Artikler

Indeks 

Introduktion til Formel 1

 
Af Benjamin Bredahl.
 
Danmark er blevet ramt af Formel 1-feberen. Sporten, som kun de færreste for et par år siden lagde mærke til, er nu blevet en meget omtalt sport, som samtaleemne mellem arbejdskammerater, skolekammerater eller blandt venner og bekendte. Den danske sportspresse har i stadig stigende grad været medvirkende til at sporten er blevet lidt mere populær i Danmark end den nogensinde har været. Formel 1 er blevet forsidestof, især efter at Magnussen har gjort sin entre i Formel 1-cirkuset. For mange danskere er denne sport helt ny, og da mange gerne vil vide noget grundlæggende om sporten vil denne artikel vise hvad Formel 1 egentlig er, fortalt uden for mange af de tekniske termer.

Formel 1-sporten er noget helt specielt. Det er ikke bare nogle motorglade kørere som blot kører rundt og rundt til ingen verdens nytte. Nej, Formel 1 er den ultimative form for motorsport. Selve sporten er kompleks, idet der er mange ting som skal fungere i det store maskineri som Formel 1 vitterlig er. De ting som der fremhæves her er blot en lille del af alle de ting som er unikt ved sporten. Men hvordan blev Formel 1 egentlig opfundet?



Formel 1's historie:

Formel 1-sportens historie strækker sig langt tilbage i tiden. Lige siden bilen blev opfundet, har der altid været nogle der har brændt for at lave løb hvor bilerne og kørerne konkurrerede mod hinanden. I 1930'erne begyndte det der senere blev grundlaget for Formel 1. Alfa Romeo og Mercedes var i 30'erne de mærker, som på forskellige baner i Europa, konkurrerede om sejrene i de første løb. Skønt der ikke var tale om en serie, var Formel 1 dog ved at blive etableret. Den anden verdenskrig satte en stopper for udviklingen inden for sporten, og det var først i 1950 at det første officielle Formel 1-VM blev afholdt.

I de gode gamle dage var det helt anderledes løb. Et Grand Prix (den internationale betegnelse for et Formel 1-løb) tog som regel over 3 timer. Det var hårdt arbejde, og når en kører endelig kom i mål var han som regel helt oversrøjtet med olie. 50'ernes største personlighed var Fangio, en argentiner som vandt VM hele 5 gange. Op igennem 60'erne begyndte bilerne at udvikle sig, til at blive hurtigere og dermed også farligere. I slutningen af 60'erne og i begyndelsen af 70'erne ændrede bilerne udseende. Mange hold begyndte at fokusere på bilen aerodynamik, og dens præstation. Man fandt ud af at man kunne sætte "vinger" bag bilen og derved opnå større fart igennem svingene.

En af Formel 1-sportens større profiler var Niki Lauda. I hans storhedstid ændrede bilerne karakter. Fra blot at være biler blev de nu lige pludselig videnskabelige underværker. Fra da af var Formel 1-teknikken i rivende udvikling. Op igennem 80'erne fortsatte udviklingen, især i forbindelse med motorerne. Det blev almindeligt med turbo-motorer som ofte havde omkring 1200 hestekræfter.

Man indså i slutningen af 80'erne at turbomotoren skulle afskaffes. Men den teknologiske udvikling fortsatte og kulminerede i 1993, hvor bilerne efterhånden var fuldstændig computerstyret. Fra og med 1994 har mange tekniske hjælpemidler været forbudt, for at fremme bedre race.

Bilen og kørerne - grundpillerne i Formel 1:

Meningen med Formel 1 er, at de hold/mærker der har lyst og råd til at køre løb, kan deltage i det der ofte benævnes som motorsportens fuldblodsklasse. Men en Formel 1-bil er ikke bare noget man sådan lige bygger fra den ene dag til den anden. Det kræver mange penge og god planlægning at stable et hold på benene. Mange Formel 1-biler har været elsket igennem tiderne. Det kan være designet på en af bilerne som falder i ens smag. Eller det kan være motoren som synger med den sødeste musik for en Formel 1-fan. Det hævdes at Ferrari's gamle V12-motorer var kræs for Formel 1-kendere.

Uden at komme ind på for mange tekniske forklaringer, skal b

BB  

 

Hop til top Copyright ©1997-2007 f1.motorsport.dk og motorsporten.dk