher inklusiv, var på tørvejrsdæk. Det fik løbet til at svinge tilbage til Hakkinens fordel. Finnen åd sig nemlig støt og roligt ind på tyskeren, efter at den forsvarende verdensmester var 15 sekunder efter. Men på 25. omgang dør hele dramaet ud – Hakkinens racer bryder i brand, og så var der ikke mere drama om sejren. Det havde været langt sjovere og mere interessant at se Hakkinen i duel med Schumacher, men sådan skulle det ikke være.

Rubens Barrichello sluttede på andenpladsen, efter et underligt løb. Han faldt totalt igennem efter at have skiftet til tørvejrsdæk, men i takt med at de andre kørere raslede tilbage, så 'overlevede' han sig til en 2. plads. Den virkede noget ufortjent. Ralf Schumacher lå ellers en del af tiden på 2. pladsen, men lillebroder Ralf havde flere problemer med raceren og gennemførte ikke.

Derimod stod det eneste drama alene om 3. pladsen som Frentzen kæmpede indædt for at holde, mens Villeneuve satsede vildt for at få BARs første podieplads, men canadieren måtte tage til takke med 4. pladsen.

Femtepladsen gik til David Coulthard der kom til at lide under sin tyvstart og efterfølgende stop-and-go straf, så McLaren kom alene ud af det amerikanske grand prix med sølle to point. Den sidste pointgivende plads gik til Ricardo Zonta, der holder formen fra Monza oppe.


Schumacher overhaler Coulthard og så var han urørlig

Skal man summe sammen på løbet, så havde løbet høj kvalitet – det eneste der lige manglede var Hakkinen! Havde han været med, kunne det have været et endnu mere intenst og interessant løb. Banen holdt vand (ja, ja – også med vand på banen…) og kan med rette betegnes som en succes. Den snævre del af banen virker faktisk ret godt, forstået på den måde at racerene kommer til at ligge rigtig tæt, hvilket giver gode muligheder for close race og ikke mindst overhalinger. I VM fører Michael Schumacher nu igen – han har 88 point til forskel for Hakkinens 80 point. Også i konstruktørernes VM er McLaren blevet slået tilbage. Ferraris dobbeltsejr sender dem i front – nu er de 10 point foran McLaren, og er godt på vej til at forsvare konstruktørernes VM fra 1999.

Du kan finde det samlede resultat ved at klikke her.

BB  


Indianapolis - søndagens pressemøde

Deltagere: Michael Schumacher, Rubens Barrichello og Heinz-Harald Frentzen

Sp: Michael - er drømmeresultat for dig. Efter følelserne for to uger siden på Monza, hvordan er det så at vinde foran den største tilskuerskare i Formel 1?
Michael Schumacher: Det er virkelig meget rart. Det er første gang at vi er her, og jeg gætter på at ingen havde forventet en stor velkomst fra de amerikanske fans, selvom det ikke kun er amerikanere, fordi de kommer fra hele verden. Men at se så mange folk der jubler her med os over vores sejr, en 1-2 til Ferrari, er det bedste.

Sp: Du så ud til at have et perfekt løb, udover fem omgange fra mål hvor du havde et spin. Var du faldet i søvn?
Michael Schumacher: Det kunne se sådan ud. Jeg var faktisk ikke koncentreret mere, fordi jeg cruisede kun. Jeg mener: jeg havde så stort et forspring at teamet hele tiden bad mig om at køre langsommere og langsommere. Og det gjorde jeg. Så ramte jeg lidt græs hvor der stadig var lidt fugtigt, og spandt rundt. Det er noget der sker når man ikke er helt koncentreret. Efter det sagde Ross til mig at jeg skulle holde koncentrationen. Jeg sagde: 'ingen bekymring - jeg er vågen nu!'

Sp: Tilbage til de første omgange i løbet. Du havde en utrolig kamp med David Coulthard som resulterede i en fornem overhaling i det første sving. Vidste du på det tidspunkt at han ville få en stop-and-go straf for tyvstart?
Michael Schumacher: Vi var opmærksomme på at han kunne få en, men han var stadig langsom nok til at give Hakkinen en chance mod mig. Det var hans formål. De er selvfølgelig holdkammerater og det er helt i orden at gøre det. Når det kommer til overhalingen, og selvom han ikke rigtig er med i VM, så forsøgte han lige vel nok rigeligt. Han pressede mig for vidt og ramte mig faktisk. Han vil sikkert gå tilbage til Magny-Cours og sige at det blot var som det. Men på den anden side er han ikke rigtig med i VM, og i mine øjne gjorde han noget for sit team og sin holdkammerat, som jeg ikke er sikker på han skulle have været gjort. Men alligevel: vi vandt, vi overhalede dem, vi slog dem fair og det er det der tæller. Vi er foran med otte point til de to sidste løb, og har fået en ny 1-2 til Ferrari. Det er virkelig godt.

Sp: Rubens - tillykke med din andenplads. Tidligere i løbet tror jeg ikke at du ville tro at det ville ske. Mener du at du kom for tidligt ind til tørvejrsdæk i starten?
Rubens Barrichello: Helt klart. Til morgen forsøgte Michael tørvejrsdækket. Og han sagde at det var lidt for svært at køre. Faktisk havde jeg alt for meget overstyring i raceren på regnvejrsdæk. Så jeg bad om slicks, og mente det var det rigtige tidspunkt. Teamet besluttede at jeg skulle hælde meget benzin på raceren, og jeg havde en meget svær tid, fordi det var meget svært at holde raceren på banen. Da jeg fandt ud af at jeg nok var kommet for tidligt ind, måtte jeg koncentrere mig om at holde raceren på banen, og jeg vidste at jeg skulle køre langt og ville få min chance senere.

Sp: Chancen kom da du passerede Heinz-Harald da han havde sit pitstop. Efter det virkede raceren perfekt. Var den det?
Rubens Barrichello: Raceren var virkelig god. Set-up'et var meget rart. Den eneste bagside i løbet var at jeg nok stoppede fire eller fem omgange for tidligt, fordi selvom jeg kæmpede med regnvejrsdækkene, så var jeg sikkert to sekunder hurtigere på regnvejrsdæk end på dem til tørvejr. Det var den eneste bagside. Raceren havde også for meget vinge, som gjorde det svært at overhale. Men den var hurtig, så jeg vidste at da Frentzen kørte i pit, så havde jeg chancen til at køre hurtigt.

Sp: Heinz-Harald - dette løb er på 73 omgange, og du må have kæmpet med nogen på hver eneste omgang? Nød du det?
Heinz-Harald Frentzen: Ja. Først og fremmest så var der ikke meget tid

BB  


Indianapolis - Ferrari race

Glæden var stor hos Ferrari over deres dobbeltsejr, som sender dem i front i både kørernes og konstruktørernes VM. Michael Schumacher kan med en sejr på Suzuka hjemtage VM-titlen, men hos Ferrari satser man ikke vildt. VM er ikke slut endnu.

Jean Todt
"Dette er Ferraris ottende sejr i sæson og den syvende til Michael. Når det kommer til sejre og de 143 point, så er det også en utrolig rekord for teamet i en sæson. En dag som denne får en til at tænke mere på mesterskabet, men vi ved at selvom der blot er to løb tilbage, så er vejen lang og svær. Det var et fantastisk køb fra start til slut hvor både Michael og Rubens leverede store præstationer. Michael gør os altid nervøs når han har et stort forspring, men vi kender ham godt. Sådan er han. Han finder det meget svært at køre langsomt! Jeg er meget glad for teamet, og de forberedelser de udførte, da arbejdet de kom igennem under løbet og for den måde som de reagerede i de mest kritiske øjeblikke. Nu skal vi holde koncentrationen og fødderne på jorden. Vi begynder at arbejde igen i morgen for at være fuldstændig klar til Japan og Malaysia."

Michael Schumacher
"Det er virkelig meget rart. Det er første gang at vi er her, og jeg gætter på at ingen havde forventet en stor velkomst fra de amerikanske fans. En ny 1-2 til Ferrari, er det bedste. I starten vidste vi at Coulthard kunne få en straf, men jeg måtte overhale ham da han holdt mig tilbage. Det var selvfølgelig gjort for at Mika kunne hente mig, og det er helt i orden at gøre det. Jeg synes han forsøgte lige vel nok rigeligt og vi ramte hinanden. Tidligt i løbet koncentrerede jeg mig om at passe på dækkene. Jeg var foran da Mika udgik, og jeg tror at jeg kunne have været blevet der hvis han havde fortsat. Vi slog dem fair. Når det kommer til mit spin, så koncentrerede jeg mig ikke, fordi jeg blot cruisede, da teamet havde bedt mig om at køre langsomt. Jeg ramte noget græs og spandt.

Ross Brawn fortalte over radioen at jeg skulle koncentrere mig og jeg svarede at jeg var vågen. Jeg vil ikke begynde at tro på mesterskabet indtil det er forbi. Nu skal vi koncentrere os og arbejde hårdt til de kommende to løb. Selvfølgelig er det en god position at være i, da jeg tog gange kan slutte som nummer 2 og stadig vinde VM på antallet af sejre. Men jeg foretrækker at vinde det næste løb! Nu skal jeg tilbage til Italien og vi vil teste torsdag og fredag."

Rubens Barrichello
"Jeg er meget glad på mine vegne og for teamet efter dette gode resultat. Det var godt at se så mange brasilianske og Ferrair-flag på tribunerne. Tidligt i løbet havde jeg for meget overstyring i regnvejrsdækkene, så jeg bad om tørvejrsdæk. Jeg havde meget benzin om bord og racere var meget svær at køre på det tidspunkt. Jeg tog mit pitstop lidt for tidligt, måske fem omgange, men jeg var på et langt stræk, så jeg vidste at jeg ville få chancen senere. Da jeg så Mika stoppe vidste jeg at jeg måtte presse hårdt på og forsøge at få det bedst mulige resultat til teamet og give dem 16 point. Selvom min racer var hurtig, så havde jeg også lidt for meget vinge, hvilket gjorde det svært at overhale Heinz-Harald, men da han kørte i pit fik jeg min chance."

BB  


Indianapolis - Jordan race

Det lykkedes endelig for Jordan at få en 'rigtig' podieplads. Teamet fik godt nok en tredjeplads på Interlagos, men denne gang fik teamet en mand på podiet - det har de også været længe om! Frentzen sluttede som nummer 3, mens Jarno Trulli kom i clinch med Jenson Button.

Heinz-Harald Frentzen
"Det var meget hårdt. Jeg havde sat min racer op til topfart, men det betød at jeg kæmpede på inderkredsen. Jeg blevet presset meget hårdt af Jacques Villeneuve, og han forsøgte meget optimistisk at overhale mig en gang, og kørte ud på græsse, hvilket gav mig et pusterum. Men ikke i lang tid! Han jagtede mig helt til flaget, men jeg vidste hvor vigtig denne tredjeplads ville være for mig og teamet. Vi har haft mange chancer for at slutte på podiet denne sæson, men heldet er aldrig gået vores vej. Jeg er meget glad for dette resultat til teamet - alle har været igennem en svær tid og det giver os et godt boost."

Jarno Trulli
"Button pressede mig meget hårdt og forsøgte at udbremse mig - men det var alt for sent. Han kørte ind i mig og vi kørte af. Jeg er meget utilfreds med dette, fordi jeg fik en punktering på grund af dette, og jeg måtte tage et pitstop, og så udgik jeg med et mekanisk problem, hvilket jeg tror at forårsaget af sammenstødet."

Eddie Jordan
"Jeg er så glad for dette resultat. Det er på tide at tingene går godt for os, og at komme på podiet her i Indianapolis foran denne fantastisk tilskuerskare, hjælper til at tage nogle af de smertelige øjeblikke som vi har haft i år væk. Heinz gjorde det rigtig godt. Jarno var ikke så heldig, men hans tid skal nok komme."

BB  


Indianapolis - BAR race

Begge BAR-racere sikrede sig vigtige point, og teamet fik god succes i USA. Jacques Villeneuve var tæt på endelig at få en podieplads, men kunne efter massivt pres ikke finde en åbning og komme forbi Frentzen i Jordan, der tog den sidste plads på podiet. Blot 2/10 skilte ham fra BARs første podieplacering.

Jacques Villeneuve
"Det er et godt resultat, men jeg er irriteret over ikke at have fået tredjepladsen. Vi kørte med mere downforce i dag, og jeg kunne ikke få nogen fordel af et træk. På en omgang forsøgte jeg at overhale Frentzen, han lavede en fejl i hårnålen og i det sidste sving. Jeg var ikke rigtig tæt nok på, men jeg besluttede at det var værd at tage en chance og bremse sent og forhåbentlig blive på banen. Problemet var at jeg kom på indersiden og jeg mistede banen lige hvor svinget var. Da jeg bremsede, vidste jeg at jeg bremsede alt for sent - jeg skulle have bremset få meter tidligere og så ville jeg stadig have overhalet ham."

Ricardo Zonta
"Det handlede virkelig om at finde ud af hvor lang tid banen skulle have for at blive tør og så hælde lige præcis så meget benzin på til vores første stop så vi kunne skifte til slicks. Desværre startede vi løbet med alt for meget downforce, som betød at jeg var langsom på langsiden, men hurtig i de langsomme sving. Med ti omgange igen, blev det klart at Irvine ikke ville hente mig, så jeg kørte sikkert og konstant for at gennemføre. Det hjælper meget at få et resultat som dette."

Craig Pollock
"Jeg synes det er det bedste race vi har set indtil videre i denne sæson, og at gennemføre med begge racere i pointene, er noget vi har prøvet på i lang tid. Begge kørere gjorde det godt og løbsstrategien var rigtig. Resultatet giver os meget håb til det japanske grand prix."

Takefumi Hosaka
"Selvfølgelig er vi meget glade for dette resultat. Det var spændende for os og fansene at se Jacques kæmpe gennem hele løbet for 3. pladsen og omgangstiderne viser at raceren var meget hurtig. Vi er dog også lige så tilfredse med Ricardos løb. Han led under en elektronisk fejl tidligt, men hans back-up system virkede perfekt og han kørte et fantastisk løb."

BB  


Indianapolis - McLaren race

McLaren fik ikke et særlig stort udbytte af det amerikanske grand prix. Blot en femteplads til David Coulthard. Det var også første gang siden det brasilianske grand prix at teamet blev ramt af et teknisk problem, da Mika Hakkinen på 25. omgang udgik med motorproblemer.

David Coulthard
"Jeg er ked af at have tyvstartet, hvilket betød at jeg fik en 10 sekunders straf. Jeg arbejdet mig igennem trafikken, men mit andet sæt dæk var ikke så gode som det første, og som et resultat af dette kunne jeg ikke presse så hård som jeg gerne ville have gjort, og jeg måtte tage til takke med 5. pladsen."

Mika Hakkinen
"Selvfølgelig er jeg skuffet over ikke at have fået nogen point i dag, men vi har stadig to løb tilbage. Jeg blev holdt tilbage af en Minardi over et par omgange, men da jeg kom forbi, hentede jeg ind på Schumacher med mere end et halvt sekund pr. omgang. Uheldigvis måtte jeg udgå med en motorfejl."

Ron Dennis
"Vores engagement i at vinde VM er uforandret. Selvfølgelig var resultatet af dagens løb langt fra tilfredsstillende, men det er kun et løb ud af 17, og med to tilbage er der stadig mere end rigelig point. På trods af løbets udfald, har vi nydt Indianapolis og håber at tilskuerne har haft en god tid."

Norbert Haug
"Jeg er ked af det på Mikas vegne. Han havde virkelig farten til at vinde, men en motorfejl tvang ham ud af løbet. Det var den første tekniske fejl i 13 løb. Men vi vil helt sikkert ikke give op. David hentede ind efter sin stop-and-go straf, men han var ikke så hurtig på sit andet sæt dæk som han var på det første, hvor han satte løbets hurtigste omgangstid."

BB  


Indianapolis - Prost race

Det bedste GP længe. Det må være overskriften for Prost teamet for denne weekend. Den ene bil kom i mål, det anden udgik kun 9 omgange før mål. Et positivt resultat for det hårdt plagede franske team.

Efter løbet var man både glade og kede af resultatet, og det er meget forståeligt.

Jean Alesi:
"Det var ærgerligt, at jeg ikke kunne fuldføre løbet, specielt når jeg var så tæt på mål. Vi kan være glade for at i det mindste en bil fuldførte løbet og kom i mål. Der har været en hel speciel atmosfære her i Indianapolis, og det er ekstra ærgerligt, at vi ikke kunne lave et bedre resultat. Den vigtigste ting i denne weekend er vel nok, at nu har teamet annonceret at en meget vigtig ting er på plads til næste sæson. Nu er det at vi skal lære af alle de problemer vi har haft, og så forberede os grundigt til næste sæson."

Nick Heidfeld:
"Det var godt at fuldføre et løb igen, selvom vi selvfølgelig ikke kan være helt tilfredse. Vi mangler stadig at få point. Det gik rigtig godt i starten, men bilen ændrede karakter undervejs i løbet. I starten var Jean hurtigere end mig, og han overhalede mig. Da banen begyndte at tørre, blev jeg hurtigere og kunne overhale Jean igen. Efter mit andet pitstop, var balancen ikke god mere, og jeg måtte kæmpe med alt for meget understyring. Jeg kunne ikke forhindre Pedro Diniz i at overhale mig. Alt i alt, har det været en god weekend her på Indianapolis. Der har været en enestående atmosfære, og jeg er tilfreds med min 9 plads."

Alain Prost:
"Vi vil lykønske vore kørere for et flot løb uden fejl. Det er en skam, at vi ikke kunne fuldføre løbet med begge biler. Jeans motor eksploderede kun 9 omgange før mål. Som vi kunne forvente, var bilerne gode så længe det var vådt, men da det begyndte at tørre op, gik det ikke så godt mere. Det har været en weekend, hvor vi har lært meget. Vi er så småt begyndt at tænke på næste sæson. Nicks 9 plads er en belønning til teamet, for den indsats de har præsteret i denne weekend."

Alain Prost kan åbenbart ikke helt glemme, at de to kørere har været lidt for tæt på hinanden et par gange i denne sæson. Mon ikke han i bund og grund, kan være tilfreds med alles indsats i denne weekend. I forhold til resten af sæsonen, har Prost teamet klaret det flot i denne weekend.

PDL  


Indianapolis - Williams race

Det hele startede så godt. Jenson Button helt fremme på en 6 plads, da starten gik. Men han udgik desværre på 15 omgang. Ralf Schumacher startede lidt længere tilbage, men kørte sig op på en andenplads, inden han også blev ramt af uheld, og til sidst måtte udgå.

Jenson Button lå på en 6 plads, da han på anden omgang udfordrede Jarno Trulli i kampen om 5 pladsen.

Jenson Button:
"Jeg lå lige tilpas bag ham til at overhale ham for enden af langsiden. Han holdte sin linje og jeg gik forbi på indersiden. Så virkede det som om, han ville skære ind foran mig, da jeg var på siden af ham - måske var det pga. at bilen var ustabil under nedbremsningen, jeg ved det ikke. Men vi rørte hinanden, og min bil punkterede."

Jenson Button kørte derefter i pit for at få skiftet dæk. Og da han kom ud igen, satte han den på det tidspunkt hurtigste omgang. Efter 14 omgange gik det galt igen. Han skulle til at overhale Rubens Barrichello, da noget uventet skete.

Jenson Button:
"Jeg ramte et eller andet, og så døde motoren totalt. Jeg er ked af, at jeg ikke kunne fuldføre løbet. Publikum her har været helt fantastisk, det er en fed bane."

For Ralf Schumachers vedkommende, så var det en blandet fornøjelse. Han startede løbet på en 10 plads, og lidt efter lidt fik han sig kørt op på en 2 plads. Bl.a. på bekostning af Hakkinen, der udgik. Men så blev han også ramt af uheld.

Ralf Schumacher:
"Da banen begyndte at tørre op, var jeg en af de allerhurtigste. Det var fedt. Men så opstod der et problem med motoren, og jeg blev nødt til at køre i pit. Det viste sig, at være en fejl i pneumatiske system. De prøvede at pumpe tryk på systemet igen, men det kunne ikke holde, så jeg blev desværre nødt til at stoppe inden motoren blev helt ødelagt."

Patrick Head:
"Vi er helt klart skuffede. Jensons motor stoppede pludselig. Det tyder på, at der var et elektrisk problem, men det ved vi ikke helt endnu. Ralf kørte et fremragende løb, indtil han fik problemer med pneumatiske system. Det tyder indtil videre på en utæthed i systemet. Nu må vi bare glemme dette, og så se frem til de to GP'er i Østen."

Mario Theissen:
"Der opstod af en eller anden årsag en fejl i det pneumatiske system, vi skal nu have fundet årsagen til dette. Det er frustrerende, at det er en sådan lille fejl, der gør at vi må udgå fra løbet."

PDL  


Indianapolis - Arrows race

Begge Arrows-kørere starte længere tilbage, med Jos Verstappen fra 13. pladsen og Pedro de la Rosa på 18. pladsen. Begge kørere kom godt af sted og lå godt, men tekniske problemer hindrede begge kørere i at gennemføre.

Pedro de la Rosa
"Gearkassen gik I femte gear I det sidste sving, og det var det! Løbet var okay - vi klarede os godt indtil jeg endte bag Diniz. Han var meget hurtig på langsiden og jeg kunne ikke overhale ham, selvom jeg tror at jeg var hurtigere, så det burde jeg have gjort. Da vi tog det andet pitstop var det meget langsomt og det kostede yderligere en plads, og så var der problemet med gearkassen. Jeg er ikke glad i øjeblikket, da det ser ud til at løb hvor vi ikke er med, så holder raceren og vi gennemfører uden problemer, og når der er løb hvor vi kan få en god præstation og kan få point, så bryder raceren sammen, så det er skuffende. Der er stadig et par løb tilbage og jeg tror at vi skal og er i stand til at score flere point."

Jos Verstappen
"Raceren var virkelig god i løbet indtil jeg kørte af. Når man ser på omgangstiderne så var de næsten ligeså gode som i kvalifikationen, så jeg er glad for racerens opførsel. Jeg tror at vi havde et problem med bremsebalanceknoppen - der er en knop der ændre bremsebalancen mellem for og bagenden. Jeg ændrede bremsebalancen under løbet, men da jeg kom ind til et stop og kiggede efter knoppen, så var den væk fra positionen, og måske blev den rykket mere mod bagenden. Jeg tror at det er derfor at jeg havde overstyring under nedbremsning. Jeg blokerede bagenden da jeg bremsede og kørte af i en lige linie og ind i dækbarrieren. Alt gik godt og warm-up'en til morgen var også god. Vi prøvede en masse dæk og jeg tror at vi tog det rette valg i begyndelsen af løbet og så skifte til rillede dæk, men tingene gik ikke for os."

Tom Walkinshaw
"Det er selvfølgelig skuffende med racerens holdbarhed og vi var ikke i stand til at få begge racere igennem, især da både Jos og Pedro viste stærk kørsel i løbet. Vi havde chancen for i det mindste at have en racere i pointene, og det er en stor skam at det ikke lykkedes."

BB  


Indianapolis - Jaguar race

Så tæt på, og så alligevel så langt fra. Hvor mange syvende pladser har Jaguar teamet fået i år? I søndags blev det til endnu en. På trods af at man ingen points fik, er man rimelig tilfreds hos Jaguar. Specielt efter en mere en middelmådig kvalifikation. Johnny Herbert kom bedst fra start, og var en overgang oppe på 5 pladsen, men pga. en uheldig episode ved pittet, dumpede han ned i rækkerne og sluttede på en 11 plads. Eddie Irvine startede længere tilbage, men avancerede støt og roligt, og sluttede på en 7 plads, lige uden for pointene.

Johnny Herbert:
"Vi lavede den rigtige beslutning med dækvalget, men jeg kan ikke tro hvad der skete ved pitstoppet. Da jeg var på vej, ramte jeg en vandpyt, og derefter en af hjulnøglerne. Jeg fik ikke bare bremset forkert, men der måtte også en ny frontvinge på bilen. Der tabte jeg det hele. Jeg må have kørt bare en lille smule for stærkt, da jeg ramte pytten og det var nok til at bilen tabte retningen. Det var virkelig ærgerligt, for vi havde en god strategi, og der var god fart i bilen. Nu fik vi ingenting ud af det."

Johnny Herbert havde virkelig fået fart på Jaguaren. Han duellerede bl.a. med Rubens Barrichello, og overhalede ham endda. Det er ikke tit, at vi ser en Jaguar overhale en Ferrari. Eddie Irvine havde et helt godt løb. Efter første omgang var oppe på en 11 plads, og vandt yderligere et par placeringer da Jenson Button og Jarno Trulli udgik. Men faldt derefter tilbage til 13 pladsen, men kørte sig op igen, og sluttede på en 7 plads.

Eddie Irvine:
"Det gik meget bedre end jeg havde forventet, specielt taget i betragtning, at jeg startede helt tilbage på en 17 plads. Vi sluttede igen på 7 plads, det giver en underlig tom følelse. Det er lige uden for pointene. Jeg kunne køre i et ret hurtigt tempo, endda hurtigere end under kvalifikationen. Jeg tror, at det skyldes dækkene, som vi ikke kunne læse rigtigt, i forhold til set-uppet under kvalifikationen. På det andet sæt dæk fik bilen noget understyring, og det var det der gjorde forskellen på 7 pladsen og pointene. Efter de første par vanskelige dage, havde vi som team, fortjent nogle points."

Gary Anderson:
"Det var en hel god afslutning på en ellers meget vanskelig weekend. Vi var dog meget uheldige for Johnny's vedkommende. Vi valgte at lade ham starte på alm. rillede dæk, hvilket viste sig at være en fordel, men uheldigvis skred bilen lidt da han kørte i pit, og den fik beskadiget frontvingen. Det kostede mindst 20 sekunder ekstra, og dermed var chancen for points væk. I den første del af løbet var han den anden hurtigste. Eddie kørte et godt løb, men sluttede desværre lige uden for pointene. Det var et spændende løb, og efter publikums reaktioner at dømme, nød de virkelig løbet."

PDL  

 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk